• Ford introduceert de Bronco in Europa: deze iconische 4x4 combineert een robuust ontwerp, extreme offroad-capaciteiten en de laatste technologische ontwikkelingen voor het bedwingen van de zwaarste omstandigheden
  • Voor maximale prestaties in ieder terrein is de Bronco uitgerust met het exclusieve “Terrain Management System”, dat voorziet in zeven verschillende rijmodi, de “Trail Toolbox” en een speciaal ontwikkeld offroad-veersysteem
  • Om de Bronco helemaal naar eigen wens te maken, is een uitgebreide selectie aan accessoires verkrijgbaar, waaronder daktenten, lichtbalken, draagsystemen en afwasbare bekleding

De Ford Bronco komt naar Europa. Met de komst van deze absolute alleskunner onder de 4x4’s steekt een Amerikaanse legende de oceaan over. De Bronco is bijna overal inzetbaar, geholpen door nieuwe, slimme technologie en zal vanaf eind 2023 in een beperkte oplage beschikbaar zijn voor geselecteerde Europese markten. Lees verder

Bronco heeft de bijnaam “G.O.A.T” (Goes Over Any Terrain) te danken aan een geavanceerd systeem voor de vierwielaandrijving en innovatieve, nieuwe technologie, waaronder “Trail Control” en de zeven verschillende rijmodi.

De veelzijdige Bronco is vanaf het begin ontwikkeld met avontuur hoog op de verlanglijst en biedt daarom unieke functionele mogelijkheden, zoals verwijderbare carrosseriedelen, geïntegreerde bevestigingspunten die speciaal zijn ontworpen voor accessoires en eenvoudig te reinigen materialen. Kopers van de Bronco kunnen daarbij kiezen uit een breed assortiment aan accessoires, allemaal ontworpen voor naadloze integratie en maximale personalisatie.

“De Bronco is de sterkste en meest veelzijdige 4×4 van Ford. De nieuwe generatie combineert het DNA van het origineel met de nieuwste technologie en een breed scala aan accessoires om een nieuw offroad-icoon te creëren”, aldus Matthias Tonn, hoofdingenieur, Import Vehicles, Ford Europa: “Na het enorme succes van de nieuwe Bronco in de VS zijn we verheugd om een deel van dit avontuur naar Europa te brengen.”

De legende is teruggekeerd
Sinds de introductie van de eerste generatie Bronco in 1966 in de VS vertegenwoordigt de Bronco voor Ford de ultieme keuze op het gebied van vrijheid, plezier en outdoor-mogelijkheden. In 2020 introduceerde Ford de nieuwe Bronco na een afwezigheid van 25 jaar. De nieuwe Bronco blijft trouw aan het oorspronkelijke DNA en introduceert tegelijkertijd nieuwe, innovatieve functies voor optimale prestaties in het terrein. Nu wordt de Bronco in Europa aangeboden in beperkte oplage voor échte outdoor-liefhebbers.

Het ontwerpteam van Bronco startte met het maken van een digitale scan van de eerste generatie om zo te garanderen dat de sterke proporties en de direct herkenbare vorm ook in het nieuwe ontwerp overeind zouden blijven. Korte overhangen, krachtige lijnen en gedurfde, functionele details dragen bij aan zijn uitzonderlijke offroad-kwaliteiten en geven het ontwerp de robuuste look van de orginele Bronco.

De voorzijde is voorzien van de kenmerkende grille over de volle breedte, ronde koplampen en de modelnaam in opvallende letters. Zo ontstaat een duidelijke visuele link met de eerste generatie. De carrosseriepanelen zijn zo ontworpen dat de buitenste hoeken goed zichtbaar zijn vanuit de auto, wat van pas komt bij manoeuvreren in uitdagende offroad-omstandigheden.

De Bronco beschikt ook over veel eenvoudige en slimme details, zoals de geschroefde kunststof binnenspatborden en “trail sights”: verhoogde delen bovenop de spatborden die de bestuurder helpen de hoeken van het voertuig te zien. Daarbij kunnen ze dienen als bevestigingspunten om grotere voorwerpen aan vast te sjorren. Ze kunnen een kracht tot aan 68 kg hebben.

De Bronco wordt geleverd met een verwijderbare hardtop, compleet met geluiddempende hemelbekleding voor meer comfort op langere afstanden. De hardtop is opgedeeld in vier panelen, waarvan de voorste twee aan boord kunnen worden opgeborgen in speciale opbergzakken. Alle deuren kunnen volledig – en afzonderlijk – in slechts acht minuten worden verwijderd met één stuk gereedschap. Dat levert, behalve frisse lucht en ultieme vrijheid, een nog beter zicht op het offroad-terrein.

