• Nieuwe verlichtingstechnologie van Ford laat bestuurders de weg voor zich beter zien zonder andere bestuurders te verblinden
  • Verblindingsvrij grootlicht maakt dimmen van koplampen overbodig doordat lichtstralen die andere bestuurders kunnen verblinden worden geblokkeerd
  • Verblindingsvrij grootlicht nu beschikbaar voor nieuwe S-MAX, Galaxy en Edge; systeem werkt samen met Adaptive Front Lighting System, dat hoek van de koplampstraal en intensiteit aanpast op basis van o.a. snelheid, verlichting en stuurhoek

Bestuurders durven vaak niet met groot licht te rijden omdat ze bang zijn dat ze andere bestuurders verblinden. Ford heeft nu een technologie ontwikkeld waarmee bestuurders optimaal gebruik kunnen maken van hun koplampen zonder andere bestuurders te verblinden. Beter zicht vergroot de verkeersveiligheid in de nacht. Lees verder

Verblindingsvrij grootlicht maakt gebruik van een tegen de voorruit gemonteerde camera die de koplampen of achterlichten van auto’s en fietsen op een afstand van maximaal 800 meter kan detecteren. De speciale koplampen blokkeren vervolgens de lichtstralen die anders tegemoetkomende bestuurders zouden kunnen verblinden.

Grootlicht stelt bestuurders in staat om eerder gevaren op de weg te zien. Uit onderzoek blijkt dat bij auto’s met automatisch grootlicht het grootlicht 10 keer vaker wordt ingeschakeld dan wanneer bestuurders het grootlicht zelf moeten inschakelen.

“Wanneer we een willekeurige bestuurder vragen naar de grootste ergernissen in het verkeer noemt men vroeg of laat verblinding door grootlicht”, zegt Michael Koherr, Research Engineer, Lighting Systems, Ford Europa. ” Verblindingsvrij grootlicht van Ford helpt bestuurders om optimaal gebruik te maken van hun koplampen en de weg beter te zien, zonder dat ze andere weggebruikers verblinden.”

De technologie werd ontwikkeld door een internationaal team bestaande uit ingenieurs van Ford en leveranciers. Om het systeem te testen, werd een speciale simulatieruimte ingericht en werden er overal ter wereld ’s nachts testritten gemaakt.

Verblindingsvrij grootlicht werkt in combinatie met het automatisch grootlicht en de dynamische LED-koplampen met Adaptive Front Lighting. Dit systeem kan voor de hoek van de koplampstraal en intensiteit kiezen uit zeven verschillende instellingen, afhankelijk van de snelheid van de auto, het omgevingslicht, de stuurhoek, de afstand ten opzichte van de voorligger en het al dan niet geactiveerd zijn van de ruitenwissers. De automatische verlichtingstechnologieën van Ford worden uit zichzelf geactiveerd bij weinig omgevingslicht.

“Uit onderzoek blijkt dat sommige bestuurders hun grootlicht nooit gebruiken omdat ze bang zijn dat ze andere bestuurders verblinden”, zegt Koherr. “Dankzij verblindingsvrij grootlicht van Ford hoeven bestuurders zich hier geen zorgen meer over te maken. De geleidelijke overgang in lichtintensiteit zorgt er bovendien voor dat de ogen van de bestuurder zich sneller kunnen aanpassen aan de veranderende hoeveelheid licht.”

Ford biedt nog diverse andere semi-autonome technologieën, zoals een technologie die verkeersborden detecteert en de snelheid dienovereenkomstig aanpast zodat de bestuurder de maximale snelheid niet overschrijdt, of een systeem dat voetgangers kan detecteren die in de buurt staan of voor de auto willen oversteken en automatisch remt wanneer een mogelijke botsing wordt gedetecteerd. Ford werkt ook aan een nieuwe geavanceerde verlichtingstechnologie waarmee de zichtbaarheid op rotondes, bij kruispunten of van verkeersborden wordt verbeterd, en die bestuurders attendeert op voetgangers, fietsers en zelfs dieren die zich op of langs de weg bevinden.

Verblindingsvrij grootlicht is nu beschikbaar voor de nieuwe Ford S-MAX, de Galaxy en de Ford Edge die binnenkort wordt geïntroduceerd.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com