• Ingenieurs en ontwerpers van nieuwe Ford Ranger samen met klanten aan de slag om ultieme pick-up te creëren voor werk, gezin en vrije tijd
  • Met dank aan input van klanten is het ontwerp van de Ford Ranger strak, gedurfd en uiterst praktisch
  • Wielophanging en chassis zijn opnieuw ontworpen en dragen bij aan een comfortabele rit, ook onder volledige belading en/of wanneer er een aanhanger is gekoppeld
  • Laadruimte is multifunctioneel ingericht en gemakkelijk toegankelijk

De nieuwe Ford Ranger is de meest intelligente, veelzijdige en bekwame pick-up van het moment. Om dit te realiseren maakte Ford gebruik van zijn jarenlange expertise op het gebied van trucks en pick-ups in combinatie met zijn uitgebreide kennis van klanten over de hele wereld. Het resultaat is een ultieme alleskunner; klaar voor onvergetelijke avonturen met het gezin, het bedrijf of simpelweg voor het plezier. Lees verder

“Met de Ranger bedienen we al tientallen jaren een grote en diverse markt”, aldus Jim Farley, president en chief executive officer van Ford Motor Company. “Deze pick-up is altijd al een trouwe partner geweest voor eigenaren van kleine bedrijven, vakmensen en landbouwspecialisten, gezinnen, commerciële vloten en nog veel meer. En dat in meer dan 180 landen.”

De nieuwe Ranger kan eind 2022 worden besteld en de eerste leveringen volgen begin 2023. De vooruitzichten zijn alvast goed: de huidige generatie Ranger is in Europa immers al leider in het pick-up segment en vestigde onlangs zelfs een nieuw verkooprecord. Sinds afgelopen september tot nu reden er 45.539 nieuwe Rangers de Ford-dealer uit, wat neerkomt op een marktaandeel van 39,9 procent.2

Living the Ranger Life
Méér doen van wat je altijd al graag deed. Daarin willen we onze klanten met de nieuwe Ranger steeds meer inspireren. Ga eropuit, onderneem, ontdek nieuwe plekken!” Gary Boes, Enterprise Product Line Management Director van Ford Global Trucks, breekt een lans voor de ‘Ranger Lifestyle’. “Wij rijden zelf ook pick-ups, dus die passie voor de Ranger lifestyle en liefde voor het product kennen wij als geen ander. Dankzij de Ranger kun je doen wat je altijd al wilde doen, én meer. Ford noemt dit ‘Living the Ranger Life’ en dat credo wordt gedeeld door elke ontwerper en ingenieur die bij de ontwikkeling van de volgende generatie Ranger is betrokken.”

Het Ranger-project werd geleid door het Product Development Centre van Ford in Australië. Een internationaal team van toegewijde ontwerpers en ingenieurs werkte samen om niet alleen de allernieuwste kennis op het gebied van technologie en veiligheid te integreren, maar ook om een Ranger te ontwikkelen en testen volgens de strengste normen van Ford.

“Ons team was gefocust op één doel: van deze generatie Ranger de sterkste en meest veelzijdige Ranger te maken die we ooit hebben gemaakt”, zegt Graham Pearson, Ranger Vehicle Program Director. “Het team heeft een van de meest uitgebreide mondiale testschema’s doorlopen. We zijn niet gestopt met ontwikkelen, voordat we zeker waren dat hij ‘Ford Tough’ was.”

Nieuwe look, nieuwe mogelijkheden
De input van de klant was cruciaal in het ontwikkelen van de robuuste nieuwe look van de Ranger. Ford bracht veel tijd door met Ranger-eigenaren van over de hele wereld, nam meer dan 5.000 interviews af en organiseerde tientallen klant-workshops om te begrijpen hoe klanten hun pick-ups gebruikten en wat ze wilden en verwachtten van de nieuwe Ranger.

Visueel oogt de nieuwe Ranger gedurfd en zelfverzekerd – zo deelt hij voortaan Fords wereldwijde truckdesign-DNA. Het exterieur is voorzien van een nieuwe grille, geflankeerd door de kenmerkende ‘C-clamp koplampen’, terwijl een subtiele schouderlijn langs de flanken overgaat in geprononceerde wielkasten, die de Ranger een zelfverzekerde uitstraling geven. Ook is de Ford Ranger voor het eerst leverbaar met matrix LED-koplampen. Aan de achterkant zijn de achterlichten ontworpen in harmonie met de kenmerkende graphics aan de voorzijde. Het interieur is geüpgraded, mede dankzij de eersteklas softtouch-materialen en een prominent touchscreen in het midden van het dashboard. Bovendien is de nieuwe Ranger uitgerust met Fords kenmerkende SYNC™ 4 infotainmentsysteem.3

“Onze klanten vertelden ons dat de Ranger er vooral stoer en zelfverzekerd uit moet zien”, zegt Max Tran, hoofdontwerper van Ranger. “Ze waren heel duidelijk in wat de Ranger zou moeten zijn, zowel in de manier waarop hij is ontworpen als de manier waarop een Ranger moet voelen.”

