• De nieuwe Ford S-MAX betekent het werelddebuut van het Intelligent Speed Limiter-systeem dat te hard rijden en snelheidsboetes kan helpen voorkomen
  • De S-MAX biedt meer dan twintig nieuwe technologieën zoals grootlicht met antiverblinding functie en Ford Adaptive Steering voor een verbeterde rijdynamiek
  • Nieuwe 1.5-liter EcoBoost-benzinemotor en 2.0-liter TDCi-motor. CO2-uitstoot met 7 procent verlaagd
  • Eerste auto in segment met Pre-Collision Assist met Pedestrian Detection-technologie die de impact van frontale botsingen met voertuigen en voetgangers beperkt en bestuurders helpt om botsingen te voorkomen
  • Met de S-MAX wordt de Front Split View Camera-technologie in dit segment geïntroduceerd om het rijden op kruisingen of parkeerplaatsen met beperkt zicht te vereenvoudigen
  • Chique en dynamisch interieur met multicontourstoelen en Easy-Fold-achterstoelen

Ford Europa introduceert de nieuwe S-MAX met het Intelligent Speed Limiter-systeem. Deze nieuwe technologie detecteert verkeersborden en past de snelheid aan om te voorkomen dat bestuurders te hard rijden en snelheidsboetes krijgen. Lees verder

De nieuwe S-MAX – een stijlvolle en innovatieve transformatie van de trendy zevenpersoons Sports Activity Vehicle – is uitgerust met meer dan twintig nieuwe technologieën en markeert het internationale debuut voor grootlicht met antiverblinding en Ford Adaptive Steering.
“De nieuwe S-MAX toont aan dat een veelzijdige zevenpersoons gezinsauto ook stijlvol, technische geavanceerd en prettig om in te rijden kan zijn”, aldus Roelant de Waard, Vice President, Marketing, Sales & Service bij Ford Europa. “Intelligent Speed Limiter is een van die technologieën waarvan bestuurders zich afvragen hoe ze er ooit zonder hebben gekund. Niet alleen omdat het systeem snelheidsboetes voorkomt, maar ook omdat het zorgt voor minder stress tijdens het rijden.”

De eerste generatie S-MAX werd in 2007 uitgeroepen tot Europese auto van het jaar. In heel Europa zijn er meer dan 400.000 stuks van verkocht.

Intelligent Speed Limiter
Te hard rijden kan kostbaar zijn, niet alleen vanwege de hoge snelheidsboetes maar ook omdat te hard rijden een belangrijke rol speelt bij sommige ongelukken.
Ford Motor Company introduceert nu een nieuwe technologie die automatisch voorkomt dat bestuurders te hard rijden, zowel in het binnen- als in het buitenland.

Het Intelligent Speed Limiter-systeem combineert twee Ford-technologieën:
• Adjustable Speed Limiter – de bestuurder kan handmatig een maximumsnelheid instellen
• Traffic Sign Recognition – de bestuurder ontvangt via de display van het instrumentencluster informatie over de laatst waargenomen snelheidslimiet, einde-aanduidingen en inhaalverboden.

Via de bediening op het stuurwiel kunnen bestuurders in het menu een van de snelheidsbegrenzingssystemen kiezen en deze activeren. De maximumsnelheid voor het Intelligent Speed Limiter-systeem kan worden ingesteld en vervolgens worden verhoogd of verlaagd in stappen van 5 km/u. Bij snelheden tussen 30 en 200 km/u gebruikt de technologie snelheidslimietinformatie van het Traffic Sign Recognition-systeem. Bij auto’s die zijn uitgerust met een navigatiesysteem maakt de Intelligent Speed Limiter daarnaast gebruik van kaartgegevens voor een verbeterde nauwkeurigheid.

