• Verkeersongevallen doodsoorzaak #1 onder jonge mensen tot 24 jaar
  • Ford biedt wereldwijd gratis ‘Driving Skills for Life’ training voor nieuwe generatie
  • Eerste event in Nederland super geslaagd, met diverse proeven, enthousiaste instructeurs en deelnemers
  • Enorme belangstelling: alle 450 beschikbare plaatsen binnen enkele weken ‘uitverkocht’
  • Hilariteit, gestuntel én eye-openers bij simulaties met ‘dronkenschapspak’

De eerste editie van de Nederlandse Ford ‘Driving Skills for Life’ – afgelopen weekend in Lelystad – was direct een groot succes. Vrijdag, zaterdag en zondag beleefden in totaal bijna 450 verse rijbewijsbezitters (tot 24 jaar) op de RDW-testbaan een spannende en leerzame dag. Met na afloop: 450 betere én veiligere jonge weggebruikers. Lees verder

Via de Nederlandse website www.drivingskillsforlife.nl konden jonge mensen zich aanmelden voor deze gratis gevorderde rijvaardigheidstraining. De enige vereisten waren een geldig rijbewijs en een leeftijd niet hoger dan 24 jaar. Een doordachte opzet met verschillende leerzame proeven, zowel praktisch als theoretisch, was op de RDW testbaan in Lelystad opgezet. Hoofdonderwerpen waren: gevaarherkenning, afleiding in het verkeer en het ervaren (en voorkomen) van noodremacties en situaties waarbij de auto zijn grip op het wegdek verliest. Ideaal om met volle aandacht te kunnen leren, proberen én rijden, onder begeleiding van ervaren rijtrainers van Prodrive Training B.V.

Actief en leerzaam
Per dagdeel doorliepen 75 deelnemers in kleine groepjes een uitgebreid actief en leerzaam programma. Daarbij was er veel aandacht voor de belangrijkste oorzaken van ongevallen met jonge automobilisten. Zo leerde men ondermeer hoe een auto weer onder controle te krijgen is bij een slip en hoe slipgevaar en andere risico’s op de weg tijdig herkend kunnen worden, goed anticiperen was één van de belangrijkste boodschappen.

Rijden én appen tegelijk 
Om te ontdekken hoe lastig goed autorijden is als je tegelijk je mobieltje bedient, kregen de deelnemers de opdracht om (op een afgesloten terrein) een berichtje te sturen terwijl ze een eenvoudig parcours moesten rijden. Zelfs op lage snelheid bleek dat al erg lastig, ontdekten de deelnemers. Ook het gevaar van social media achter het stuur kwam aan bod; uit eerder onderzoek van Ford blijkt dat meer dan 25% van alle jonge automobilisten wel eens een selfie achter het stuur heeft gemaakt. De Nederlandse deelnemers leerden in het onderdeel afleiding dat het bedienen van een mobiele telefoon en het goed functioneren in het verkeer niet samen gaan.

‘Dronkenschapspak’ 
Een ander onderzoek toonde aan dat meer dan de helft van de jonge automobilisten in Europa zelf wel eens met een slok op achter het stuur heeft gezeten of hebben gezien dat vrienden dit deden. Daarom brachten de trainers een speciaal ‘dronkenschapspak’ mee naar Lelystad, bestaande uit een zichtbeperkende bril, oorbeschermers, pols- en enkelgewichten en vulling bij ellebogen, nek en knieën. Zelfs eenvoudige bewegingen zoals rechtuit lopen of goed coördineren zijn daarmee al veel moeilijker – net als wanneer je alcohol op hebt. In Lelystad konden deelnemers aan hun eigen lijf, terwijl ze broodnuchter waren, voelen welke invloed alcohol heeft op je motoriek en je rijvaardigheid.

‘Een zaak van levensbelang’
Gerard Bolder, algemeen directeur van Ford Nederland: “Veilig autorijden is een zaak van levensbelang. Voor jezelf én voor anderen in het verkeer”, benadrukte hij. “Als je dan weet dat verkeersongevallen doodsoorzaak nummer 1 zijn onder jongeren, dan móet je iets doen vinden wij. Daarom is Ford deze campagne begonnen. Elf jaar geleden in de VS en inmiddels in 22 landen, nu ook inclusief Nederland. Wereldwijd hebben al meer dan 500.000 jonge automobilisten deel genomen aan Driving Skills for Life”

Je hoofd erbij houden
Ongevallen met jongeren hebben vaak een gebrek aan ervaring en verkeerde keuzes als oorzaak. “Het feit dat je je rijbewijs hebt wil niet zeggen dat je klaar bent met leren”, weet ook Bolder. “Zeker tegenwoordig niet. Er zijn zó veel dingen die je onder het rijden kunnen afleiden – van muziek, navigatie en bellen tot berichtjes en social media op je smartphone. Je hoofd erbij houden en de afleiding weerstaan, dát is vaak het moeilijkst.”

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com