• Nieuwe Ford Mustang eerste auto waarbij bestuurders het volume van het motorgeluid kunnen programmeren voor verschillende tijdstippen
  • Dankzij “Good Neighbour-mode” kunnen eigenaren de kenmerkende brul van de Mustang instellen op een bescheiden roffel
  • Idee afkomstig van Ford-medewerker Steve von Foerster, wiens buren klaagden over zijn luidruchtige auto

Voor sommige mensen is er geen mooier geluid om de dag mee te beginnen dan het starten van de motor van een krachtige sportauto. Voor anderen, zoals de buren van Ford-medewerker Steve von Foerster, kan het een aanleiding zijn om de politie te bellen. Lees verder

Dit scenario leidde tot het idee voor de “Good Neighbour-mode” waarmee bestuurders van een nieuwe Ford Mustang een ongetemde brul kunnen laten horen wanneer ze niemand kunnen storen, of het wat rustiger aan kunnen doen om op goede voet te blijven staan met buurtbewoners.

“Ik ben dol op het geluid van de V8-motor van de Mustang, maar hij kan erg luid zijn en dat kan vervelend zijn voor de buren. Ik dacht, “Er moet een manier zijn om mensen meer controle te geven over het geluid van de motor.” aldus von Foerster. Foerster was werkzaam als engineer, maar heeft nu de leiding over het ervaringsteam van Ford binnen de afdeling productontwikkeling in de Verenigde Staten.

Volgens een recente poll van Ranker.com, behoren luide motorgeluiden tot de meest vervelende geluiden die buren kunnen maken, naast andere veelvoorkomende soorten overlast, waaronder lawaaierige gereedschappen, blaffende honden en repeterende bandjes. Alleen ’s morgens vroeg het gras maaien wordt als nog irritanter ervaren.

Sommige sportauto’s beschikken al over actieve uitlaatsystemen die kunnen worden in- en uitgeschakeld. Dankzij de “Good Neighbour-mode” van de Mustang kunnen de tijden nu voor het eerst worden gepland. Bestuurders kunnen in een menu op het dashboard het gewenste volume selecteren en inprogrammeren op een bepaald tijdstip. Bestuurders kunnen zo de lieve vrede bewaren door hun Mustang bijvoorbeeld tussen 20.00 uur en 07.00 uur  in ‘Quiet mode’ te laten starten zodat deze minder lawaai maakt.

Zowel de nieuwe Quiet mode als de Quiet Start-functies maken deel uit van het uitlaatsysteem met een actieve klep van de nieuwe Mustang. Het model past automatisch het aantal decibels van de uitlaat aan aan de verschillende rijmodi, Normaal en Sport tot de Circuit. Laatstgenoemde heeft een geluid van 82 decibel.

“Geluiden van 80 decibel of meer kunnen mensen irriteren. Een koffiemolen of een grasmaaier hebben een geluidsniveau dat hoger ligt dan 80 decibel”, aldus Matt Flis, Exhaust Development Engineer bij Ford. “Wanneer Quiet Start is geactiveerd, daalt het geluidsniveau van de nieuwe Mustang GT met ongeveer 10 decibel, tot een veel comfortabeler niveau van 72 decibel.”

Ford heeft sinds begin 2015, toen de legendarische sportauto na ruim 50 jaar opnieuw werd geïntroduceerd, bijna 30.000 Mustangs in Europa verkocht. De nieuwe Ford Mustang is gestroomlijnder, sneller en technologisch geavanceerder. Het model heeft een atletische look, een geavanceerde motor, verbeterde wielophanging en geavanceerde technologieën voor bestuurdersassistentie.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com