• Daniel en Lara Krohn bedenken idee om regenwater op te vangen en voor ruitensproeier te gebruiken
  • Verwacht wordt dat watergebruik door auto's zal toenemen omdat naast voorruit ook camera's en sensoren schoon moeten blijven
  • Technici van Ford werken aan manieren om water op te vangen via regen en condensatie

Het is een idee dat ooit miljarden liters water zou kunnen besparen.* Waarom zou je de regendruppels zo maar van de voorruit wissen als je het water kunt hergebruiken via de ruitensproeiers? Lees verder

Broer en zus Daniel en Lara Krohn reisden vorig jaar mee in de gezinsauto, terwijl het smerig weer was. Hun vader Gerd, die achter het stuur zat, probeerde de vuile voorruit schoon te krijgen maar het ruitensproeierreservoir was leeg. En de voorruit werd alsmaar viezer.

Deze twee slimme kinderen kwamen op het idee om het regenwater op te vangen en te hergebruiken. Dit leverde hen de eerste prijs op in een plaatselijke wetenschapswedstrijd en hun idee is nu uitwerkt voor een volledig uitgeruste testauto.

“Het was vies weer. Overal was water, behalve in het reservoir van de ruitensproeier. Mijn zus en ik vonden het heel leuk en opeens kregen we een idee. Gewoon het regenwater hergebruiken”, vertelde de 11-jarige Daniel uit Jülich, Duitsland.

“We konden niet geloven dat niemand eerder op dit idee was gekomen”, vulde de 9-jarige Lara aan. “Om het uit te proberen, haalden we onze speelgoed brandweerwagen uit elkaar en zetten de pomp op een modelauto in een aquarium. Daarna sloten we een filtersysteem aan, om te zorgen dat het water schoon was. Het werkte heel goed.”

Technici van Ford waren zo geïntrigeerd door dit idee, dat ze aanboden om een versie op maat te maken voor een Ford S-MAX testauto. Om het water te verzamelen werden rubber leidingen geplaatst tussen de onderkant van de voorruit en het waterreservoir van de ruitensproeiers.

“Het idee van Daniel en Lara lag al tientallen jaren voor de hand en het wachten was op de geniale inval die tot de uitvoering zou leiden. Nog geen vijf minuten in de regen en het reservoir is helemaal vol”, aldus Theo Geuecke, supervisor, Body Exterior Hardware, Ford Europa.

De verwachting is dat het watergebruik door auto’s zal toenemen omdat extra camera’s en sensoren ook schoon moeten blijven. Technici van Ford werken al aan manieren om water op te vangen via regen en condensatie, waaronder een manier om vocht te verzamelen uit de lucht en dat te filteren tot drinkwater – On‑the-Go H20.

“Briljant! Dit soort innovaties zijn essentieel om te zorgen dat het water dat we hebben beter wordt gebruikt. We moeten allemaal ons gedrag aanpassen om minder water te verspillen, maar we hebben ook slimme nieuwe oplossingen nodig, zoals die van Daniel en Lara,” zei Nicci Russell, managing director, Waterwise.

# # #

* Bestuurders gebruiken elk jaar ongeveer 20 liter om de voorruit schoon te houden. Op de Europese wegen rijden 291 miljoen auto’s rond. Als in elke auto zo’n “Krohn”-systeem was ingebouwd, zou dat elk jaar bijna zes miljard liter besparen.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com