• Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 bestuurders hun hond niet veilig vastzet; huisdier kan daardoor zicht belemmeren, tegen bedieningselementen stoten en zelfs uit raam springen
  • Ford heeft nieuwe Focus Wagon ontworpen met hulp van Emil, de Australische herdershond van ingenieur Rene Berns, om ruimte te hebben voor grootst mogelijke bench
  • Bij ongeluk kunnen niet-vastzittende honden door auto worden geslingerd, wat kans op letsel doet toenemen, niet alleen voor hond, maar ook voor bestuurder, passagiers en andere weggebruikers

Voor veel mensen maken honden deel uit van het gezin. Maar hoewel mensen het niet in hun hoofd zouden halen om hun kinderen los te vervoeren, zijn zij met hun huisdier minder voorzichtig. Lees verder

In een nieuw onderzoek in opdracht van Ford geeft 32% van de bestuurders/hondenbezitters toe dat ze hun huisdier niet veilig vastzetten in de auto.* In veel landen is het wettelijk verplicht om dit te doen. Het is niet alleen veiliger voor de dieren zelf, maar ook voor de bestuurder, de passagiers en andere weggebruikers.

Ford-ingenieur Rene Berns, die naar zijn driejarige Australische herder Emil keek voor inspiratie, heeft met veel liefde gewerkt aan het ontwerpen van de nieuwe Focus Wagon waarin honden veiliger moesten kunnen worden vervoerd.

Bekijk de video hier: https://youtu.be/ZCu5xb2Qeqk

Om ruimte te maken voor de grootst mogelijke bench in de kofferruimte van de Focus Wagon, is Rene tijdens het testen geholpen door zijn hond Emil. Het resultaat is voldoende ruimte voor een bench waarin zelfs een Ierse wolfshond, het grootste hondenras ter wereld, comfortabel kan worden vervoerd.

“Als je huisdieren hebt, zou je op dezelfde manier over hun veiligheid moeten nadenken als bij elk ander familielid”, zegt hondentrainer Graeme Hall alias “The Dogfather”. “Ik neem mijn hond Lily altijd mee in haar bench in de kofferbak. Daarin kan ze zich comfortabel bewegen en is iedereen veilig. Naar mijn mening is dat de beste oplossing.”

Van de hondenbezitters in het onderzoek die aangeven hun huisdier niet altijd veilig vast te zetten, zegt 32% dat dat komt doordat de dieren het niet prettig vinden. 31% beweert dat het niet nodig is bij korte ritten en 14% geeft aan geen ruimte te hebben voor een bench.

Meer dan 1 op de 4 ondervraagden die hun hond los vervoert, geeft toe dat hun huisdier zijn kop weleens uit het raam heeft gestoken (26%). Sommigen geven aan dat hun huisdier weleens uit het raam is gesprongen, waarbij het dier soms gewond is geraakt of zelfs is verongelukt. Bezitters geven ook aan betrokken te zijn geweest bij ongelukken nadat ze waren afgeleid door hun hond. Tevens geven ze aan dat hun hond wel eens de richtingaanwijzer heeft aangezet, het zicht heeft belemmerd of inzittenden heeft gebeten.

Verzekeringsclaims kunnen worden afgekeurd als honden niet veilig zijn vastgezet in de auto. Men schat dat bij een botsing met 40 kilometer per uur een niet-vastzittende hond met een kracht van 40 keer zijn gewicht wordt gelanceerd. **

Samen met zijn team in Keulen hielp Rene de kofferruimte van de Focus Wagon zo groot mogelijk te maken door de schuimlaag van de hemelbekleding samen te persen, de lengte van de scharnierschroeven aan te passen en de opening van de kofferruimte een andere vorm te geven.

“Ik weet hoe belangrijk het voor mij is om Emil overal mee naartoe te kunnen nemen, en ik ben er trots op dat hij heeft geholpen om het voor hondenbezitters en hun huisdier makkelijker te maken om veilig en comfortabel te reizen”, zei Berns.

De nieuwe Focus Wagon is overal in Europa te koop, in een uitgebreid assortiment met daarin de stijlvolle Focus Trend en Titanium, de sportieve Focus ST-Line, de luxe Focus Vignale en de eerste op een SUV geïnspireerde crossover Focus Active.

*5.000 hondenbezittende bestuurders in Frankrijk, Duitsland, Itali├ź, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ondervraagd door onepoll.com in november 2018.

** https://www.allianz.com/en/press/extra/knowledge/mobility/140709-keeping-pets-safe-in-the-car.html

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com