Onder de nieuwe carrosserie bevindt zich een verbeterd chassis met een 50 mm langere wielbasis en een 50 mm bredere spoorbreedte. Een hydrogevormde frontconstructie creëert meer ruimte in de motorruimte voor de nieuwe V6-motor en zorgt dat de Ranger klaar is voor andere aandrijftechnologieën in de nabije toekomst. Die extra ruimte aan de voorzijde van de pick-up maakt daarbij een grotere luchtstroom naar de radiator mogelijk, wat helpt om de temperatuur laag te houden onder volle belading of het trekken van een zware aanhanger.

Nieuwe aandrijflijnen
Klanten lieten eveneens weten dat er behoefte was aan een keuze voor meer vermogen en koppel, om zware lasten te trekken of extreem offroad te rijden, dus voegde het team Fords beproefde 3.0-liter V6-turbodiesel toe en ontwikkelde deze door voor de Ranger. Dit is nu één van de drie turbodieselmotoren die bij de lancering beschikbaar zijn.1

“De 3.0-liter turbodiesel V6 is een krachtpatser”, zegt Pritika Maharaj, programmamanager voor de Ranger. “Als je in een Ranger met de V6-turbodiesel rijdt, voelt hij als een veel grotere truck. Het lijkt of hij oneindig veel vermogen en koppel levert en dat is precies waar onze klanten om vragen.”

De nieuwe Ranger zal ook worden geleverd met de inmiddels bekende Single-Turbo en Bi-Turbo 2.0-liter viercilinder diesels. De Single-Turbo is verkrijgbaar in twee verschillende prestatieniveaus en koppelt voldoende vermogen aan een laag brandstofverbruik1, een belangrijke eigenschap voor eigenaren van kleine bedrijven en wagenparken. De Bi-Turbo-motor is een meer geavanceerde, prestatiegerichte variant voor klanten die meer vermogen willen, zonder veel te willen inleveren op brandstofverbruik.1

“We weten dat onze klanten hun Rangers tot het uiterste drijven, dus dat is hoe wij ze testen. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de Ranger alles doet wat onze klanten willen, keer op keer”, aldus Maharaj.

Uitstekende rijeigenschappen
De nieuwe Ranger is een echte alleskunner. De Rangers worden ingezet voor een breed scala aan activiteiten qua noeste arbeid, voor het gezin en uiteraard ter ontspanning. Daarom zijn onze ingenieurs teruggegaan naar de basis en is een heel nieuwe aandrijflijn ontwikkeld.

“We hebben een heel breed spectrum aan klanten”, zegt Pearson. “Aan de ene kant heb je eigenaren van kleine bedrijven die op zoek zijn naar werkgericht vervoer. Zij gaan het liefst voor traditionele tweewielaandrijving in combinatie met een enkele cabine en een laadbak om hun goederen te vervoeren. Aan de andere kant zijn er de serieuze off-road rijders, die met hun Rangers echt tot het uiterste gaan in races zoals de Dakar Rally. De nieuwe Ranger komt tegemoet aan de behoeften van beide typen klanten en iedereen daartussenin.”

Ingenieurs hebben de voorwielen 50 mm naar voren verplaatst voor een grotere oploophoek aan de voorzijde, om zo in het terrein nog beter uit de voeten te kunnen. Ook zijn de schokdempers van de achterwielophanging buiten de kokerbalken geplaatst. Dat helpt om de rijeigenschappen te verbeteren, zowel op de weg als buiten de gebaande paden – of de nieuwe Ranger nu zware vracht vervoert of leeg wordt ingezet voor een ritje met het gezin.

“Met de volgende generatie Ranger bieden we onze klanten het beste van twee werelden. Dat betekent dat je te allen tijde de beschikking hebt over de veelzijdige capaciteit, robuustheid en duurzaamheid waar Ford-trucks om bekend staan, gecombineerd met alle comfort en de ‘personenauto-achtige’ rit waar de Ranger eveneens beroemd door is geworden”, aldus Pearson.