Bestuurders kunnen in het Intelligent Speed Limiter-systeem een snelheidstolerantie van maximaal 10 km/u boven de gedetecteerde snelheidslimiet instellen. Het systeem activeert niet de remmen, maar reguleert op een soepele manier het motorkoppel door de brandstoftoevoer naar de motor elektronisch aan te passen. Wanneer de S MAX de ingestelde maximumsnelheid overschrijdt omdat bergafwaarts wordt gereden, klinkt een alarm. De bestuurder kan het systeem tijdelijk uitschakelen door het gaspedaal stevig in te trappen.

“Vorig jaar werd circa twee derde van alle Ford-auto’s waarvoor deze snelheidsbegrenzende technologie beschikbaar is, met dit systeem uitgerust. Het systeem is ongelooflijk populair bij bestuurders die geen snelheidsboetes willen krijgen door onbedoeld de toegestane maximumsnelheid te overschrijden. Met het Intelligent Speed Limiter-systeem wordt dit nog eenvoudiger,” aldus Stefan Kappes, Active Safety Supervisor bij Ford Europa.

Grootlicht met antiverblinding
Koplampen met grootlicht met antiverblinding zorgen voor een maximale verlichting zonder dat andere weggebruikers er last van hebben. De technologie werkt samen met de dynamische LED-koplampen met het Adaptive Front Lighting-systeem. Dit systeem kan voor de hoek van de koplampstraal en intensiteit kiezen uit zeven verschillende instellingen, afhankelijk van de snelheid van de auto, het omgevingslicht, de stuurhoek, de afstand ten opzichte van de voorligger en het al dan niet geactiveerd zijn van de ruitenwissers.

Een tegen de voorruit gemonteerde camera detecteert tegenliggers tot een afstand van maximaal 800 meter. Het systeem gebruikt vervolgens jaloezieën om specifieke lichtpaden te blokkeren.

Ford Adaptive Steering
Met Ford Adaptive Steering wordt later dit jaar een nieuwe stuurtechnologie geïntroduceerd die het manoeuvreren bij lage snelheden en in kleine ruimten vereenvoudigt en zorgt voor een nauwkeurigere en intuïtieve besturing bij hogere snelheden. Het systeem past in de volgende omstandigheden continu de verhouding aan tussen het stuurwiel en de wielen:
• Rijden in de bebouwde kom: een elektromotor en tandwielen in het stuurwiel versterken de draaiing van het stuurwiel, zodat het stuurwiel minder ver hoeft te worden gedraaid om te parkeren of scherpe bochten te nemen
• Rijden met gemiddelde snelheid: het systeem reageert soepel, maar toch alert op stuuracties voor een nauwkeurigere, wendbare besturing en meer rijplezier
• Rijden met hoge snelheid: het systeem gebruikt de elektromotor om de stuurgevoeligheid subtiel te verlagen voor soepeler wisselen van rijbaan bij hoge snelheden en een ontspannen rijgedrag

Met behulp van een elektronische regeleenheid en de stuurhoeksensor die zich ook in het stuurwiel bevindt, kan Ford Adaptive Steering de benodigde stuuracties berekenen. De systeeminstellingen kunnen worden ingesteld met het instrumentencluster en de bedieningselementen op het stuurwiel. De zwaarte van de besturing en de stuurrespons worden aangepast aan de chassisinstellingen ‘comfort’, ‘normaal’ en ‘sport’ van de S-MAX.

Ford Adaptive Steering werkt samen met de elektrische stuurbekrachtiging, wat ook systemen voor verdere verfijning mogelijk maakt, zoals Torque Vectoring Control, Pull-Drift Compensation, Active Nibble Compensation en Torque Steer Compensation.

Geavanceerde aandrijvingen
De nieuwe S-MAX is verkrijgbaar met geavanceerde 2.0 TDCi-dieselmotoren en EcoBoost-benzinemotoren die zorgen voor stil en onbezorgd rijplezier. Bovendien wordt de CO2-uitstoot met 7 procent verlaagd.

S-MAX uitvoeringen met benzinemotor omvatten ook de zuinige 160-pk 1,5-liter EcoBoost met handgeschakelde transmissie van Ford. De motor is uitgerust met een geïntegreerd uitlaatspruitstuk dat de efficiëntie verbetert omdat de motor sneller een optimale temperatuur bereikt. Bovendien komt het koppel sneller tot stand doordat de afstand die uitlaatgassen tussen de cilinders en de turbocompressor afleggen, zo kort mogelijk is.

