• Als aanvulling op het Duurzaamheidsrapport brengt Ford Motor Company film uit over traject naar duurzaamheid in afgelopen twee decennia
  • Jaarlijks Duurzaamheidsrapport van Ford is gericht op vooruitgang in verband met duurzaamheidsaanpak binnen het gehele bedrijf, van klimaatverandering tot ethische zakelijke werkwijzen in toeleveringsketen
  • Als onderdeel van voortdurende inspanningen in verband met waterconservering was Ford eerste automaker die zich aansloot bij initiatief "Improve Water Security" van Business Alliance for Water and Climate, een coalitie die zich bezighoudt met analyse van risico's en implementatie van oplossingen voor waterproblemen over de hele wereld
  • Alle Ford-productielocaties in Europa hebben nu 'Zero Waste-to-Landfill'-status. Ford reduceert waterverbruik met 17,5 miljoen liter in Dagenham (Verenigd Koninkrijk); en CO2-uitstoot met 28.000 ton per jaar in Saarlouis (Duitsland)
  • Ford voert sloopregelingen in Duitsland en Verenigd Koninkrijk in, met verbetering van luchtkwaliteit als doel

Ford Motor Company heeft vandaag het 18e jaarlijkse Duurzaamheidsrapport uitgebracht. Dit bevat onder andere een korte film met details over de wereldwijde vooruitgang op milieugebied en de betrokkenheid bij de voortdurende toekomstige handelingen in de richting van duurzaamheid. Lees verder

Ford publiceert sinds 2000 een jaarlijks Duurzaamheidsrapport om de uitgebreide aanpak voor het oplossen van de problemen in verband met klimaatverandering, luchtkwaliteit en behoud te volgen. Daarnaast is dit rapport bedoeld om mogelijkheden aan te duiden die een aanzienlijke invloed hebben op het bedrijf, van waterbeheer tot trainingen en opleidingen voor leveranciers.

“We weten dat klimaatverandering werkelijkheid is en een belangrijke dreiging vormt, en we blijven met wereldleiders samenwerken om hen te helpen bij het behalen van ambitieuze doelstellingen op het gebied van broeikasgasreductie”, aldus Executive Chairman Bill Ford. “Tegelijkertijd hebben we de mogelijkheid om daadwerkelijk vooruitgang te boeken op milieugebied, aangezien we ons in de richting van slimme voertuigen en omgevingen bewegen, waaronder het delen van auto’s, multimodaal transport en dynamische pendeldiensten.”

Ford heeft in de afgelopen jaren samengewerkt met verschillende andere toonaangevende organisaties om de transparantie van het bedrijf en de diepgang van milieu-initiatieven te vergroten. Een goed voorbeeld hiervan is de belofte die Ford in juni heeft gedaan aan het initiatief “Improve Water Security” van de Business Alliance for Water and Climate.

De Business Alliance for Water and Climate is een partnerschap tussen de United Nations Global Compact’s CEO Water Mandate, Carbon Disclosure Project, SUEZ en de World Business Council for Sustainable Development. Deze coalitie heeft een programma opgesteld met handelingen die bedrijven kunnen uitvoeren om hun betrokkenheid bij verantwoord waterbeheer te demonstreren.

Tussen 27 augustus en 1 september staat de Wereldwaterweek – georganiseerd door het Stockholm International Water Institute – in het teken van het thema “water en afval: reductie en hergebruik”. Tijdens de Wereldwaterweek staan elk jaar wereldwijde waterproblemen centraal.

“Elke dag zijn we bezig om het juiste voor onze klanten, gemeenschappen en de planeet te doen”, aldus Kim Pittel, Group Vice President van Sustainability, Environment and Safety Engineering. “Door middel van onze geïntegreerde duurzaamheidsaanpak implementeren we praktische werkwijzen in ons gehele bedrijf en proberen we het leven van personen beter te maken.”