Klanten kunnen kiezen uit twee systemen in vierwielaandrijving: een elektronisch ‘shift-on-the-fly’ systeem of een geavanceerd nieuw systeem dat permanent actief is en voorzien is van een geruststellende ‘set-and-forget’ modus. De laatste is speciaal ontworpen voor ultiem gebruiksgemak en het rijden in een altijd ideale rijmodus, wanneer en waar de klant het ook nodig heeft. Ook handig: dubbele sleepogen aan de voorzijde maken het bergen van gestrande voertuigen een stuk eenvoudiger.

Nieuw interieur
Ook het interieur heeft in de nieuwe Ranger een sprong naar de toekomst gemaakt. De klanten lieten weten behoefte te hebben aan een flexibele, moderne cockpit die geschikt is voor zowel werk als gezin. De Ranger moet dus zowel werkruimte als een comfortabele leefomgeving bieden en daarbij voorzien zijn van alle slimme en ‘connected’ opties die het leven makkelijker maken.

Het hart in het interieur van de Ranger wordt gevormd door een 10,1-inch of 12-inch touchscreen in de middenconsole. Dit vormt een aanvulling op het volledig digitale instrumentenpaneel en is uitgerust met het nieuwste SYNC™-systeem van Ford, dat voorzien is van spraakgestuurd communicatie-, entertainment- en informatiesystemen. Daarnaast is er een FordPass Connect-modem ingebouwd4. Wanneer deze is gekoppeld aan de FordPass™-app5, ben je onderweg in de auto ook online. Verder beschik je met de FordPass via je smartphone over handige functies zoals Remote Start6, Vehicle Status en vergrendelen en ontgrendelen op afstand.

Veel van de traditionele bedieningselementen zijn verplaatst van het dashboard en de middenconsole naar hun eigen speciale display op het SYNC™-scherm. Met één druk op de knop, vind je zaken als verschillende offroad- en rijmodi en krijg je alle mogelijke informatie over de aandrijflijn, de stuurhoek, de hellings- en rolhoeken en andere gegevens die van belang zijn overzichtelijk voorgeschoteld.

Het scherm is gekoppeld aan een 360-graden-camera 7. Zo wordt parkeren een fluitje van een cent, zeker in een krappe stedelijke omgeving. Of je hebt extra zicht op de omgeving als je een stevige offroad-rit maakt. Ook de buitenverlichting is te bedienen via dit scherm, overigens kan de klant die ook bedienen via de FordPass-app op de smartphone. Handig bij het kamperen bijvoorbeeld. De Ranger-technologie is bovendien voorbereid op Ford Power-Up draadloze software-updates, dankzij de ingebouwde Connect-modem.

“Het interieur ademt luxe en toch is het doel van werken én spelen terug te vinden tot in de details. De nieuwe ‘short-throw e-shifter’ staat centraal in de lay-out en is een ander voorbeeld waarin klanten bepalend zijn geweest voor onze besluitvorming,” aldus Tran. “Klanten zijn enorm enthousiast over de e-shifter – ze vinden het prettig dat hij er geavanceerder uitziet en intuïtief te gebruiken is.”

Het ontwerpteam creëerde ook slimme bagagevakken in het interieur. Zo vind je niet alleen voldoende plaatsen om je telefoon op te bergen of draadloos op te laden8, maar is er ook een riant opbergvak in de middenconsole gecreëerd. Bovendien zijn de deurvakken zo ontworpen dat er meer spullen in passen, verbergt het brede dashboard een bovenste dashboardkastje en zijn er opbergvakken onder en achter de achterbank.

Beter toegankelijk, meer ruimte
“Toen we onze klanten ontmoetten en zagen hoe zij de laadbak bereikten, bleek dat we daarin enige verbetering konden toepassen,” zegt Anthony Hall, manager voertuigtechniek voor de Ranger. “Sommigen stapten eerst op de band en vervolgens over de zijkant van de auto en anderen hesen zichzelf ietwat onhandig via een open laadklep in de laadruimte.”

Inspiratie genoeg dus voor het creëren van een geïntegreerde tree achter de achterbanden, om zo een ​​sterke, stabielere oplossing te realiseren voor toegang tot de laadruimte. Bovendien heeft het Ranger-team ervoor gezorgd dat de laadbak ruimte biedt aan een grotere verscheidenheid aan ladingen, met veiligere manieren van het vastzetten van ladingen.