Het totale gewicht van de deuren is laag door gebruik van frameloze ramen waardoor ze licht genoeg zijn om te worden verwijderd. Ook de deuren zijn na het verwijderen mee te nemen in speciale tassen. De deuren zijn binnen enkele minuten weer te monteren. De buitenspiegels bevinden zich op de zijschermen zodat ze behouden blijven als de deuren zijn verwijderd.

De Bronco beschikt over meer verwijderbare elementen, die zowel maatwerk als verbeterde offroad-prestaties mogelijk maken. Zo kunnen ook de grille en voorbumper worden verwijderd en verwisseld voor alternatieve varianten. De kunststof spatbordverbreders zijn gemakkelijk en snel te vervangen als dat nodig blijkt na een ruige rit in het terrein.

De Bronco herbergt diverse verborgen details die het erfgoed van dit model benadrukken. We verklappen er een aantal: verborgen Bronco-logo’s, een afbeelding die de originele modellenreeks uit 1966 illustreert, een flesopener ingebouwd in het interieur en verborgen GPS-coördinaten naar locaties die werden gebruikt voor het testen tijdens de ontwikkeling van de Bronco. De rest? Die houden we nog even geheim.

“Het was essentieel dat de terugkeer van de Bronco recht deed aan de erfenis van de originele iconische SUV”, zegt Paul Wraith, hoofdontwerper van de Bronco. “Bij elke beslissing die we namen over het ontwerp stond het beter bedienen van onze klanten centraal. Dan gaat het over het maximaliseren van de mogelijkheden in het onverhard, maar ook de onafhankelijkheid van de Bronco als eigen merk: het logo vind je overal terug, tot op de koppen van bouten en de belettering van de banden aan toe.”

Intelligente op avontuur gerichte technologie
De originele Bronco kreeg de bijnaam G.O.A.T dankzij zijn bijzondere offroad-capaciteiten en uitstekende prestaties in zware omstandigheden. Dankzij intelligente aandrijftechnologie zijn de capaciteiten van de Bronco toegankelijk voor zowel beginnende avonturiers als ervaren offroad-rijders.

Cruciaal voor het inzetten van de uitgebreide offroad-mogelijkheden is het “Terrain Management System”, waarmee de bestuurder eenvoudig de modus kan selecteren voor de bijbehorende omstandigheden. Naast de modi voor gebruik op het asfalt, zoals Normal, Eco, Sport en Slippery zijn er speciale G.O.A.T. offroad-modi beschikbaar: Mud/Ruts, Sand en de rally-geïnspireerde Baja-modus. Bij elke modus worden gasrespons, de schakelmomenten van de versnellingsbak en de stuurrespons geoptimaliseerd voor de beste prestaties.

De Bronco is verkrijgbaar met een elektronische tussenbak waarmee tijdens het rijden van twee- naar vierwielaandrijving kan worden geschakeld en de hoge of lage gearing is te selecteren. Een alternatief is een elektromechanische tussenbak met hoge en lage gearing en een automatische modus. In deze modus kan het systeem naadloos schakelen tussen twee- en vierwielaandrijving, afhankelijk van de omstandigheden. Een vergrendelbaar achterdifferentieel is standaard, een vergrendelbaar voordifferentieel en een systeem om de stabilisatiestang te deactiveren (voor maximale tractie in het terrein) zijn als extra leverbaar.

De Bronco biedt ook een “Trail Toolbox”, die bestaat uit een reeks geavanceerde offroad-innovaties. Zo kan de bestuurder gebruikmaken van “Trail Control“, dat werkt op dezelfde manier als cruise control. De bestuurder kan een snelheid tot 31 km/u selecteren en het voertuig regelt vervolgens automatisch het accelereren en remmen om zo de geselecteerde snelheid te behouden, terwijl de bestuurder zich alleen hoeft te concentreren op het sturen door moeilijk terrein.

“Trail Turn Assist” regelt de aandrijfkracht per wiel door op intelligente wijze afzonderlijk de remmen aan te sturen. Dit maakt het mogelijk om de draaicirkel tot 40 procent te verkleinen bij off-road rijden in krappe omstandigheden. “Trail One-Pedal Drive” stelt vervolgens de bestuurder in staat om te accelereren en te remmen met alleen het gaspedaal. Zo is het gemakkelijker om de snelheid nauwkeurig te regelen tijdens het rijden in uitdagend terrein. Om het rijden met (grote) aanhangers gemakkelijker te maken is de Toolbox daarbij nog voorzien van “AdvanceTrac” met “Roll Stability Control” en “Trailer Sway Control”.