De motor maakt ook gebruik van de essentiële EcoBoost-technologieën voor turbolading, directe brandstofinspuiting onder hoge druk en dubbele, onafhankelijke, variabele kleptiming, alsmede een nieuw motorblok van aluminium. Een watergekoelde inlaatkoeling biedt een efficiëntere toevoer van lucht naar de motor. Daarnaast is het controlesysteem opnieuw geprogrammeerd, zodat de motor verfijnder is.

Er is ook een 240-pk 2.0-liter EcoBoost met automatische transmissie met zes versnellingen leverbaar. De volledige motorlijn van de S-MAX voldoet aan de Euro VI-emissienorm aangezien een lagere CO2-uitstoot en verbeterd brandstofverbruik worden gerealiseerd met behulp van:
• Smart Regenerative Charging. Dit systeem zorgt ervoor dat de dynamo selectief wordt ingeschakeld en de accu wordt opgeladen wanneer de auto stagionair draait of wanneer er wordt afgeremd op de motor. Zo wordt de energie teruggewonnen die anders verloren zou gaan: de motorbelasting neemt af, zodat er minder brandstof wordt verbruikt
• Auto-Start-Stop. Dit systeem schakelt automatisch de motor uit als de auto stationair draait en herstart de motor zodra de bestuurder weer wil optrekken
• Active Grille Shutter. Dit systeem verbetert de aerodynamica en optimaliseert de luchtstroom voor het koelen van de motor

De aerodynamische efficiëntie is geoptimaliseerd door een aerodynamische afscherming van de voertuigbodem en tijdens windtunneltests van in totaal 400 uur.

Superieure verfijning en comfort
Dankzij een innovatief chassis, een geavanceerde carrosseriestructuur en moderne technologieën biedt de nieuwe S-MAX verfijning en toonaangevend comfort voor maximaal zeven inzittenden.

Met de nieuwe integrale multilink-wielophangingsconfiguratie van Ford wordt de kenmerkende sportieve rijdynamiek van de auto verbeterd door een configuratie die lichtere aluminium onderdelen bevat. Het systeem verbetert de rijkwaliteit aanzienlijk – met name voor passagiers op de achterbank – doordat de achterwielen, wanneer ze in contact komen met obstakels zoals kuilen, verder naar achter kunnen bewegen dan bij traditionele configuraties het geval is. De achterophanging met automatische niveauregeling garandeert bovendien een optimale rijhoogte bij elke belasting.

De extra geluiddempende materialen en verbeterde portierafdichtingen zorgen voor een stillere cabine. De rijgeluiden zijn voorin met 2,5 decibel verminderd en achterin met 3 decibel. De geoptimaliseerde styling van het exterieur draagt daarnaast bij aan de vermindering van windruis.

De S-MAX verbetert het comfort van de voorpassagiers met de introductie van Ford multicontourstoelen met Active Motion-massagefunctie in dit segment. De stoelen zijn in samenwerking met artsen ontwikkeld om de vermoeidheid van de spieren, met name tijdens lange ritten, te verminderen. Deze in 8 standen verstelbare stoelen zijn uitgerust met een verwarmings- en koelsysteem, en een systeem van 11 kussens om dijen, billen en onderrug te masseren.

“De unieke golfbeweging zorgt ervoor dat spieren en bloedvaten van bestuurder en bijrijder continu worden gestimuleerd, waardoor zij minder last hebben van spiervermoeidheid, gevoeligheid en pijn”, aldus Jeroen Lem, Research Engineer, Vehicle Interior Technology bij Ford Europa. “Het geavanceerde systeem controleert de druk in de afzonderlijke kussens, zodat het voelt alsof een golf zacht de rug uitrekt. Deze functie heeft twee standen die op het centrale touchscreen kunnen worden ingesteld.”

