• Ford breidt tests van Microsoft HoloLens mixed reality-technologie wereldwijd uit voor snellere ontwerpprocedure
  • Dankzij nieuwe technologie kunnen ontwerpers met draadloze headsets digitale ontwerpen bekijken alsof ze al geïntegreerd zijn in de auto; dit stelt Ford in staat om meer ontwerpvoorstellen te bekijken en ontwerp- en engineeringprocedures te verkorten
  • Het evalueren van het design van een autozijspiegel en in hoeverre de vorm van invloed is op het uitzicht van de bestuurder kan normaal gesproken dagen of zelfs weken duren, maar kan nu in enkele minuten worden uitgevoerd

Ford-ontwerpers hebben een aantal boetseergereedschappen verruild voor mixed reality-headsets en visualisatiesoftware waarmee auto-onderdelen, zoals een zijspiegel, een grille of een interieur, in enkele seconden kunnen worden aangepast. Lees verder

Ontwerpers van Ford experimenteren in de studio’s in Dearborn al een jaar met de Microsoft HoloLens-technologie. Hiermee kunnen ze de voorgestelde virtuele ontwerpelementen bekijken alsof het onderdelen van fysieke auto’s zijn. Ze kunnen verschillende vormen, afmetingen en bekledingen van toekomstige accessoires in enkele minuten bekijken, in plaats van weken of maanden, zoals bij modellen van klei. En nu breidt Ford deze grensverleggende tests uit tot over de hele wereld.

“Het is fascinerend hoe we oud en nieuw – modellen van klei en hologrammen – kunnen combineren op een manier die veel tijd bespaart en waarmee ontwerpers snel kunnen experimenteren en hun ontwerpen kunnen toepassen om nog stijlvollere en slimmere auto’s te bedenken”, aldus Jim Holland, Vice President, Vehicle Component and Systems Engineering bij Ford. “Microsoft HoloLens is, in dit tijdperk van snelle veranderingen waarin wij steeds opnieuw moeten nadenken over wat begrippen als auto en mobiliteit inhouden, voor ons als ontwerpers een krachtig hulpmiddel.”

De HoloLens-technologie maakt gebruik van mixed reality, waarbij ontwerpers door middel van draadloze headsets hologrammen met achtergronden in fotokwaliteit kunnen bekijken. Ze kunnen met één vingerbeweging verscheidene ontwerpvariaties bekijken die virtueel op een echte auto of op een model van klei zijn geprojecteerd.

“We kunnen met HoloLens in realtime levensechte 3D-ontwerpen bekijken, samen met ontwerpers en ingenieurs overal ter wereld”, aldus Craig Wetzel, Manager, Design Technical Operations bij Ford. “En we zijn nog maar net begonnen, de mogelijkheden voor de toekomst lijken bijna grenzeloos. Dat is heel spannend.”

Blik op de toekomst
Terwijl ontwerpers met headsets zich in een echte auto bevinden, scant en registreert de Microsoft HoloLens de omgeving veel nauwkeuriger dan GPS, en maakt de tool hologrammen en beelden vanuit de hoek waarin de auto wordt bekeken. Dankzij een Windows 10-computer die in de headsets is geïntegreerd, wordt de kracht van het besturingssysteem overgebracht op een holografisch apparaat dat draadloos, draagbaar en mobiel is. Normaal gesproken moeten ontwerpers en ingenieurs een headset dragen die met kabels op een pc is aangesloten.

Ontwerpers zien holografische 3D-beelden van onderdelen alsof ze al deel uitmaken van de auto – zodat ze snel het ontwerp kunnen evalueren, wijzigingen kunnen aanbrengen, en stylingopties eerder in de ontwikkelingsfase kunnen bepalen.

“Met HoloLens kunnen we meteen door virtuele voorstellingen bladeren om te bepalen welke kant we op moeten”, aldus Michael Smith, Design Manager bij Ford. “Als ontwerper willen we niet alleen iets vertellen, maar ook iets laten zien. Dat is veel aantrekkelijker.”

Ford heeft de HoloLens-technologie aangepast zodat ontwerpers kunnen samenwerken met ingenieurs, en om meer inzicht te krijgen in de klantervaring. Dankzij de technologie kunnen een ontwerper en een ingenieur bijvoorbeeld nagenoeg in realtime evalueren hoe een nieuwe zijspiegel eruitziet, en hoe de omgeving er voor de klant uitziet vanuit de auto.

Hoewel het tegenwoordig dagen, of zelfs weken, kan duren om een grilleontwerp te bestuderen, kunnen ontwerpers en ingenieurs met HoloLens in enkele uren verschillende ontwerpen beoordelen. De headsets kunnen zelfs worden gesynchroniseerd zodat meerdere teamleden tegelijkertijd een ontwerp kunnen bekijken, wat samenwerken veel eenvoudiger maakt. Ze kunnen zelfs audionotities – hightech ‘post-its’ – opnemen voor teamleden die op andere locaties werken.

Naast de wereldwijde ontwerptest onderzoekt Ford hoe de HoloLens-technologie in meer engineering- en ontwerpprocedures kan worden geïntegreerd. Hiermee wil Ford haar toonaangevende positie op het gebied van geavanceerde visualisatietechnologieën zoals virtual reality verstevigen.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com