• Ford BlueCruise goedgekeurd door Europese Commissie voor gebruik door eigenaren in 18 landen (inclusief Nederland); systeem kan worden gebruikt op meer dan 135.000 kilometer aan snelwegen
  • Geavanceerd 'hands-off, eyes-on'-ondersteuningssysteem voor bestuurders is nu het breedst beschikbare systeem van niveau 2 dat is goedgekeurd door regelgevende instanties
  • Wereldwijd rijden er 420.000 Fords en Lincolns rond die al zijn uitgerust met BlueCruise

Nu de Europese Commissie het systeem heeft goedgekeurd, kan Ford BlueCruise1, de technologie voor handsfree rijden, in 18 landen worden gebruikt.2 Dit betekent meer dan 135.000 kilometer aan snelwegen in heel Europa, de zogenoemde Blue Zones, waardoor gebruikers een reis door meerdere landen kunnen maken. Een klant kan BlueCruise bijvoorbeeld gebruiken in zes aaneengesloten landen en dus van Zweden naar Italië rijden, een afstand van bijna 3000 kilometer, oftewel meer dan 25 uur handsfree. Lees verder

Nu de Europese Commissie het systeem heeft goedgekeurd, kan Ford BlueCruise1, de technologie voor handsfree rijden, in 18 landen worden gebruikt.2 Dit betekent meer dan 135.000 kilometer aan snelwegen in heel Europa, de zogenoemde Blue Zones, waardoor gebruikers een reis door meerdere landen kunnen maken. Een klant kan BlueCruise bijvoorbeeld gebruiken in zes aaneengesloten landen en dus van Zweden naar Italië rijden, een afstand van bijna 3000 kilometer, oftewel meer dan 25 uur handsfree.

BlueCruise is beschikbaar en goedgekeurd voor gebruik in alle Mustang Mach-E’s die in 18 landen worden verkocht. Dit maakt het geavanceerde ‘hands-off, eyes-on’-systeem voor bestuurdersondersteuning van niveau 2 nu ook het breedst beschikbare systeem in zijn soort in Europa. Naast Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje zijn dit: België, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Daarnaast komt de eigenaar van een  Mustang Mach-E-model uit eerdere modeljaren later dit jaar in aanmerking voor een “Over The Air” software-update waarmee zij BlueCruise kunnen activeren.3

In 2023 was BlueCruise het eerste systeem in zijn soort dat goedkeuring ontving toen het werd geïntroduceerd in Groot-Brittannië, waarmee dit het eerste geavanceerde bestuurdersondersteuningssysteem in Europa was dat echt handsfree rijden op snelwegen mogelijk maakte. In Spanje was Ford ook de eerste autofabrikant die het voor klanten mogelijk maakte om handsfree op de snelweg te rijden.

“Volgens ons kan BlueCruise het rijden op de snelweg makkelijker en aangenamer maken, of je nu in een file staat of een lange reis maakt, en dankzij deze recente goedkeuring kunnen we in heel Europa nog meer klanten toegang geven tot BlueCruise,” zegt Ashley Lambrix, BlueCruise general manager bij Ford Motor Company. “Het uitbreiden van het aantal Blue Zones buiten Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje betekent voor ons ook een enorme mijlpaal die klanten in staat stelt om met BlueCruise meerdere landen te doorkruisen.”

Wanneer BlueCruise is ingeschakeld, regelt het systeem het sturen, accelereren, remmen, de rijstrookpositionering en de veilige afstand tot de voorligger door de wegmarkeringen, snelheidsborden en veranderende verkeersomstandigheden te controleren, van snelwegsnelheden tot volledige stilstand in een file. Bestuurders die BlueCruise in een Blue Zone gebruiken, kunnen tijdens het rijden het stuur loslaten zo lang zij op de weg blijven letten.

Om ervoor te zorgen dat bestuurders hun ogen op de weg houden terwijl zij hun handen niet aan het stuur hebben, controleert een op de bestuurder gerichte camera onder het instrumentencluster de oogopslag en hoofdpositie van de bestuurder, zelfs wanneer deze een zonnebril draagt.

Bestuurders kunnen in een gratis proefperiode van 90 dagen ervaren hoe zij met BlueCruise een lange rit of regelmatig stilstaand verkeer aangenamer en minder stressvol kunnen maken. Na afloop van de gratis proefperiode kunnen klanten een maandabonnement activeren. Het activeren van de proefperiode en het maandabonnement kan eenvoudig via de FordPass App. Dit abonnement kan op elk gewenst moment worden geannuleerd of verlengd. Een maandabonnement maakt het makkelijk om BlueCruise te activiteren wanneer dat in hun rijplannen past.

Er rijden wereldwijd meer dan 420.000 Fords en Lincolns rond die zijn uitgerust met BlueCruise. Wereldwijd zijn er met BlueCruise meer dan 342 miljoen kilometer handsfree afgelegd, oftewel meer dan 3,1 miljoen uur rijtijd.4

Ga voor meer informatie naar Ford BlueCruise: Handsfree rijtechnologie.

###

1 Available in selected countries on selected Mustang Mach-E models, for more info please see https://www.ford.nl/eigenaar/abonnementen. Driver’s eyes must remain on the road ahead to enable use of BlueCruise hands-free driving. It does not replace safe driving.

2 Dependent on adoption by governments in each market.

3 2021-2022 MY Mustang Mach-E vehicles equipped with Tech Pack or Tech Pack+ will receive BlueCruise software via a future software update. MY23 -MY23.75 Mustang Mach-E vehicles in Europe have BlueCruise hardware installed in plant but will require a future Over the Air update to install the latest software, currently excluding France, Greece and Italy where BlueCruise is only available on newly purchased Mustang Mach-E vehicles. MY24 Mustang Mach-E vehicles in Europe have BlueCruise included as standard.

 4 Metrics accurate as of July 2024.

###

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com