De hoofdsteunen van de bestuurder en de bijrijder zijn multi-instelbaar, en bestuurders kunnen de stuurkolom in alle richtingen verstellen en tevens is het stuur verwarmbaar. De bestuurdersstoel is voorzien van elektrische verstelling met een geheugen functie. De contouren en de stevigheid van de achterbanken zijn verfijnd om optimaal comfort te bieden. Stoelen in stadionopstelling bieden achterpassagiers beter zicht op de weg, terwijl de achterstoelen ook naar voren en naar achteren kunnen worden geschoven. Bovendien kan de rugleuning van elke stoel afzonderlijk worden afgesteld om de ideale zitpositie en beenruimte in te stellen. Daarnaast zorgen dunnere rugleuningen voor meer beenruimte.

Naast het klimaatbeheersingssysteem met twee zones voorin kunnen passagiers op de achterbank hun eigen temperatuurinstellingen kiezen door middel van extra bedieningsmogelijkheden en een eigen klimaatbeheersingssysteem. Een luchtvochtigheidssensor voorkomt beslagen ruiten en de S-MAX is uitgerust met een luchtkwaliteitssensor die de koolmonoxide- en stikstofdioxideniveaus buiten de auto detecteert en de inkomende lucht zo nodig afsluit. Indien gewenst schakelt het systeem automatisch de luchtcirculatievoorziening en het geavanceerde filtersysteem in dat tot wel 99 procent van de pollen tegenhoudt, evenals vrijwel alle stikstofdioxide, een belangrijke veroorzaker van een astma-aanval.

Ontdek de auto die automatisch voor u oplet
De S-MAX is uitgerust met een nieuwe technologie die bestuurders helpt bij het naderen van kruisingen met beperkte zichtbaarheid of in situaties waar voetgangers onverwachts kunnen oversteken.

De nieuwe S-MAX introduceert ook de Front Split View Camera-technologie in dit segment. Deze technologie maakt gebruik van een 180 graden-camerasysteem dat in de grille is geïnstalleerd. Om te garanderen dat de cameralens schoon blijft, wordt de lens gereinigd door een hogedruksproeier telkens wanneer de koplampsproeier wordt ingeschakeld.

Pre-Collision Assist met Pedestrian Detection-technologie is ook nieuw in dit segment. Dit systeem is ontwikkeld om mensen langs of op de voorliggende weg, of mensen die in de buurt van de auto willen oversteken te detecteren. Als het systeem een mogelijke botsing detecteert en de bestuurder niet reageert op waarschuwingen, wordt er automatisch geremd.

Het systeem verwerkt informatie van een op de voorruit gemonteerde camera en van de radar in de bumper, en controleert deze informatie aan de hand van een database met ‘voetgangervormen’ om personen te onderscheiden van objecten langs de weg. Als er een voetganger voor de auto wordt waargenomen en er een botsing dreigt plaats te vinden, krijgt de bestuurder eerst een geluidssignaal en een visuele waarschuwing. Als de bestuurder hier niet op reageert, verkort het systeem vervolgens de tijd om de remmen in te schakelen door de opening tussen de remblokken en de remschijven te verkleinen. Als de bestuurder dan nog niet reageert, worden de remmen automatisch geactiveerd.

“De praktijktests waren een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Er zijn voetgangers in allerlei soorten en maten, en ze hebben allemaal een eigen houding,” aldus Gregor Allexi, Active Safety Engineer bij Ford Europa. “We hebben meer dan 500.000 kilometer afgelegd, zodat we het systeem bij allerlei personen en in zo veel mogelijk situaties konden testen.”

De Pre-Collision Assist-functie scant ook de omgeving voor de auto op voertuigen en wanneer een botsing dreigt plaats te vinden, kan het systeem automatisch de volledige remkracht toepassen om de bestuurder te ondersteunen of om de meeste kop-staartbotsingen te voorkomen.

