• Alle vier Ford GT's van Ford Chip Ganassi Racing in 2017 aan de start bij 24 uur van Le Mans op 17 en 18 juni
 • In 2016 behaalde Ford de eerste (#68), de derde (#69), de vierde (#66), en de negende (#67) plaats in 24 uur van Le Mans GTE Pro-klasse, 50 jaar nadat de Ford GT40 een 1-2-3 finish behaalde in de 24 uur van Le Mans van 1966
 • In 2017 vond het 50e jubileum van Dan Gurney (VS) en AJ Foyt (VS) plaats, die een opeenvolgende overwinning behaalden, wat voor Ford de vierde overwinning op rij zou worden op Le Mans

In 2016 had Ford een nieuwe auto, een nieuw team en een nieuwe uitdaging: de 24 uur van Le Mans winnen, 50 jaar na de 1-2-3 overwinning op de Le Mans-race van 1966. Lees verder

Ford Chip Ganassi Racing behaalde een historische overwinning en is sindsdien nog sterker geworden. Het team behaalt overwinningen over de hele wereld en neemt zowel deel aan het FIA World Endurance Championship als het WeatherTech SportsCar Championship.

Over slechts 10 dagen verschijnen de vier GT’s van Ford Chip Ganassi Racing op het Circuit de la Sarthe voor de start van de 24 uur van Le Mans 2017 om de overwinning van vorig jaar van de Ford GT nummer 68 te verdedigen:

“De Ford GT vertegenwoordigt het beste van Ford en ons streven naar perfectie”, aldus Bill Ford, Executive Chairman bij de Ford Motor Company. “Het feit dat we vorig jaar naar Le Mans mochten komen en dat we de GTE Pro-klasse hebben gewonnen, maakte ons personeel over de hele wereld enorm trots. Dit laat zien dat wanneer mensen samenwerken, ze opmerkelijke dingen kunnen bereiken. Het is enorm spannend om nu terug te keren naar Le Mans om onze titel te verdedigen.”

De race van 2017 gaat tevens gepaard met een belangrijk jubileum: Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Dan Gurney (VS) en AJ Foyt (VS) de 24 uur van Le Mans wonnen met een Ford GT40. Met deze tweede overwinning van in totaal vier overwinningen, plaatste Ford zich definitief op de voorgrond van de belangrijkste race ter wereld.

“Afgelopen jaar hebben we ervoor gezorgd dat Ford is teruggekeerd in de wereld van GT-enduranceraces. Het behalen van de overwinning op Le Mans was een moment van grote trots voor Ford, onze partners en al onze fans”, aldus Raj Nair, Executive Vice President en President van de Ford Motor Company in Noord-Amerika. “We verdedigen dit jaar onze titel die we verleden jaar behaalden. Ik weet dat ons Ford Performance-team klaar is om de uitdaging aan te gaan en dat we niet kunnen wachten om opnieuw deel te nemen aan dit evenement.”

“Iedereen in de teams van onze vier auto’s kijkt ernaar uit om terug te keren naar Le Mans om de overwinning van verleden jaar te verdedigen”, aldus teameigenaar Chip Ganassi. “Het is altijd leuk om deel te nemen terwijl je in je achterhoofd weet dat er vier mogelijke kansen zijn om een historische overwinning te behalen op een evenement als de 24 uur van Le Mans. Het jaar 2016 was een fantastisch jaar met de Ford GT, en we zijn van plan het jaar 2017 nóg beter te maken.”

Bourdais doet niet mee, Kanaan neemt wel deel aan Le Mans
Het enige ontbrekende stukje van de puzzel is de in Le Mans geboren Sébastien Bourdais, die aan het herstellen is van een ongeval dat plaatsvond tijdens de kwalificaties voor de Indianapolis 500. Het is een flinke klap voor het team, vooral aangezien Bourdais in 2016 in het winnende team van nummer 68 zat, maar nu worden Joey Hand (VS) en Dirk Müller (GER) vergezeld van INDYCAR-ster Tony Kanaan (BRA), die hen zal helpen de hoogst haalbare prijs in de wacht te slepen.

“Het zal zeker niet hetzelfde worden zonder Seb in Le Mans”, aldus Hand. “Maar we zijn een hecht team en we zijn er klaar voor. Ik heb elke dag getraind zodat ik zeker weet dat ik de afstand fysiek kan afleggen en gedurende de gehele race topprestaties kan leveren. Le Mans is ook mentaal vermoeiend, maar dankzij de steun die ik krijg van mijn gezin, kan ik ook dat gedeelte prima aan. Ik geloof dat wanneer je de juiste instelling hebt in het leven, je dan ook de juiste instelling hebt om te racen. We hebben het geluk gehad dat we mochten oefenen in de Ford Performance-simulator en ik heb nagedacht over de regels die verschillen bij Le Mans. Fouten maken is geen optie wanneer je voor de overwinning gaat, en daarom wil ik ervoor zorgen dat we er allemaal klaar voor zijn.”

Het team van de Ford GT nummer 69 bestaat uit Ryan Briscoe (AUS), Richard Westbrook (GB) en de coureur met de eerste startpositie in de Indianapolis 500, Scott Dixon (NZ). Verleden jaar hebben ze het podium gehaald en dat gaf hen een geweldig voorproefje van hoe succes aanvoelt op Le Mans.