“De Ranger met 50 mm verbreden lijkt misschien niet veel, maar het maakt een enorm verschil, vooral in de laadbak. Het betekent dat klanten een aantal vrij fundamentele items plat kunnen laden, zoals een stuk multiplex of een grote pallet”, aldus Hall.9

Andere doordachte details vind je onder meer in een nieuwe, stevige vloer van gegoten kunststof die zowel de laadvloer van de auto beschermt tegen krassen als de knieën van de eigenaars bij knielen op een stalen laadvloer. Extra bevestigingspunten op sterke stalen buisrails, bieden handige punten om ladingen vast te zetten, terwijl duurzame, flexibele laadbakdoppen rond de zijkanten van de laadbak en over de achterklep structurele bevestigingspunten voor luifels en andere aftermarket-accessoires herbergen.

Daarnaast biedt de nieuwe Ford Ranger een nieuw cargosysteem, met verdeelschotten voor voorwerpen van verschillende afmetingen, zoals hout- of gereedschapskisten. Eigenaars kunnen ook kleinere compartimenten creëren voor het opbergen van voorwerpen die anders in de cabine zouden moeten worden opgeborgen. Dit kan met behulp van een systeem van ultrasterke verende klampen die in rails worden geklemd die aan weerszijden van de laadbak zijn vastgeschroefd. Bovendien kan de achterklep ook dienstdoen als mobiele werkbank, die is voorzien van een geïntegreerde liniaal en klemmen om bouwmaterialen te meten, vast te pakken en te snijden.

Zoneverlichting – bediend via het SYNC™-scherm in de cabine of via de FordPass-app – voorziet de Ranger van 360-graden verlichting om beter zicht rondom het voertuig te bieden. Onder de linker- en rechterrails vind je speciale laadbakverlichting, die voor voldoende licht zorgt om klussen bij weinig licht af te werken of ’s nachts spullen in de laadbak te vinden.

Accessoires om je Ranger helemaal af te maken
Vanaf de introductie kunnen klanten hun nieuwe Ranger personaliseren met een assortiment van meer dan 150 volledig fabrieksondersteunde werk-, stads- en adventure-accessoires. Deze accessoires zijn onder andere ontwikkeld in samenwerking met het wereldwijde offroad-icoon ARB 4×4 Accessories, een samenwerking die in eerste instantie in geselecteerde markten wordt uitgerold.

De nieuwe Ford Ranger wordt gebouwd in Ford-fabrieken in Thailand en Zuid-Afrika en kan eind 2022 worden besteld. De eerste afleveringen van nieuwe Rangers worden begin 2023 verwacht. Andere informatie, zoals prijzen, zal in een later stadium bekend worden gemaakt.

# # #

1 Officieel gehomologeerde brandstofefficiëntie- en CO2-emissiecijfers zullen dichter bij de verkoopdatum worden gepubliceerd. Het opgegeven WLTP-brandstof-/energieverbruik, CO2-emissies en elektrische actieradius worden bepaald volgens de technische vereisten en specificaties van de Europese verordeningen (EC) 715/2007 en (EU) 2017/1151, zoals laatstelijk gewijzigd. De toegepaste standaard testprocedures maken een vergelijking mogelijk tussen verschillende voertuigtypes en verschillende fabrikanten.

2 Ford Europa rapporteert verkopen voor zijn 20 Europese traditionele markten: Oostenrijk, België, Groot-Brittannië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Roemenië, Zweden en Zwitserland.

3 Rijd niet terwijl je wordt afgeleid of wanneer je draagbare apparaten gebruikt. Gebruik waar mogelijk spraakgestuurde systemen. Sommige functies kunnen worden vergrendeld terwijl het voertuig in de versnelling staat. Niet alle functies zijn compatibel met alle telefoons.

4 FordPass Connect (optioneel op bepaalde voertuigen), de Ford Pass-app en gratis Connected Service zijn vereist voor functies op afstand (zie FordPass-voorwaarden voor details). De verbonden service en functies zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van een compatibel netwerk. Evoluerende technologie/mobiele netwerken/voertuigcapaciteiten kunnen de functionaliteit beperken en de werking van verbonden functies verhinderen. Verbonden service is exclusief wifi-hotspot.

5 FordPass-app, compatibel met bepaalde smartphoneplatforms, is beschikbaar via een download. Bericht- en datatarieven kunnen van toepassing zijn.

6 In wettelijk toegestane regio’s.

7 Bestuurdersassistentiefuncties zijn aanvullend en vervangen niet de aandacht, het beoordelingsvermogen en de noodzaak van de bestuurder om het voertuig onder controle te houden. Het vervangt niet veilig rijden. Zie de gebruikershandleiding voor details en beperkingen.

8 Beschikbaar Qi draadloos opladen is mogelijk niet compatibel met alle mobiele telefoons.

9 Lading en laadvermogen beperkt door gewicht en gewichtsverdeling.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com