Uiteraard is deze technologie niet bedoeld ter vervanging van de bestuurder en heeft zij haar beperkingen. Het systeem presteert bijvoorbeeld minder tijdens het rijden in het donker, bij felle verlichting en in slechte weersomstandigheden, en heeft moeite met het waarnemen van fietsers of voertuigen die in een andere richting rijden.

De nieuwe S-MAX is daarnaast uitgerust met technologieën die parkeren gemakkelijker maken:
• Active Park Assist helpt bestuurders een parkeerplek te vinden en de auto zowel file als haaks in te parkeren
• Park-Out Assist helpt bestuurders bij het wegrijden vanuit een parkeerplaats bij fileparkeren. Hierbij neemt het systeem de besturing over terwijl de bestuurder het gaspedaal en de rem bedient
• Side Parking Aid genereert hoorbare waarschuwingssignalen en afstandsindicatoren op een scherm bij obstakels rondom de auto
• Cross Traffic Alert waarschuwt bestuurders voor naderende auto’s bij het achteruitrijden vanuit een parkeerplaats

Daarnaast biedt de nieuwe S-MAX nog een aantal technologieën op het gebied van bestuurdersassistentie, zoals Blind Spot Information System, Traffic Sign Recognition, Lane Keeping Alert, Lane Keeping Aid, Adaptive Cruise Control met Forward Alert en Driver Alert.

Verbeterde actieve en passieve veiligheid
De S-MAX is ontworpen om de bestuurder en inzittenden in geval van een botsing te beschermen. De A-stijlen, de B-stijlen en de dakrails in de carrosseriestructuur zijn gemaakt van met vloeistof gevormd, zeer sterk staal. Hierdoor biedt de carrosserie betere bescherming bij een zijdelingse botsing, terwijl het gewicht van de carrosserie is afgenomen.

Naast een airbag voor kniebescherming aan de bestuurders- en passagierszijde en curtainairbags op de eerste, tweede en derde rij, is de S-MAX voor het eerst uitgerust met zij-airbags voor de stoelen op de tweede rij. De veiligheidsgordels met zelfspanners met spankrachtbegrenzers van de stoelen op de tweede rij verbeteren de veiligheid van de achterpassagiers. Daarnaast wordt voor de veiligheidsgordels op alle rijen een herinnering weergegeven wanneer de gordel niet wordt gedragen.

Met de MyKey-technologie kunnen eigenaren een sleutel programmeren waarmee inkomende telefoongesprekken kunnen worden geblokkeerd, de topsnelheid kan worden beperkt, kan worden voorkomen dat de bestuurdersassistentie en veiligheidsvoorzieningen worden uitgeschakeld, het maximumvolume van het audiosysteem kan worden beperkt en het systeem geheel kan worden uitgeschakeld als inzittenden geen veiligheidsgordels dragen. Handig wanneer de auto aan een jeugdige bestuurder wordt meegegeven.

De stabiliteit van de auto is verbeterd door toepassing van Curve Control- en Roll Stability Control-systemen, die het motorkoppel en het remmen automatisch aanpassen om bestuurders te helpen de auto onder controle te houden.

Voorzieningen die het leven eenvoudiger maken
Het traditionele instrumentencluster maakt optioneel plaats voor een 10” digitaal scherm dat naar de bestuurder is gericht en waarin bewegende instrumenten in analoge stijl zijn weergegeven. Gebruikers kunnen de weergave-instellingen en grafische 3D-elementen op het digitale scherm aanpassen voor een gepersonaliseerde en interactieve ervaring.

Met het 8” kleurenaanraakscherm met een hoge resolutie in het middenconsole kunnen bestuurders Ford SYNC 2 met spraaksturing besturen om telefoon-, entertainment-, klimaat- en navigatiesystemen te bedienen met behulp van gewone spreektaal. Bestuurders kunnen zelfs een lijst met plaatselijke restaurants laten verschijnen door te zeggen: “Ik heb honger”.

De S-MAX is voor het eerst verkrijgbaar met de handsfree bedienbare achterklep die kan worden geopend of gesloten met een trapbeweging onder de achterbumper. Klanten kunnen ook kiezen voor de elektrisch intrekbare trekhaak van Ford met Trailer Sway Control, een uitbreiding op het ESC systeem.

