• Autorijden ‘s ochtends na een gezellig avondje uit, zoals een kerstfeest, kan even gevaarlijk zijn als met drank op achter het stuur zitten
  • Zelfs onder toegestane limiet kunnen effecten net zo risicovol zijn
  • Speciaal ontworpen 'Hangover Suit' simuleert bonzende hoofdpijn en vermoeidheid
  • Pak maakt deel uit van gratis Ford Driving Skills For Life-programma

Met drank op achter het stuur zitten, is op dit moment een van de grootste taboes in onze samenleving, maar de dag erna op pad gaan kan net zo gevaarlijk zijn. Lees verder

In deze piekperiode tijdens de feestdagen, waarin veel mensen meer alcohol drinken met collega’s, vrienden en familie, nemen meer bestuurders een risico dat levensgevaarlijk kan zijn, zowel voor zichzelf als voor andere weggebruikers. Daarom is de “Hangover Suit” in het leven geroepen. Het pak weegt meer dan 17 kilo, bestaat uit een speciaal vest, en beschikt over gewichten bij de polsen en de enkels, een klep en een bril, en een koptelefoon. Samen simuleren deze middelen de klassieke symptomen van een kater, namelijk vermoeidheid, duizeligheid, een bonzend hoofd en concentratieproblemen.

Onderzoek heeft aangetoond dat bij 1 op de 6 dodelijke verkeersongevallen in Europa alcohol in het spel is*. En in het Verenigd Koninkrijk vindt 1 op de 10 arrestaties in verband met rijden onder invloed, tussen 06:00 en 08:00 uur plaats**. Ford heeft het befaamde Meyer Hentschel-instituut in Duitsland opdracht gegeven de “Hangover Suit” te ontwikkelen om de gevaren van het rijden met een kater te benadrukken.

“Er is veel sociale druk om te voorkomen mensen met drank op achter het stuur gaan zitten na een avondje uit. Maar vaak reizen personen die de volgende dag achter het stuur gaan zitten alleen”, aldus Jim Graham, Ford Driving Skills for Life-manager ***. “De ‘Hangover Suit’ laat zien hoe gevaarlijk een kater kan zijn en hoe hoog het risico kan worden voor alle weggebruikers wanneer iemand in een dergelijke toestand aan het verkeer deelneemt.” Zelfs wanneer bestuurders niet meer boven de toegestane alcohollimiet zitten, vormen ze nog wel een gevaar dat even hoog kan zijn als bij personen die met drank op gaan autorijden, doordat bestuurders hoogstwaarschijnlijk te weinig slaap hebben gehad en hun reactievermogen slechter is. ****

Ford biedt jonge automobilisten gratis trainingen aan via het Ford Driving Skills for Life-programma. Eind dit jaar zullen meer dan 20.000 bestuurders uit 13 Europese landen, waaronder Nederland, een training hebben gevolgd via Driving Skills for Life. Eerder heeft Ford voor het programma samengewerkt met het Meyer Hentschel-instituut om een op maat gemaakte “Drink Driving Suit” en een “Drug Driving Suit” te ontwikkelen, die onlangs werden gepresenteerd in “Jay Leno’s Garage”. De “Hangover Suit” bracht verschillende uitdagingen met zich mee.

“We hebben veel onderzoek gedaan, waaronder het analyseren van onze eigen vermogens na een avondje gezellig drinken”, aldus Gundolf Meyer-Hentschel, CEO van het Meyer-Hentschel-instituut. “Voor de ‘Hangover Suit’ hebben we een koptelefoon geïntroduceerd om de typische verhoogde gevoeligheid voor geluid en de typische akoestische ervaring van een migraine na te bootsen. Bovendien worden met een verzwaarde headset en de bril duizeligheid en een verblindende hoofdpijn gesimuleerd.”
Onder degenen die het pak zelf hebben mogen ervaren, bevinden zich Dr. Richard Stephens, hoofddocent psychologie aan de Keele University in het Verenigd Koninkrijk, en een alcoholonderzoeker die is gespecialiseerd in katers.

“Men realiseert zich vaak niet in welke mate een kater invloed heeft op ons vermogen iets te doen”, aldus prof. Stephens. “Met de ‘Hangover Suit’ komt die boodschap luid en duidelijk over.”

# # #

* https://www.allianz.com/en/press/news/commitment/community/141209_fatal-traffic-accidents.html

** http://www.dailymail.co.uk/news/article-2514724/Jump-drink-drivers-caught-limit-morning-after.html

*** http://www.psychologicalscience.org/news/motr/driving-with-a-hangover-just-as-dangerous-as-driving-drunk.html#.WEf_QLKLTb0

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com