“Ik kan niet wachten om terug te keren”, aldus Briscoe. “Vorig jaar was zo’n geweldige ervaring, om deel uit te mogen maken van de historische terugkeer van Ford. Ik hoop dat we weer mogen deelnemen en opnieuw voor de winst kunnen strijden. Afgelopen jaar was de ervaring van mijn leven toen we op het podium zijn geëindigd. Het is ongelooflijk om de menigte mensen te aanschouwen die voor je staan te juichen. Le Mans is echt een fantastisch evenement. Er zijn zoveel deelnemers van over de hele wereld die aan de race deelnemen; zoveel mensen met verschillende nationaliteiten en culturen, maar die allemaal hetzelfde doel hebben.”

Afgelopen jaar is de Ford GT nummer 66 van Stefan Mücke (GER), Olivier Pla (FRA) en Billy Johnson (VS) als vierde geëindigd, nadat ze een strafpitstop moesten maken vanwege een defecte nummerplaatverlichting. Desondanks lagen ze op het moment van de finish slechts één ronde achter op de winnaars en hierdoor zijn ze momenteel gemotiveerder dan ooit tevoren.

“Met die straf is ons iets ontnomen wat een zeer goed resultaat had kunnen worden op Le Mans”, aldus Mücke. “Voor het Ford Chip Ganassi Racing-team was het een fantastisch resultaat en we vonden het allemaal heel speciaal om tot de eersten te behoren die in de Ford GT-raceauto mochten rijden op Le Mans. We hebben niet het beoogde resultaat behaald, maar dat is nu eenmaal Le Mans. De race moet perfect verlopen om te kunnen winnen. Ons doel is altijd om te winnen en dit jaar nemen we deel aan het nieuwe wereldkampioenschap, en daarom zijn de dubbele punten van Le Mans zeer belangrijk. De race duurt 24 uur, het is een hevige strijd en deze moet probleemloos verlopen tot het einde. De uitslag van Le Mans valt niet te voorspellen. We hebben vorig jaar bij Toyota gezien dat alles in de laatste ronde kan veranderen.”

De 24 uur van Le Mans 2017 was een lastige race voor het team van de Ford GT nummer 67, toen de auto vlak voor de start problemen met de versnellingsbak kreeg, waardoor de uitdaging nog groter werd. Dit jaar willen Andy Priaulx (GB), Harry Tincknell (GB) en Pipo Derani (BRA) zich vol in de strijd storten.

“We hadden ons voor de start van de race van afgelopen jaar gekwalificeerd om als vierde te starten. Daar waren we zeer tevreden over, aangezien we over een goede racestrategie beschikten en we een mooi tempo hadden”, aldus Tincknell. “Jammer genoeg hadden we kort voor de start een probleem met de versnellingsbak toen we op de weg waren naar het circuit. Dit moest worden opgelost in de pits en dat kostte ons 40 minuten. Daardoor konden we niet meer winnen, dus draaide onze race na dit voorval om ervaring opdoen en het verzamelen van data. We waren echt snel en we hebben enorm veel geleerd. Hopelijk kan deze kennis ons dit jaar helpen. Le Mans is de bekendste race ter wereld en levert dubbele punten op voor het wereldkampioenschap, wat de race enorm belangrijk maakt. Winnen is natuurlijk ons belangrijkste doel, maar we hebben ook een zeer goed presterende WEC-auto nodig.”

NUTTIGE INFORMATIE 

Le Mans-deelnames van Ford GT-bestuurders:

 • Stefan Mücke -– 10 maal (2007-2016)
 • Olivier Pla -– 9 maal (2008-2016)
 • Richard Westbrook -– 6 maal (2010-2014, 2016)
 • Dirk Müller -– 5 maal (1999-2000, 2010-2011, 2016)
 • Andy Priaulx -– 3 maal (2010-2011, 2016)
 • Harry Tincknell -– 3 maal (2014-2016)
 • Ryan Briscoe -– 3 maal (2013, 2015-2016)
 • Joey Hand –- 2 maal (2011, 2016)
 • Pipo Derani –- 2 maal (2015-2016)
 • Scott Dixon –- 1 maal (2016)
 • Billy Johnson -– 1 maal (2016)
 • Tony Kanaan – Le Mans-debutant

Welke Ford GT is dat?
De vier Ford GT’s nemen deel aan Le Mans in dezelfde uitrusting met rood, wit en blauw. Om de commentatoren en kijkers te helpen de auto’s te herkennen, zijn ze allemaal voorzien van felgekleurde stroken op de voorruit en de buitenspiegels, en een strook met LED-verlichting in het midden van de voorruit met de volgende kleuren:

 • Nummer 66 GROEN
 • Nummer 67 BLAUW
 • Nummer 68 ROOD
 • Nummer 69 GEEL

De buitenspiegels zijn dit jaar voorzien van nieuwe elektroluminescente verf in de unieke kleur van de auto, wat er vooral ’s nachts indrukwekkend uitziet, waarmee de auto altijd gemakkelijk kan worden geïdentificeerd, terwijl bijna geen extra gewicht wordt toegevoegd.

Wist u dat..

 • Dan Gurney de wereldwijde traditie startte om de fles champagne die hij na zijn zege in 1967 had gekregen op het podium te ontkurken?
 • het Bruce McLaren was die in 1966 “Go Like Hell!” tegen Chris Amon zei?

Le Mans-uitslagen van Ford in de jaren 60

1966   

 • 1e Bruce McLaren (NZ) / Chris Amon (NZ)
 • 2e Ken Miles (GB) / Denis Hulme (NZ)
 • 3e Ronnie Bucknum (VS) / Dick Hutcherson (VS)

1967

 • 1e Dan Gurney (VS) / AJ Foyt (VS)

1968   

 • 1e Pedro Rodriguez (MEX) / Lucien Bianchi (BEL)

1969   

 • 1e Jacky Ickx (BEL) / Jackie Oliver (GB)
 • 3e David Hobbs (GB) / Mike Hailwood (GB)
Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com