- Nieuwe Ford-technologie waarschuwt bestuurders over locatie en afstand van naderend hulpvoertuig
- Ambulances, brandweer- en politiewagens kunnen zo hun bestemming sneller bereiken
- Ford toont nieuwe technologie tijdens UK Autodrive
- Nieuwe technologie waarschuwt bestuurders op kruispunten wanneer ongeziene voertuigen door rood rijden
Het is soms lastig voor bestuurders om de precieze locatie van een sirene te achterhalen. Dit is niet alleen lastig voor bestuurders, maar ook voor de chauffeurs van hulpvoertuigen wanneer bestuurders niet snel en op een veilige manier opzij gaan. Ford heeft nu een systeem ontwikkeld dat een signaal van de ambulance, brandweer- of politiewagen naar bestuurders in de buurt verzendt, zodat zij precies weten waar de sirene vandaan komt en hoe ver weg het hulpvoertuig is.
Lees verder
Downloads
Bekijk de technologie in actie: https://youtu.be/T8FxNIQug2g. In Nederland waren er in 2014 en 2015 in totaal 107 ongevallen met voorrangsvoertuigen. Bij 47 ongevallen waren ambulances betrokken, bij 41 ongevallen politievoertuigen en bij 19 ongevallen brandweervoertuigen. Van de nieuwe technologie – die bestuurders op hoorbare en zichtbare wijze via de instrumentencluster waarschuwt – wordt verwacht dat ze in de nabije toekomst bestuurders zelfs de veiligste manier kan aangeven om opzij te gaan.
“Tijd is een kostbare zaak voor hulpdiensten en dankzij deze technologie kunnen zij hun bestemming sneller bereiken aangezien bestuurders niet langer een obstakel vormen”, aldus Christian Ress, supervisor, Automated Driving Europe, Ford Research and Advanced Engineering.
Deze week zal Ford zijn Emergency Vehicle Warning-technologie demonstreren tijdens UK Autodrive Event. Dit is een proefproject met ‘connected cars’ dat de overheid in de UK voor £20 miljoen sponsort. ondersteund door 16 technologie- en automotive bedrijven, lokale autoriteiten en academische instellingen.
“De brandweer van West Midlands belooft om bij ernstige incidenten binnen vijf minuten ter plaatse te zijn. Deze technologie, waarmee voertuigen beter onderling kunnen communiceren, stelt ons in staat om mensen nog sneller te helpen wanneer het echt nodig is”, zegt Peter Allington, Road Casualty Reduction Team bij de brandweer van het Engelse West Midlands.
Ford is eveneens een systeem aan het testen dat bestuurders kan waarschuwen over potentiële ongevallen wanneer ze een kruispunt naderen. Met Intersection Collision Warning verzendt de auto zijn locatie naar andere voertuigen in de buurt die dan, als ze met hetzelfde systeem zijn uitgerust, het risico op een botsing berekenen. Bij een hoog risico worden beide bestuurders gewaarschuwd om af te remmen of te stoppen. Het systeem kan bijvoorbeeld bestuurders waarschuwen wanneer een auto die uit een andere richting komt door rood rijdt.
Tijdens het proefproject heeft Ford systemen gedemonstreerd die een waarschuwing geven wanneer voorliggende auto’s, die bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn door een bocht in weg, plots hard remmen. Daarnaast heeft Ford een technologie ontwikkeld die aantoont hoe auto’s kunnen synchroniseren met verkeerslichten om “de groene golf” te volgen, wat de reistijden in stedelijke gebieden aanzienlijk verkort. Momenteel lopen er proefprojecten voor alle vier de technologieën in Coventry en Milton Keynes tot eind 2018, wanneer UK Autodrive op zijn einde loopt.
Veiligheidstips
De hulpdiensten geven de volgende veiligheidstips voor bestuurders wanneer ze de sirene van een hulpvoertuig horen:
- Blijf rustig, kijk en luister. Hoort u een sirene, neem dan aan dat een hulpvoertuig op u afkomt en geef uzelf de tijd om te plannen
- Zet de muziek uit zodat u de sirene kunt horen
- Zoek een plek langs de weg waar u veilig kunt stoppen. Gebruik uw richtingaanwijzers om aan te geven dat u opzij gaat en om andere weggebruikers niet in de war te brengen
- Laat genoeg ruimte zodat het hulpvoertuig kan doorrijden. Denk eraan dat er meerdere hulpvoertuigen kunnen langsrijden
- Denk aan de veiligheid en de verkeersregels. Rijd niet door rood of op een busbaan, tenzij een politieagent in uniform dit aangeeft