Hoogtepunten uit het duurzaamheidsrapport
Het Ford Duurzaamheidsrapport 2016-17 bevat de belangrijkste milieubenchmarks en de huidige handelingen van de autofabrikant om problemen in verband met klimaatverandering op te lossen, waaronder de volgende:

Waterbeheer
Omdat Ford van mening is dat toegang tot schoon water een mensenrecht is, heeft het bedrijf besloten zich aan te sluiten bij het initiatief “Improve Water Security” van de Business Alliance for Water and Climate. Hiermee kan het bedrijf worden geholpen watergerelateerde risico’s te analyseren, strategieën voor samenwerkingsverbanden te implementeren en de impact op de beschikbaarheid en de kwaliteit van water bij zowel de rechtstreekse werkzaamheden als in de productieketen te verminderen. Sinds 2000 heeft Ford het waterverbruik met meer dan 61 procent weten te verminderen, met als doel om helemaal geen drinkwater meer te gebruiken tijdens de productie. Bovendien zijn Ford-leveranciers die deelnemen aan het vrijwillige Partnership for a Cleaner Environment-programma bezig om in de komende vijf jaar 2 miljard liter water te besparen – genoeg om 837 Olympische zwembaden te vullen, volgens de gegevens die in 2016 zijn verzameld.

De zeer geavanceerde productielijn voor de nieuwe 2.0 liter Ford EcoBlue-motor in het Dagenham Diesel Centre van Ford heeft het water- en energieverbruik per geproduceerde motor met meer dan 50 procent laten dalen. Het waterverbruik per motor behoort tot de laagste hoeveelheden in alle Ford-productiefaciliteiten wereldwijd, waarbij 17,5 miljoen liter water is bespaard in vergelijking met 2015. Dit is genoeg om zeven zwembaden met Olympische afmetingen mee te vullen.

Duurzame materialen
Ford blijft zijn onderzoeksinspanningen naar duurzame materialen uitbreiden door middel van een samenwerking met Jose Cuervo om het gebruik van agaveplanten te onderzoeken. Op deze manier kan een duurzaam materiaal van bioplastic gemaakt worden voor gebruik in auto’s, zodat het bijproduct agavevezel een tweede leven kan krijgen. Bijna 300 onderdelen worden gemaakt van hernieuwbare bronnen als sojabonen, katoen, hout, vlas, jute en natuurlijk rubber.

Duurzame productie
Als onderdeel van de voortdurende betrokkenheid van Ford bij de afvalvermindering in de productiefaciliteiten heeft de autofabrikant het gesloten aluminiumrecyclagesysteem uitgebreid naar drie fabrieken. Het recyclagesysteem van Ford wordt momenteel toegepast in de faciliteiten Dearborn Stamping, Kentucky Truck en Buffalo Stamping, en per maand wordt er 9000 ton aluminium van militaire kwaliteit gerecycled, genoeg om meer dan 37.000 carrosserieën voor trucks uit de F-serie per maand te maken. In 2015 heeft Ford genoeg aluminiumschroot gerecycled om 30.000 carrosserieën voor F-150-pick-uptrucks per maand te maken.

Bij Ford-faciliteiten in Europa omvatten duurzaamheidsinitiatieven onder andere een nieuw warmteopwekkingssysteem voor elektriciteit en aardgas van 600 miljoen euro in de assemblagefaciliteit in Saarlouis om de CO2-uitstoot te helpen verlagen. Vijf generatoren, die begin 2017 zijn geplaatst, leveren flexibele stroom aan het bedrijf, in samenwerking met STEAG New Energies.

Het tien jaar durende partnerschap levert naar verwachting een aantal voordelen op, waaronder een CO2-reductie van 28.168 ton per jaar – wat gelijk is aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van circa 20.000 auto’s,* en hiermee wordt jaarlijks voldoende stroom gegenereerd om zo’n 31.000 gemiddelde Duitse huishoudens van stroom te kunnen voorzien.*

Duurzame toeleveringsketen
Naast het verlagen van de milieuvoetafdruk van het bedrijf zelf, is Ford tevens bezig met het verlagen van de voetafdruk van de toeleveringsketen met een verbeterd Partnership for a Cleaner Environment-programma dat is uitgegroeid tot meer dan 40 leveranciers in 40 landen – van slechts 25 leveranciers in 2015. Partnership for a Cleaner Environment, dat oorspronkelijk was gericht op water- en energiebesparing, is nu uitgebreid met praktische tips voor het verminderen van afval, koolstofdioxide- en luchtuitstoot. De koolstofdioxide uitstoot zou in de komende vijf jaar wereldwijd met bijna 500.000 ton kunnen worden gereduceerd.

Afvalreductie
Ford heeft zijn ‘Zero Waste-to-Landfill’-programma uitgebreid naar 82 Ford-faciliteiten over de hele wereld – 49 productiefaciliteiten en 33 niet-producerende faciliteiten – waar absoluut geen afval naar vuilstortplaatsen wordt gebracht.