Praktisch en stijlvol interieur
In de nieuwe S-MAX kunnen zeven personen comfortabel reizen, dankzij 32 manieren om de zitplaatsen en laadruimte in te delen, en het Easy-Fold-systeem voor de zitplaatsen op de tweede en derde rij. Met het systeem kan elke achterbank met één druk op de knop worden neergeklapt. De zitplaatsen op de tweede rij van de S-MAX zijn nu ook uitgerust met het Easy-Entry-systeem waardoor u met één druk op de knop toegang krijgt tot de zitplaatsen op de derde rij. Bovendien zorgt het nieuwe ontwerp ervoor dat de stoel in één soepele beweging kantelt en naar voren schuift.

Tot de opslagmogelijkheden behoren onder andere een nieuw bedekt opbergvak boven in het dashboard, een gedeelte voor telefoons in de middenconsole en een verborgen opslagruimte onder de vloer, achter de derde rij met zitplaatsen.

In het interieur zorgen een strak vormgegeven middenconsole vanaf het bovenste dashboard, accenten van aluminium boven het handschoenenkastje en zachte materialen, waaronder Salerno-leer en Miko-suède, met accentuerende stiksels voor een volwassen, geavanceerd en dynamisch uiterlijk. Er is daarnaast extra aandacht besteed aan de kleurencombinaties van de materialen om een sterke visuele harmonie te creëren. Het open en luchtige interieur beschikt bovendien over een glazen panoramadak over de volledige lengte.

“De nieuwe S-MAX beschikt over een ‘dynamic sanctuary’-interieur. Passagiers krijgen meer rust dankzij een modern en elegant ontwerp met meer opbergmogelijkheden, zodat de auto niet te vol wordt, maar worden tegelijkertijd gestimuleerd dankzij een ontwerp met zachte materialen en een op de bestuurder afgestemde cockpit,” aldus Hak Soo Ha, Interior Design Manager bij Ford.

De materialen zijn sterk genoeg om dagelijks gebruik door actieve gezinnen aan te kunnen dankzij antivlekcoatings die zijn getest op koffievlekken en besmeuring met aarde. Ingenieurs hebben het interieur zelfs nauwkeurig getest door het effect van vasthakende ritssluitingen en knopen te simuleren. Voor de ‘knotstest’ werden de stoffen 600 keer geborsteld met een metalen bal met messcherpe punten.

Vernieuwd exterieurdesign
Het designteam van Ford heeft de vernieuwende en opvallende styling van de originele S-MAX verder ontwikkeld voor een nog dynamischer en opvallender uiterlijk.

Voor de gestroomlijnde styling is op een efficiënte manier gebruik gemaakt van grafische design-elementen om “visuele ruis” te voorkomen. De voorste dakstijl is verder naar achteren geplaatst voor een langere, gewelfde motorkap om de auto een nog exclusievere uitstraling te geven. De verhoogde verchroomde trapezevormige grille en het slanke ontwerp van de koplampen geven de auto een technische en ultramoderne uitstraling.

Het charismatische silhouet van de S-MAX en de opvallende raamlijn worden aangevuld door de kenmerkende LED-dagverlichting en de technisch gestylede LED-achterlichten die de auto meer visuele breedte geven. Ze zijn met elkaar verbonden door een kenmerkende hoogglanzende chroomstrip. Een diffuser aan de achterkant scheidt de geïntegreerde uitlaatpijpen voor een moderne, sportieve uitstraling.

“Het gestroomlijnde en sportieve S-MAX-profiel trekt de aandacht van klanten die houden van een exclusieve vormgeving, of het nu gaat om hun auto, hun kleding, of zelfs hun huis,” aldus Joel Piaskowski, Director Design bij Ford Europa. “Een lagere daklijn, slanke verlichting en de krachtige uitstraling van de bogen boven de wielkasten geven de nieuwe S-MAX een breder, strakker en opvallender uiterlijk dan ooit tevoren.”

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com