• Unieke verzameling van 72 Fords GT40/GT op Spa
  • Eerbetoon aan legendarische Ickx die met zijn protestactie veel betekend heeft voor de veiligheid van de 24 uurs race van Le Mans

Het circuit van Spa-Francorchamps was afgelopen weekend het decor voor een onvergetelijke hommage aan de 4de opeenvolgende overwinning van de Ford GT40 in de 24 uur van Le Mans van 1969. Lees verder

Downloads

Niemand minder dan Jacky Ickx, in 1969 samen met Jackie Oliver coureur in de zegevierende Ford, vlagde aan de finish de drie generaties Ford GT40 en GT in kenmerkende ‘Nummer 6’ Gulf-striping af. Net als bij de legendarische Le Mans-start in 1969 vertrokken de drie ‘winnende’ auto’s als laatste – in dit geval achter een unieke verzameling van 69 andere Fords GT40/GT – om als eerste te eindigen. De Ford GT40 die als eerste over de streep kwam, werd bovendien bestuurd door dochter Vanina Ickx.

Jacky Ickx bedankte de aanwezigen uitvoerig voor het mooie eerbetoon dat ze brachten: “De aanwezigheid en motivatie van al deze mensen is buitengewoon! Ik denk meer en meer dat we één familie zijn, een familie van autoliefhebbers en van de autosport. Vaak beseffen we pas veel later welke uitzonderlijke feiten zich hebben voorgedaan. Maar vooral: een groot coureur of een groot sportman is een combinatie van zijn eigen talent, de kansen en de passie van de mensen om hem heen, onze passie!” De drie generaties van de Ford GT40/GT -1964, 2005 en 2018 – waren met 69 exemplaren bovenop de drie winnende ‘Nummer 6’ auto’s, bijzonder goed vertegenwoordigd. Naast deelnemers uit België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland, was er ook een grote delegatie van 24 auto’s uit het Verenigd Koninkrijk. Zelfs een deelnemer uit Finland en een Canadees wilden het evenement niet missen.

De “Ford GT40 Le Mans ’69 Revival ” vond plaats in het prachtige kader van de Spa Six Hours. Tijdens dit ongelofelijke evenement nemen de racelegendes van weleer het tegen elkaar in races op het scherp van de snee. In de Ford GT40-hommage ging het er minder hard aan toe. Ondanks de eerder natte weersomstandigheden gaf de Revival zowel de eigenaars van de Fords GT40/GT als het publiek de kans om met volle teugen te genieten van het unieke schouwspel.

Protest voor veiligheid

De legendarische overwinning van de Ford GT40 in de 24 uur van Le Mans in 1969 staat veel liefhebbers in het geheugen gegrift. Niet enkel de overwinning zelf, ook de manier waarop ze behaald werd, spreekt tot de verbeelding. Uit onvrede met de gevaarlijke startprocedure van de race, weigerde Jacky Ickx deel te nemen aan de kenmerkende ‘Le Mans start’. Als enige in het startveld wandelde hij rustig naar zijn Ford GT40, terwijl de andere coureurs over de startgrid naar hun auto sprintten alvorens te kunnen vertrekken, zonder de tijd te nemen hun veiligheids-harnas goed aan te doen.

Door de protestactie van Jacky Ickx tegen de startprocedure, die de veiligheid van de deelnemende coureurs in gevaar bracht, leek de race voor Ford vanaf de start verloren. Toch wist de sterke Ford GT40, mede dankzij het talent van Ickx en Oliver, na 24 uur als eerste over de streep te komen. Ford boekte daarmee zijn vierde overwinning op rij, nadat de GT40 ook al won in 1966, 1967 en 1968.
Dankzij de protestactie van Jacky Ickx werd de ‘Le Mans Start’ het daaropvolgende jaar niet meer toegepast. Dit betekende een grote stap vooruit voor de veiligheid van de coureurs.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com