• Dirk en Trudy Regter rijden in een honderd jaar oude T-Ford de wereld rond; inmiddels al 80.000 kilometer afgelegd
  • Ford bouwde meer dan 15 miljoen T-Fords
  • De populariteit van de T-Ford was vooral te danken aan de betaalbaarheid, betrouwbaarheid en het gemakkelijke onderhoud met verwisselbare onderdelen

Een reis om de wereld in een auto is al een hele prestatie. Maar het lijkt vrijwel onmogelijk als je dit doet in een honderd jaar oude T-Ford. Toch is dat precies waar de Nederlanders Dirk en Trudy Regter mee bezig zijn. Lees verder

In de zomer van 2012 begonnen de Regters aan hun buitengewone reis. Tijdens het eerste gedeelte van de route reden de twee van hun woonplaats Edam naar Kaapstad in Zuid-Afrika. Het echtpaar legde de 22.000 kilometer af in 180 dagen.

In 2013 veroverde het stel de Verenigde Staten en Canada, waar ze 28.000 kilometer reden om binnen 180 dagen 22 staten te bezoeken. Een jaar later reden ze nog eens 26.000 kilometer, toen ze Zuid-Amerika in 180 dagen doorkruisten.

Tot nu toe heeft het dappere duo al bijna 80.000 kilometer afgelegd. Onderweg bezochten en ondersteunden ze verschillende projecten van de internationale hulporganisatie SOS Kinderdorpen.

In 2016 en 2017 hopen ze eerst Nieuw-Zeeland, Australië, Indonesië en India aan te doen, waarna ze de Himalaya oversteken naar China en Mongolië. Daarna gaan ze via Centraal-Europa terug naar Nederland.

Bekijk de video waarin Dirk vertelt over de vele hoogte- en soms ook dieptepunten van hun bijzondere reis:
https://youtu.be/hhwVjJvEjAs

De auto die de wereld veroverde
Een reis om de wereld in een honderd jaar oude T-Ford vergt een optimale toewijding, maar het klassieke model is zeer degelijk en door zijn eenvoudige ontwerp gemakkelijk te onderhouden en te repareren.

In 1997 kocht het gepensioneerde echtpaar Dirk en Trudy Regter de T-Ford uit 1915. Dirk bezat eerder al een T-Ford uit 1923 en een A-Ford uit 1928. Hij is al zijn leven lang bezeten van klassieke Fords, een passie die hij heeft geërfd van zijn vader en grootvader.

Tussen 1908 en 1927 bouwde Ford 15.000.000 T-Fords. De productie vond in eerste instantie plaats in de Verenigde Staten, maar werd al snel uitgebreid naar de rest van de wereld. Zo waren er assemblagefabrieken in landen als Denemarken, Duitsland, Ierland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Mede dankzij de T-Ford kroop de hele wereld achter het stuur. De populariteit van de auto was vooral te danken aan de betaalbaarheid, betrouwbaarheid en het gemakkelijke onderhoud met verwisselbare onderdelen.

“In Afrika moesten we een gebroken velg lassen bij de plaatselijke smid”, vertelt Dirk. “Ik ben vrij handig en kom een heel eind met een schroevendraaier, een hamer, wat plakband, tiewraps en spanriemen.”

De T-Ford van de Regters wordt aangedreven door een 3.0-liter benzinemotor en heeft nog dezelfde specificaties als in 1915 toen de auto de fabriek verliet. Alleen de banden voor de houten spaakwielen zijn groter om de lange reis wat comfortabeler te maken. Op normale wegen gaat een set banden zo’n 15.000 kilometer mee. Op de ruwe, onverharde paden waarover de Regters in regio’s als Afrika en Zuid-Amerika reden, zijn de banden echter veel eerder aan vervanging toe.

“Bij de grens tussen Zuid-Afrika en Botswana ontmoetten we een boer die een oude T-Ford in de schuur had staan. Hij gaf ons een band van die auto om ons op weg te helpen”, vertelt Dirk.

En wat was het hoogtepunt van de reis?

“Highway 1 van Los Angeles naar San Francisco is prachtig: steile heuvels, diepe ravijnen, bergen aan de ene kant en een prachtig uitzicht op de oceaan aan de andere kant. Echt adembenemend.”

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com