• Nieuwe Ford Focus als eerste auto voorzien van lichttechnologie die verkeersborden leest en koplampsterkte aanpast aan de weg vóór de auto, zelfs na een bocht
  • Systeem verhoogt verkeersveiligheid door fietsers en voetgangers op kruisingen en rotondes beter te verlichten en reageert sneller dan op stuurbewegingen
  • Systeem is niet afhankelijk van GPS. Nieuwe Ford Focus leest wegmarkeringen en verkeersborden om komende bochten in de weg te verlichten

Veel mensen vinden het niet prettig om in het donker te rijden. De nieuwe lichttechnologie van Ford is ontworpen om in het donker achter het stuur zitten een stuk comfortabeler en potentieel veiliger te maken. Lees verder

Met de komst van de nieuwe Focus is Ford de eerste fabrikant die technologie introduceert die gebruikmaakt van verkeersborden om koplampsterkte zodanig aan te passen dat ze de weg vóór de auto beter verlichten. Dat kan bijvoorbeeld door het lichtbeeld te verbreden bij het naderen van een rotonde, zodat voetgangers en fietsers op stoep en fietspad beter zichtbaar zijn.

In plaats van afhankelijk te zijn van GPS-kaarten, geeft dit nieuwe systeem waarschuwingen op basis van de verkeerssituatie die zich voor de auto bevindt. Door het samenvoegen van camera- en verlichtingstechnologie volgt het nieuwe Adaptive Front Lighting System van Ford ook wegmarkeringen, zodat koplampen de bocht in worden gericht, nog voordat de bestuurder aan het stuur heeft gedraaid.

“Ons uiteindelijke doel is om rijden in het donker even makkelijk te maken als overdag rijden. Deze nieuwste lichttechnologie is onderdeel van het bereiken van dit doel”, zegt Michael Koherr, Lighting Research Engineer bij Ford Europa. “In Europa verandert elk jaar 15 procent van de wegen. Hoe nuttig GPS ook is: verkeersborden en wegmarkering leveren de meest actuele verkeersinformatie op.”

De camera aan de voorkant van de Ford Focus ondersteunt nu al technologie die bestuurders helpt de auto in het midden van de rijstrook te houden, een comfortabele en veilige afstand tot voorliggers te bewaren en bestuurders te waarschuwen wanneer deze dreigen de verkeerde kant de snelweg op te rijden. De camera is gemonteerd achter de voorruit, onder de achteruitkijkspiegel en kan verkeersborden en wegmarkeringen tot 65 meter vooruit lezen. Daardoor kan de dynamische bochtfunctie van het systeem veel eerder worden ingeschakeld dan alleen op basis van stuurbewegingen.

Uit een enquête van Ford blijkt dat 81 procent van de bestuurders bang is om in het donker te rijden.* In een losse peiling onder Duitse bestuurders waarin werd gevraagd waar ze bang voor zijn bij rijden in het donker, antwoordde 53 procent “een voetganger of fietser over het hoofd zien”, 43 procent “obstakels te laat zien” en 23 procent “niet zien waar de weg heengaat”.

Volgens deskundigen is het risico op een fataal ongeluk ’s nachts drie keer zo hoog. In de EU was er tussen 2006 en 2015 een proportionele toename in dodelijke fietsongelukken vergeleken met andere weggebruikers – één op de vier van die ongelukken gebeurde op kruisingen. Ook zijn er steeds meer rotondes: het totaal aantal in negentien Europese landen is alleen al tussen 2016 en 2017 met zestien procent gestegen.

Eén van de andere functies van het Adaptive Front Lighting System is voorkomen dat bestuurders anderen verblinden op de weg. Dit gebeurt met Glare-Free Highbeam. Deze lichttechnologie zorgt ook voor een beter zicht op de weg. De technologie voorkomt dat bestuurders koplampen moeten dimmen, door automatisch lichtstralen te blokkeren die anders in de ogen van andere weggebruikers zouden schijnen. Uit onderzoek blijkt dat bij auto’s met automatisch groot licht, het groot licht 10 keer vaker wordt ingeschakeld dan wanneer bestuurders het groot licht zelf moeten inschakelen.

Koherr en zijn team werken aan meer geavanceerde verlichtingsprojecten. Zo ook de ontwikkeling van nieuwe Spot Lighting-technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een infraroodcamera om personen en grotere dieren te vinden en volgen, tot op een afstand van 120 meter.

* Onderzoek door Opinion Matters in opdracht van Ford, uitgevoerd onder 5.030 bestuurders uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com