• Ga condens- en ijsvrij de weg op om ongelukken te voorkomen, ook tijdens de wintersport
  • Leonie en Thomas laten zien hoe je niet en vooral ook wél veilig de weg op gaat
  • Quickclear maakt je voorruit snel en comfortabel condens- en ijsvrij

Ieder jaar gaan ongeveer één miljoen Nederlanders op wintersport. Met de voorjaarsvakantie voor de deur zal binnenkort een groot aantal Nederlandse gezinnen met de auto naar de Alpen afreizen. Of je nu op weg gaat naar de wintersport of gewoon naar het werk, goed zicht is essentieel voor de verkeersveiligheid. Lees verder

Downloads

Hoe maak jij je autoruit het meest effectief schoon voor goed zicht? Je kunt gewoon krabben of met de zeemlap in de weer, maar er zijn ook andere trucjes.

Influencers Leonie ter Veld en Thomas Cox laten zien hoe zij aan de slag gaan. Op een speelse manier wil Ford hiermee laten zien hoe belangrijk het ijsvrij maken van autoruiten is. Goed zicht is namelijk van levensbelang in de winter. Vanaf vandaag worden verschillende video’s op social media getoond en komende dinsdag is Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN) te gast bij Koffietijd om het belang van goed zicht onder de aandacht te brengen.

Dé belangrijkste tip voor elke krabber: maak de hele ruit ijsvrij en zorg dat het zicht goed is. Zijn de ruiten niet goed gekrabd of ontdaan van condens, dan loop je niet alleen kans op een fikse boete zo’n € 240, maar ga je ook onveilig de weg op. Vergeet bovendien niet dat je door zowel de voor- als zijruiten én spiegels goed zicht moet hebben.

“Vorst, condens en donker winterweer hebben een groot effect op verkeersveiligheid. Met beslagen of bevroren voorruiten is de kans op een ongeval een stuk hoger, zorg er dus altijd voor dat alle autoruiten condens- en ijsvrij zijn”, aldus Rob Stomphorst van VVN.

Hoe maak je die ruiten nu het beste ijsvrij? Daarvoor zijn verschillende trucjes, maar deze zijn niet allemaal even effectief. De makkelijkste truc is Fords Quickclear-functie. Met één druk op de knop verwarmen ultradunne draden de voorruit om ijs te ontdooien en condens te laten verdampen. Ook de ruitenwissers ontdooien met Quickclear. Terwijl jij de zij- en achterruiten krabt, is de voorruit ontdooid en condensvrij, zodat je klaar bent voor vertrek!

Benieuwd naar alle video’s van Leonie en Thomas? Klik hier.

Wat voor trucs zijn er nog meer?

  • Ontdooispray. Veel producten uit de winkel kun je ook zelf maken. Met alcohol en water maak je bijvoorbeeld zelf ontdooispray. Volgens de ANWB moet je hier wel mee oppassen; het spul zou je rubberen ruitenwissers kunnen beschadigen.
  • De motor laten opwarmen. Klinkt logisch, toch? Doordat de auto opwarmt en de verwarming aan is smelt het ijs op de ruit vanzelf. De ventilatie blaast echter pas warme lucht als de motor warm is, en dit kan wel even duren. Dan ben je al lang uitgekrabd. De motor extra laten draaien is daarnaast niet goed voor het milieu.
  • Warmwatertrucs. IJs smelt door er warm water over te gieten. Doe dit echter niet bij je autoruiten, want door plotselinge temperatuurverschillen kan de ruit barsten! Wat wél kan: vul een plastic zakje met een beetje warm water (niet heet!) en wrijf er zacht mee over de ruit. Deze truc werkt echter vooral goed bij bevroren sloten.
  • Een aardappel op de ruit. Een rauwe aardappel bespaart je vriesleed als je je autoruit ermee insmeert. Maar hoe leuk dit huis-tuin-en-keukentrucje ook klinkt, het schijnt niet te werken. Je kunt er beter voor zorgen dat je ruiten goed zijn ontvet. Schone ruiten houden minder water vast, en zullen dus minder snel bevriezen.
  • Afdekken. Makkelijk is je ruiten te bedekken met een speciale anti-ijsdeken, maar een keukenmat of een stuk karton werkt ook. Zorg dan wel dat de ruit goed schoon is, anders vriest het karton vast. Check dan ook meteen of de ruitenwissers het glas niet raken, dan voorkom je dat ze vastvriezen.

Klop op de wintersportbestemming voor je instapt ook goed al het sneeuw of ijs van je kleding. Zo voorkom je onnodige condensvorming in de auto. Let er tot slot op dat de recirculatiestand van je ventilatie niet aan staat om condensvorming te voorkomen.

Wat voor krabber ben jij? Wat je ook doet, ga veilig de weg op deze winter! Ford wenst je veilige winterdagen toe en een goede reis naar de wintersportbestemming.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com