• Nieuw onderzoek van Ford wijst uit dat de meeste voetgangers mobiele telefoons of andere apparaten gebruiken terwijl ze de weg oversteken
  • Volgens officiële gegevens zijn tussen 2003 en 2013 in Europa 85.525 voetgangers verongelukt; auto-ongelukken zijn de belangrijkste doodsoorzaak onder 18- tot 24-jarigen
  • Een onderzoek onder 10.000 Europeanen toont aan dat vooral 18- tot 24-jarigen mobiele telefoons of apparaten gebruiken, telefoneren en naar muziek luisteren terwijl ze de weg oversteken
  • Ford Driving Skills for Life traint jonge bestuurders en belicht de veiligheidsrisico's in het verkeer
  • Fords Pedestrian Detection-technologie detecteert mensen op de voorliggende weg of mensen die voor de auto willen oversteken en schakelt de remmen in als de bestuurder niet reageert
  • Daarnaast toont het onderzoek aan dat de meeste mensen zich veiliger voelen als ze weten dat autonome auto's of auto's die zijn uitgerust met semi-autonome technologieën de kans op ongevallen verkleinen of de gevolgen beperken

Zelfs een trottoir of passage is tegenwoordig niet meer veilig als gevolg van voetgangers die lopen te bellen of berichtjes versturen. Nog zorgwekkender is het dat veel mensen hun mobiele telefoons en andere mobiele apparaten zelfs gebruiken als ze de weg oversteken. Lees verder

Ford gaf opdracht tot een onderzoek onder 10.000 mensen in heel Europa om zicht te krijgen op de omvang van het probleem van voetgangers die zonder uit te kijken oversteken, ook buiten de aangewezen oversteekplaatsen. Volgens officiële gegevens zijn tussen 2003 en 2013 in Europa 85.525 voetgangers verongelukt en zijn auto-ongelukken de belangrijkste doodsoorzaak onder 18- tot 24-jarigen.

De meeste ondervraagde smartphonebezitters (57%) gaven toe dat ze hun mobiele apparaat wel eens gebruiken als ze oversteken, zelfs buiten de aangewezen oversteekplaatsen. Bijna de helft (47%) telefoneert op zulke momenten. Vooral 18- tot 24-jarigen gebruiken hun mobiele telefoon of apparaat (86%), om te telefoneren (68%), luisteren naar muziek (62%), sturen berichtjes (34%) of krijgen zelfs (bijna) een ongeluk (22%) tijdens het oversteken.

Ford belicht de risico’s die afgeleide voetgangers veroorzaken tijdens Ford Driving Skills for Life (DSFL), het bekroonde programma voor jonge bestuurders. De afgelopen elf jaar hebben al meer dan een half miljoen mensen over de hele wereld de praktijktrainingen en onlinecursussen gevolgd. Sinds 2013 organiseert Ford de DSFL-training ook in Europa. Onlangs werd het programma uitgebreid naar België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Roemenië, Rusland, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, waar wordt samengewerkt met toonaangevende veiligheidsorganisaties. Tijdens de training is er ook aandacht voor de risico’s van rijden onder invloed en het gebruik van sociale media achter het stuur.

“Natuurlijk mag je best via je koptelefoon naar muziek luisteren als je over het trottoir loopt”, zegt Jim Graham, manager van Ford DSFL. “De weg oplopen terwijl je aan het sms’en of whatsappen bent, een game speelt of op internet surft is echter extreem gevaarlijk. Onze training maakt jongeren bewuster van hun omgeving, of ze nu bestuurder of inzittende zijn. Op die manier kunnen ze gevaren sneller herkennen.”

In totaal gaf 32% van de voetgangers toe dat ze tijdens het oversteken muziek luisteren, 14% sms’t of appt, 9% surft op internet, 7% gebruikt sociale media en 3% speelt games of kijkt televisie of filmpjes. De meeste mensen gaven toe dat dit gedrag gevaarlijk is. Daarnaast zei 60% zich veiliger te voelen als ze weten dat autonome auto’s of auto’s die zijn uitgerust met semi-autonome technologieën de kans op ongevallen verkleinen of de gevolgen beperken.

Ford introduceerde onlangs de nieuwe Pedestrian Detection-technologie, waarmee de ernst van eventuele ongevallen kan worden beperkt of ongevallen helemaal kunnen worden voorkomen. Pre-Collision Assist met Pedestrian Detection is nu beschikbaar voor de Galaxy, de Mondeo en de S-MAX. Deze technologie detecteert mensen op de voorliggende weg of mensen die in de buurt van de auto willen oversteken en schakelt automatisch de remmen in als de bestuurder niet op waarschuwingen reageert.

Het systeem verwerkt informatie die wordt waargenomen met een in de voorruit gemonteerde camera en met de radar in de bumper en controleert deze informatie aan de hand van een database met ‘voetgangervormen’ om personen te onderscheiden van objecten langs de weg. Hoewel het nieuwe systeem kan helpen bij onverwachte situaties, is het niet bedoeld ter vervanging van de bestuurder.

Van de tien landen waarin het onderzoek plaatsvond, gebruikten Roemeense voetgangers bij het oversteken het vaakst mobiele telefoons of apparaten (83%), gevolgd door Italianen (67%) en Spanjaarden (65%). Ook bij telefoneren (79%) en naar muziek luisteren (46%) tijdens het oversteken scoren Roemenen het hoogst. Deense overstekende voetgangers sms’en en appen het meest (21%), terwijl Italianen het vaakst op internet surfen (12%), games spelen (5%) en televisie of filmpjes kijken (4%). Voetgangers in Turkije zijn het meest geneigd om sociale media te gebruiken (10%).

In 2013 was 23% van de auto-ongelukken waarbij voetgangers gewond raakten in het Verenigd Koninkrijk te wijten aan voetgangers die niet uitkeken, onvoorzichtig of roekeloos waren of haast hadden. Dit bleek uit onderzoek van het Institute of Advanced Motorists (IAM), de grootste Britse onafhankelijke organisatie voor verkeersveiligheid.

“Het aantal verkeersslachtoffers onder voetgangers stijgt sneller dan dat in andere groepen”, zegt Sarah Sillars, Chief Executive Officer van IAM. “Daarom is het van groot belang dat bestuurders onderweg beter op voetgangers letten. De schuldvraag is niet belangrijk, het gaat erom dat er minder voetgangers overlijden of gewond raken. Alle weggebruikers moeten oog hebben voor elkaar en ervoor zorgen dat ons onvoorspelbare gedrag en dat van anderen zo min mogelijk gevolgen heeft.”

http://social.ford.co.uk/distraction/ 

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com