Elke Ford-productiefaciliteit in Europa heeft de ‘Zero Waste-to-Landfill’-status behaald. Het Ford-productiecentrum in het Roemeense Craiov is vorig jaar de laatste fabriek in Europa geworden die de hoeveelheid afval dat naar vuilstortplaatsen werd gebracht, heeft verminderd. Voorheen was dit 6000 ton per jaar. Het bedrijf heeft de hoeveelheid afval per voertuig dat naar vuilstortplaatsen werd gebracht in de afgelopen vijf jaar met meer dan 65 procent verlaagd – van 54 procent in 2015.

In het rapport worden ook de vooruitgang en de doelstellingen van het bedrijf ten opzichte van voorgaande jaren beschreven in verband met de inspanningen rondom het verbeteren van de veiligheid en het brandstofverbruik, het verlagen van de CO2-uitstoot tijdens de productie, de wereldwijde bedrijfselektriciteitsstrategie en meer.

Verantwoorde bedrijfsvoering
Voor het achtste jaar op rij is Ford door het Ethisphere Institute op de “World’s Most Ethical Company”-lijst geplaatst – de enige autofabrikant die voor een dergelijke erkenning in aanmerking is gekomen.

In Europa streeft Ford ernaar om de luchtkwaliteit te verbeteren door middel van sloopregelingen van oudere, vervuilendere auto’s van “alle merken”. In Duitsland heeft het bedrijf onlangs een sloopregelingsprogramma aangekondigd voor eigenaren van auto’s die aan de Euro 3-emissienormen of lager voldoen en die voor 2006 zijn geregistreerd, waarbij eigenaren die dit jaar een nieuwe Ford aanschaffen een bedrag van € 8000 cadeau krijgen.

In het Verenigd Koninkrijk is een nieuw Ford-sloopregelingsprogramma voor auto’s en bestelauto’s in het leven geroepen, waarbij klanten in aanmerking kunnen komen voor bonussen tot £ 7000 wanneer ze auto’s inruilen die zijn geregistreerd t/m 31 december 2009 (voor Euro 5) en waarbij ze de keuze hebben uit de nieuwste generatie Euro 6-modellen met benzine- of dieselmotor. De Fords van tegenwoordig zijn de schoonste auto’s die het bedrijf ooit heeft geproduceerd. De meerdere malen bekroonde 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor in de nieuwe Ford Fiesta heeft een CO2-uitstoot van slechts 97 g/km.

Ford heeft eerder dit jaar een investering van 4,5 miljard dollar in elektrische auto’s aangekondigd rond 2020, waarbij er in de komende vijf jaar dertien nieuwe auto’s wereldwijd op de markt komen. Met onder andere een splinternieuwe, volledig elektrische compacte SUV, met een geschatte actieradius van minimaal 480 kilometer voor Europa en andere delen van de wereld.

Ford heeft tevens een project van enkele miljoenen ponden gelanceerd om de luchtkwaliteit in Londen te verbeteren; waarbij twintig elektrische PHEV Transits zijn geleverd aan een aantal wagenparkexploitanten in de stad om te zien hoe dergelijke bestelauto’s bijdragen tot de verbetering van de luchtkwaliteit, terwijl de productiviteit van bestuurders in stadsverkeer wordt gestimuleerd.

Voor een nieuw gedeeld project tussen Deutsche Post DHL Group en StreetScooter in Duitsland worden voor eind 2018 meer dan 2500 volledig elektrische bestelauto’s geproduceerd, waardoor de autofabrikant de grootste producent van elektrische bestelauto’s in Europa is.

Ford is trots op alle volbrachte doelstellingen tijdens het traject naar duurzaamheid in de afgelopen twee decennia, maar we zijn nog niet klaar, er moet nog steeds erg veel werk worden verricht.

“We zijn van ver gekomen en we hebben nog een lange weg te gaan”, aldus Bill Ford in de film. “We vinden dat het onze plicht is om de wereld beter achter te laten dan toen we erop terecht kwamen.”

Ga naar sustainability.ford.com om het volledige rapport te lezen.

# # #

* Based on 12,000 kilometres per year with 118 g/km CO2 https://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/cars_en

** https://www.bdew.de/internet.nsf/id/6FE5E98B43647E00C1257C0F003314E5/$file/708-2_Beiblatt_zu%20BDEW-Charts%20Stromverbrauch%20im%20Haushalt_2013-10-23.pdf

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com