• Dankzij sensoren in infrastructuur kunnen auto's zelf rijden en parkeren in parkeergarages
  • Door geautomatiseerde parkeerservice kunnen er tot twintig procent meer voertuigen in parkeergarages passen
  • Geautomatiseerde parkeerservice werkt via een app waarmee de auto zichzelf parkeert

De zoektocht naar een parkeerplek is altijd weer een uitdaging. En zelfs wanneer er een plek beschikbaar is, past de auto er misschien maar net in. De oplossing? Laat het aan de auto over. Lees verder

Als onderdeel van een samenwerkingsverband binnen de Duitse vereniging van autofabrikanten gaat Ford aan de slag met infrastructuur- en technologiebedrijven, zoals Bosch, om te laten zien hoe een connected voertuig kan communiceren met de infrastructuur van een garage. Niet alleen om een plek te vinden, maar ook om zelf te parkeren. Met deze geautomatiseerde parkeerservice kan de bestuurder een app gebruiken om de auto automatisch te laten parkeren, zonder dat de bestuurder er zelf inzit.

Deze technologie moet parkeren minder stressvol maken en kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om de auto naar de wasstraat of een laadpaal te rijden. Er zouden zelfs pakketten kunnen worden afgeleverd bij de auto terwijl die geparkeerd staat. Tijdens IAA in München, die plaatsvindt van 6 tot 12 september, zal Ford de geautomatiseerde parkeerservice demonstreren.

In Europa is een standaard parkeerplek 2,44 bij 4,88 meter. En deze afmetingen zijn al jaren hetzelfde, ondanks dat voertuigen in de loop van de tijd steeds groter zijn geworden. Met een geautomatiseerde parkeerservice zouden er tot twintig procent meer voertuigen in een parkeergarage passen, zonder het risico van schade als gevolg van auto’s die te dicht op elkaar staan of inzittenden die met het portier een andere auto raken.

Zo werkt het
Met de geautomatiseerde parkeerservice wordt het voertuig bestuurd via de sensortechnologie in de parkeergarage, die al het verkeer in de garage regelt. Hiervoor vindt communicatie plaats tussen de voertuigen en de infrastructuur.

De sensoren herkennen en lokaliseren de auto om de parkeerbeweging aan te sturen. Als wordt gedetecteerd dat er zich iets op het pad van de auto bevindt, zoals een voetganger, andere auto of iets anders dat een mogelijk risico vormt, wordt het voertuig onmiddellijk gestopt. Bij aankomst bij de parkeergarage stapt de bestuurder op een bepaalde plek uit en gebruikt de FordPass-app om het automatisch zoeken naar een vrije parkeerplaats te starten.

Wanneer de auto geparkeerd staat, zou deze ook kunnen worden gebruikt als afleverpunt voor pakketten, waarbij bezorgdiensten die in de kofferbak kunnen leggen. In de toekomst kunnen nog meer connected services worden ontwikkeld om de klant nog meer gemak en voordelen te bieden.

De bestuurder gebruikt de FordPass-app ook om de auto te laten terugkeren naar het beginpunt. Daarmee wordt de parkeergarage sneller verlaten en kunnen de bestuurder en passagiers op een comfortabele manier instappen. Dit voorkomt lange wandelingen of zelfs zoektochten in grote parkeergarages.

De hardware kan worden geïnstalleerd in de aanwezige infrastructuur van bestaande parkeergarages en volledig worden geïntegreerd bij de bouw van nieuwe garages, die daarmee worden geoptimaliseerd voor een maximale parkeercapaciteit.

De oplossing is geschikt voor de huidige voertuigen die beschikken over een automatische transmissie, ECS (Electronic Stability Control), een elektrische parkeerrem en stuurbekrachtiging. Voor het gebruik van de geautomatiseerde parkeerservice moet het voertuig alleen nog worden voorzien van een slim communicatiesysteem.

Dit is het vervolg op het nieuws van Ford waarbij is aangekondigd dat het Detroit Smart Parking Lab (DSPL) binnenkort opent. Deze unieke faciliteit wordt gebruikt voor het testen van geavanceerde technologieën op het gebied van parkeren, logistiek en het opladen van elektrische auto’s. Samen met andere vooruitstrevende bedrijven op die gebieden, kunnen er realistische scenario’s worden gesimuleerd.

”Deze demonstratie toont aan dat zelfstandig parkeren realistisch is en meer voordelen biedt dan alleen comfort, gemak en snelheid. Mede dankzij de mogelijkheden voor contactloos binnenrijden, betalen en vertrekken kan het parkeren op een vliegveld, in de binnenstad of bij het stadion op korte termijn veel efficiënter worden. Daarmee behoort het eindeloos rondrijden in de garage, op zoek naar plekje, tot het verleden”, aldus Joseph Urhahne, Automated Driving, Research & Advanced Engineering bij Ford Europa.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com