• Vooral jongeren lijden onderweg aan stress
  • Als mensen kantoor bereiken, hebben ze het gevoel alsof er al een dag werk opzit

Het woon-werkverkeer gedurende de spits is voor veel Europeanen zó’n beproeving dat deze meer stress oplevert dan de baan zelf. Forenzen beoordelen de stress zelfs als groter dan een afspraak bij de tandarts. Dit blijkt uit een Europees onderzoek* onder meer dan vijfduizend (5.503) forenzen van autofabrikant Ford. Lees verder

In totaal blijkt dat een derde (33%) van de Europese forenzen zich met grote regelmaat opwindt over het oponthoud dat zij onderweg ondervinden. Dat is een hoger percentage, dan bij de groep die stelt dat ze last heeft van stress op het werk zelf (23%). Het zijn vooral jongeren die onderweg veel aan stress lijden. Slechts tien procent in de leeftijdscategorie van 16-24 jaar slaagt erin ontspannen te reizen richting werk of school. Het totaal aantal productieve uren dat hierdoor verloren gaat, is groot. Velen arriveren door oponthoud te laat. Meer dan de helft (63%) overkomt dit minstens één keer per maand, zo’n 27% zelfs meer dan drie keer in eenzelfde periode. Bijna de helft (43%) moet een keer per jaar de pogingen staken om kantoor of fabriek te bereiken en keert onverricht ter zake weer naar huis.

Grootste kans op oponthoud ontstaat door te reizen met bus of trein. Zeker als er tussentijds moet worden overgestapt. De noodzaak om vaker over te stappen vergroot ook de kans op piekeren vóóraf over de reis. Bijna de helft (49%) van de mensen die onderweg meer dan drie keer wisselt van vervoermiddel, heeft het gevoel van controle over de reis verloren en beoordeelt de reis naar het werk als toenemend ingewikkeld en onvoorspelbaar.

Bevolkingsgroei en verstedelijking
Ford werkt samen met steden over de hele wereld, als onderdeel van de zogenaamde Ford Smart Mobility, om problemen het hoofd te bieden, die worden veroorzaakt door bevolkingsgroei en verstedelijking. Andreas Ostendorf, vice president Sustainability, Environment and Safety Engineering bij Ford Europa: “Op het moment dat mensen hun kantoor bereiken, hebben ze soms het gevoel alsof er al een hele dag werk opzit. De samenleving verstedelijkt steeds meer, steden groeien in aantal en in populatie. We hebben een vervoerssysteem nodig, dat gelijke tred houdt met deze snelle uitbreiding. Vrijheid van mobiliteit is een must en die moeten we beschermen. We werken samen met een aantal steden om een breder scala aan betaalbare, toegankelijke en duurzame transportoplossingen te kunnen bieden. Maar mobiliteit is méér dan alleen het aanleggen van nieuwe treinroutes en wegen. We moeten nadenken over nieuwe soorten van zo duurzaam mogelijke verkeersnetwerken. Wandelpaden, fietsen, bussen, treinen, auto’s, trams, pendelbussen – al deze moeten worden verbonden en geïntegreerd om de toekomstige stedelijke mobiliteit te optimaliseren.”

Forens Rome reist het langst
In de door Ford onderzochte steden (Amsterdam maakte hier geen deel van uit) zijn forenzen in Rome de meeste tijd onderweg, namelijk meer dan 111 minuten. In London blijkt dit zo’n 104 minuten, terwijl de reis naar het werk voor pendelaars in Madrid gemiddeld zo’n 100 minuten beslaat **. Het zijn dan ook de Romeinen die van alle onderzochte steden het meest klagen over ongewenst oponthoud, volgens het onderzoek van Ford. Zij beoordelen het woon-werkverkeer als een grotere vorm van stress, dan verhuizen naar een nieuw huis. Pendelaars naar Londen ervaren hun woon-werkverkeer zelfs stressvoller dan een bezoek aan de tandarts.

Ford Smart Mobility
Ford kondigde dit jaar een groot aantal wereldwijde vervoersexperimenten aan, waarbij betere klantervaringen en flexibelere gebruiks- en beloningssystemen centraal staan. Onderdeel hiervan is het Europese ‘Handle on Mobility’-experiment. Hierin wordt onderzocht hoe elektrische fietsen naadloos kunnen samenwerken met auto en openbaar vervoer, zodat de forens in verstedelijkte gebieden sneller en gemakkelijker op het werk komt.

Verdere wereldwijde experimenten vormen de zogenaamde ‘Innovate Mobility Series’. Ford nodigde wereldwijd ontwikkelaars uit voor het bedenken van oplossingen voor mobiliteitsproblemen in Engeland, Portugal, Noord-Amerika en Zuid-Amerika, Afrika, India, China en Australië. Hierbij wordt bijvoorbeeld gezocht naar verbeteringen in het lokaliseren van vrije parkeerplekken, gespecialiseerde navigatiesystemen voor drukke steden én ontwikkeling van navigatieapparatuur die mensen toegang moet bieden tot medische zorg in afgelegen gebieden.

Ford is onderdeel van het ‘Sustainable Mobility Project 2.0’, onder verantwoording van het ‘World Business Council for Sustainable Development’. Het project brengt mobiliteit gerelateerde bedrijven en andere relevante belanghebbenden samen, met als doel verbetering van veilig en laagdrempelige mobiliteit.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com