Sterk genoeg voor alle omstandigheden
Onderhuids is de Bronco gebouwd op een sterk stalen chassis met zeven dwarsbalken voor de nodige stijfheid in alle omstandigheden. Dankzij een forse veerweg liggen spectaculaire offroad-capaciteiten in het verschiet.

De Bronco is voorzien van een High-Performance Off-Road Stability Suspension (HOSS), die bestaat uit onafhankelijke draagarmen met schroefveren aan de voorzijde, waardoor het onafgeveerde gewicht tot 20 procent lager is in vergelijking met een starre as. Ook biedt deze configuratie uitstekende rijkwaliteit en consistent contact met de ondergrond. Achter is er een starre, vijfvoudig opgehangen achteras met in de hoogte variabele veren. Rondom zijn er heavy-duty schokdempers gemonteerd. De beschikbare 17-inch en 18-inch lichtmetalen velgen zijn uitgerust met terreinbanden voor een comfortabele rit op de verharde weg en grote prestaties in het onverhard.

Optioneel zijn er extra beschermende componenten, zoals beschermplaten aan de voor- en onderzijde en extra afscherming voor de motor, transmissie, tussenbak en brandstoftank. De eveneens extra verkrijgbare sidebars zijn sterk genoeg om het gewicht van het voertuig te dragen, voor het geval de dorpels de ondergrond raken in extreme omstandigheden. Sleepogen voor en achter zijn standaard en de supersterke stalen dakbalk is uitgerust met geïntegreerde gordijn-airbags. De stoelen zijn voorzien van zijairbags en uiteraard zijn frontairbags aan boord.

Stoer van buiten, stoer van binnen
Natuurlijk is niet alleen de buitenkant van de Bronco stoer en robuust, ook het interieur is doordacht, doelgericht en uiterst functioneel. Het instrumentenpaneel is geïnspireerd op dat van de eerste generatie Bronco met natuurlijke kleuren en materialen die niet alleen mooi zijn, maar ook uitblinken in duurzaamheid.

Het dashboard en de middenconsole zijn voorzien van handgrepen voor de passagier om zo extra grip te bieden in offroad-omstandigheden. Daarbij is de middenconsole voorzien van een draadloze oplader, die ook onder extreme hellingshoeken een smartphone op z’n plaats houdt. Het dashboard is afwasbaar. De schakelaars zijn met siliconen afgedicht en voorzien van een rubberlaagje, zodat ze beschermd zijn tegen de elementen en tegelijkertijd gemakkelijk schoon te maken zijn.

De Bronco mag dan gebouwd zijn voor de zwaarste omstandigheden, er is niets ingeleverd op het gebied van comfort of gemak. Een 8-inch TFT-scherm in het instrumentarium levert een schat aan informatie en in het midden cluster is er de beschikking over een 12-inch LCD-touchscreen met het SYNC 4-communicatie- en entertainmentsysteem van de nieuwste generatie. SYNC 4 profiteert van Ford Power-Up draadloze software-updates, zodat de functionaliteit ook in de loop van de tijd op peil blijft.

De Bronco biedt daarbij extra bevestigingspunten bovenop het dashboard voor een speciaal rek voor het veilig en stevig opbergen van camera’s of mobiele telefoons. Opladen van de apparaten kan met de geïntegreerde 12-volt- en USB-stroomaansluitingen.

Apple CarPlay en Android Auto 5 zijn standaard op de Bronco, naast een B&O® Premium Sound System met 10 luidsprekers met een stevige subwoofer. Het systeem integreert naadloos met de beschikbare FordPass app. Zelfs als het moeilijk wordt, zorgt de Bronco voor extra overzicht dankzij het standaard 360-graden camerasysteem met offroad-spotter weergave. Die biedt een unieke blik op de wielen, iets wat normaal gesproken niet mogelijk is vanaf de bestuurdersstoel. Vooral bij technische uitdagingen in de bossen of op de rotsen is dit een onmisbare functie.

Het avontuur zelf inkleuren
De nieuwe Bronco is standaard al klaar voor vele uitdagingen. Voor persoonlijk wensen is er nog een ruime keuze aan accessoires die snel en eenvoudig te monteren zijn aan handige steunen met speciale Bronco-bouten.

Extra verlichtingssystemen, zoals een op het dak gemonteerde lichtbalk en spots op de A-stijl, kunnen worden bevestigd aan speciale steunen. Kamperen met de Bronco? Dan is te kiezen uit een achtertent, daktent of zijluifel voor ultieme vrijheid onderweg. Andere opties zijn stoelhoezen van sterk en afwasbaar neopreen en speciale dragers voor het dak en de achterklep, waarmee ski’s, fietsen of dakkoffers zijn mee te nemen.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com