• Ingenieurs en ontwerpers van Ford ontwikkelen een geavanceerd 10" digitaal instrumentendisplay met op autosport gebaseerde teksten en graphics om ervoor te zorgen dat de bestuurder minder wordt afgeleid
  • De digitale display configureert zichzelf automatisch, gebaseerd op 5 unieke rij modi, van Normaal tot Track. Dit zorgt ervoor dat de bestuurder in elke situatie de meest relevante informatie krijgt - de gegevens worden in prettig leesbaar formaat weergegeven
  • De klantgerichte digitale instrumentendisplay komt ook beschikbaar voor andere Fords

Net als in raceauto's en vliegtuigen is het dashboard van de nieuwe Ford GT uitgerust met een volledig digitaal instrumentendisplay waarop de informatie voor de bestuurder snel en overzichtelijk wordt weergegeven. Deze informatie is gebaseerd op vijf speciale rij modi. Lees verder

De ultramoderne 10″ brede digitale instrumentendisplay is een grote stap voorwaarts ten opzichte van het dashboard van de oorspronkelijke Ford GT. Toen was de cockpit uitgerust met bedrading voor een vaste set analoge meters, druk- en draaiknoppen die over het hele dashboard waren gepositioneerd en die de bestuurder in bijna elke situatie moest gebruiken.

“In een auto met een dergelijk hoog prestatieniveau moet je als bestuurder je volle aandacht erbij houden”, zegt Jamal Hameedi, chief engineer, Ford Performance. “Voor de GT hebben we nu een moderne digitale display ontworpen waarop informatie wordt weergegeven op basis van de geselecteerde rij modus. Dit is de informatie die op dat moment relevant is voor de bestuurder.”

De ontwerpers en ingenieurs van Ford hebben een geavanceerde 10″ instrumentendisplay ontwikkeld die flexibel en elegant is en informatie weergeeft die is afgestemd op de geselecteerde rij modus. Zo beschikt de bestuurder altijd over de relevante informatie bij het nemen van cruciale beslissingen wanneer hij het uiterste uit de Ford haalt.

Toekomst van visuele voertuiginformatie definiëren
Het Ford GT-programma was een uitgelezen kans om het instrumentencluster onder de loep te nemen, de mogelijkheden van een ‘connected car’ te vergroten en een blik te werpen op de toekomst van Ford als automerk. Het ontwerp is gebaseerd op een aantal vragen: welke informatie is het belangrijkst, hoe en wanneer moet deze worden weergegeven en hoe kan dit worden gedaan op een voor de bestuurder zo efficiënt mogelijke manier. Het ontwerp is uitgevoerd in een HR-display dat goed past in het moderne, efficiënt ingerichte interieur. Gegevens worden weergegeven in heldere afbeeldingen met een hoog contrast.

Om het eerste ontwerp te testen werd Le Mans-winnaar Scott Maxwell van Multimatic® uitgenodigd voor een bezoek aan het simulatielaboratorium voor de Ford GT om feedback te geven. Maxwell stelde voor om de toerenteller zo te veranderen dat binnen het perifere blikveld duidelijker zichtbaar is wanneer de rode zone van de EcoBoost® V6 wordt bereikt. Ook stelde de bestuurder een andere prioritering van de prestatie-informatie voor.

Elke pixel perfect
Tegen de tijd dat de prototypes de weg opgingen, nam Ford Performance contact op met specialisten op het gebied van geavanceerde gegevensweergave. Ontwerpers en technici van Ford werkten nauw samen met Pektron (voor elektronisch ontwerp, ontwikkeling, implementatie en productie) en met Conjure (voor grafische vormgeving), resulterend in hypermoderne renderings met gedetailleerde animatie, oplichtende letters, heldere kleuren en een uitstekende responsiviteit. Zo wordt voorkomen dat de bestuurder wordt afgeleid en last krijgt van vermoeide ogen.

De vijf rij modi zijn eenvoudig te selecteren via knoppen op het stuurwiel, waardoor de bestuurder zijn ogen op de weg en zijn handen aan het stuur kan houden. In elke modus wordt informatie anders weergegeven en wordt prioriteit gesteld aan de informatie die het meest van belang is. Ook wordt de weergave afgestemd op de betreffende context. De informatie voor elke rij modus wordt als volgt grafisch weergegeven:

  • In de “Normal”-modus wordt informatie op een zakelijke, efficiënte manier weergegeven. Het thema is eenvoudig; de snelheidsmeter is centraal gepositioneerd, versnellingsselectie wordt rechts weergegeven, brandstof en temperatuur linksboven. De hockeystickvormige toerenteller geeft de lagere toerentallen in een gecomprimeerde schaal weer. Dit is gedaan omdat de motor zo snel accelereert dat de lagere toerentallen voor de bestuurder vrijwel geen betekenis hebben. Boven in de display staan de toerentallen in het bereik 3000-7000 rpm.
  • In de “Wet”-modus wordt grotendeels dezelfde informatie weergegeven als in Normal, maar hier met blauw als themakleur en in een zogenaamd “wet floor”-concept. De graphics onder de snelheidsmeter glanzen als nat asfalt en herinneren de bestuurder aan de geselecteerde modus.
    In de “Sport”-modus is de prioriteit van de gegevens anders. De versnellingsselectie is centraal gepositioneerd en de snelheidsmeter bevindt zich op een minder prominente plaats aan de rechterkant. Deze modus, de voorkeursmodus van de meeste testrijders, is hard oranje.
  • De “Track”-modus biedt een sterk contrasterende combinatie van een zwarte achtergrond en zeer goed leesbare tekst en graphics. In een omgeving waarin snelheid centraal staat, zorgt de helderrode themakleur ervoor dat de informatie makkelijk afleesbaar is. Versnellingsselectie en toerental hebben een prominente positie, met daaronder de temperatuur van de koelvloeistof en de olie, de oliedruk en het brandstofniveau (alleen weergegeven als percentage).
  • V-Max biedt een heel andere display – doelgericht en zonder enige franje. Deze modus is specifiek afgestemd op het bereiken van een maximale topsnelheid en draait dus om een grote, centraal geplaatste snelheidsmeter. De toerenteller mag de bestuurder zo min mogelijk afleiden en is daarom gereduceerd tot een streepje met een indicator in de vorm van een punt. Koelvloeistoftemperatuur, oliedruk, olietemperatuur en de boost van de turbocompressor zijn rechts gepositioneerd, en het brandstofniveau linksboven.

“We hebben enorm veel tijd gestoken in de ontwikkeling”, zegt Nick Terzes, Ford GT engineering supervisor. “Het resultaat is eenvoudig, maar het kan een hele uitdaging zijn om eenvoud op een perfecte manier te bereiken.”

Joey Hand, winnaar van de 24 uur van Le Mans achter het stuur van een Ford GT, liet zich onlangs tijdens een bezoek aan de Las Vegas Motor Speedway lyrisch uit over de rij modi. “Dit is exact wat ik wil zien op het moment dat ik het wil zien”, zei hij. “Knap werk, jongens.”

Dashboard van de toekomst
De GT is niet de enige Ford die zal worden uitgerust met de technologie voor een volledig digitaal instrumentendisplay. Deze innovatie zal ook worden toegepast in andere toekomstige Fords, wat eens te meer aantoont dat Ford de lat steeds hoger legt qua prestaties, met als uiteindelijk resultaat betere auto’s voor al onze klanten.

Voor meer informatie, ga naar www.FordGT.com.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com