• Slippers ongeschikt om mee te rijden
  • Verzekeraar vergoedt in veel gevallen alleen schade tegenpartij bij ongelukken in Nederland
  • Spanje en Frankrijk verbieden rijden met slippers

Heeft u de komende weken een autovakantie op de planning richting Frankrijk of Spanje? Stap dan niet met slippers achter het stuur om boetes te voorkomen. Ook stijlvolle damesschoenen zijn vaak ongeschikt om mee te rijden en kunnen zelfs een boete opleveren. Lees verder

Onderzoek toont aan dat het dragen van slippers achter het stuur bijzonder gevaarlijk is. Slippers schieten gemakkelijk los en kunnen klem raken onder de pedalen. In Nederland is het niet verboden om met slippers te rijden, maar het kan wel geld kosten als er met slippers of blote voeten een verkeersongeluk veroorzaakt wordt. Wanneer blijkt dat tijdens het ongeval slippers zijn gedragen, vergoedt de verzekeraar namelijk in veel gevallen alleen de schade van de tegenpartij.

In veel Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland en Italië, is het niet verboden om met slippers of zelfs blootsvoets te rijden. “Wel kan de bestuurder worden veroordeeld onder de algemene overtreding vanwege het ‘niet naar behoren onder controle hebben van het voertuig’ wanneer een politieagent u vanwege uw rijgedrag zou aanhouden,” aldus RAC-woordvoerder Simon Williams. “Men moet altijd in staat zijn voldoende remkracht uit te oefenen, en met slippers of blote voeten is het nog maar de vraag of dat lukt.”

Gaat u op vakantie richting Frankrijk of Spanje? Zorg dan dat u schoenen aan heeft. In beide landen is rijden met slippers bij wet verboden. In Frankrijk bedraagt de boete voor het rijden met slippers € 90; in Spanje is de boete zelfs € 200.

Wat zijn dan de ideale schoenen voor de automobilist? De RAC adviseert** een zool van maximaal 10 mm dik, maar de zool mag ook niet te dun of te zacht zijn. De schoen moet de enkel alle bewegingsvrijheid geven en moet smal genoeg zijn om te voorkomen dat er per ongeluk twee pedalen tegelijk worden ingetrapt.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com