• 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor van Ford voor de elfde keer in de prijzen bij International Engine and Powertrain of the Year awards (IEPOTY)
  • Driecilinder EcoBoost-motor met unieke cilinderuitschakeling wint in de categorie tot 150 pk
  • Sinds 2012 al meer dan 1,6 miljoen 1.0 Ecoboost-modellen verkocht
  • Innovatieve aandrijving belangrijke pijler voor toekomstige modellen, zoals Fiesta en Focus Mild-Hybrid en Transit Custom en Tourneo Custom Plug-In Hybrid

De krachtige en efficiënte 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor van Ford is uitgeroepen tot International Engine and Powertrain of the Year (IEPOTY) 2019 in de categorie tot 110 kW (150 pk). Daarmee ontvangt de innovatieve driecilindermotor de elfde IEPOTY-award sinds de lancering van de 1.0 EcoBoost in 2012. Lees verder

De compacte benzinemotor met lage inwendige wrijving is in meer dan een kwart van alle in 2018 verkochte Ford-modellen te vinden. Ofwel ruim 410.000 voertuigen van Fiesta tot Transit Connect.
In Nederland is dit aandeel nog veel hoger. Zo kiest bijna twee derde van de Focus klanten voor de 1.0 EcoBoost-motor. Bij de Fiesta is het aandeel van de 1.0 EcoBoost zelfs ruim 80%.

Unieke cilinderuitschakeling
De Ford Focus en Transit Connect kregen recentelijk een verbeterde 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor die minder brandstof verbruikt dankzij unieke cilinderuitschakeling. Nooit eerder in de auto-industrie werd cilinderuitschakeling toegepast op een driecilindermotor.

Andere verbeteringen zijn te vinden in de cilinderkop, het brandstofinjectiesysteem en het emissieregelsysteem. Deze vormen een belangrijke aanvulling op de EcoBoost-turbo, de directe brandstofinjectie onder hoge druk en de dubbele nokkenas met onafhankelijke, variabele kleptiming. De verbeterde 1.0 EcoBoost-motor wordt in de loop van dit jaar ook in andere Ford-modellen geleverd.

“De 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor vormt na zeven jaar en elf IEPOTY-awards nog steeds de benchmark voor compacte benzinemotoren”, zegt Carsten Weber, manager, Research & Advanced Powertrain Engineering, Ford of Europe. Zelfs na 1,6 miljoen geproduceerde 1.0 EcoBoost-motoren, hebben we nog niet het volledige potentieel weten te benutten. De compacte benzinemotor vormt de basis voor nieuwe, efficiëntere, geëlektrificeerde aandrijflijnen die later dit jaar op de markt komen.”

70-koppige jury uit 31 landen
De IEPOTY-jury van 70 leden uit 31 landen beloonde de 1.0 EcoBoost-benzinemotor met 145 punten en win daarmee in de categorie tot 140 kW (150 pk), met een voorsprong van 26 punten op aandrijflijnen van BMW, PSA, Toyota/Lexus en Volkswagen. Bij de introductie in 2012 ontketende de EcoBoost-motor een trend voor compacte driecilinder turbobenzinemotoren met een hoog vermogen. “De 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor heeft na de winst in 2012 de tand des tijds goed doorstaan, terwijl andere autofabrikanten nog steeds worstelen met de techniek”, zegt Nicol Louw, Car South Africa en lid van de IEPOTY-jury. 

Basis van hybridemotoren
Ford kondigde eerder dit jaar aan dat de 1.0 EcoBoost-motor de basis vormt voor krachtige motoren met mild-hybridetechniek in de nieuwe Fiesta EcoBoost Hybrid en Focus EcoBoost Hybrid. Deze motoren staan garant voor een lager brandstofverbruik en een lagere uitstoot, zonder afbreuk te doen aan het kenmerkende rijplezier van Ford.

Bij de mild-hybridemotoren is de reguliere dynamo vervangen door een speciale dynamo met ingebouwde elektromotor, ook wel ‘Belt-driven Integrated Starter Generator’ (BISG) genoemd. Tijdens remmen en uitrollen fungeert de startdynamo als generator en wordt een 48V-batterij opgeladen met kinetische energie die daarbij vrijkomt. 

Meer rijplezier, lagere uitstoot en lager verbruik
De elektromotor in de startdynamo ondersteunt de benzinemotor om brandstof te besparen de uitstoot nog verder terug te dringen. Ook zorgt hij voor extra koppel bij lage toerentallen. Daarmee wordt het turbogat zodanig opgevangen, dat de ingenieurs kans zagen om een grotere turbo te monteren, resulterend in een hoger motorvermogen van 114 kW (155 pk) en meer rijplezier.

De 1.0 EcoBoost-benzinemotor is ook te vinden in de Transit Custom Plug-In Hybrid en Tourneo Custom Plug-In Hybrid. Hier fungeert deze motor uitsluitend als generator om indien noodzakelijk de accu’s bij te laden en worden de wielen door een elektromotor aangedreven. Beide modellen bieden hiermee de mogelijkheid om 100% ‘zero emission’ te rijden in stedelijke gebieden zonder ‘range anxiety’.

De Transit Custom Plug-In Hybrid wordt momenteel in Londen getest om de voordelen voor klanten en het milieu in kaart te brengen. Eind dit jaar zal de Transit Custom Plug-In Hybrid ook door Nederlandse klanten te bestellen zijn.

De reeds eerder gewonnen International Engine of the Year awards van de 1.0 EcoBoost-benzinemotor zijn:

  • Overal winnaar: 2012, 2013 en 2014
  • Beste nieuwe aandrijflijn: 2012
  • Beste nieuwe aandrijflijn tot 1,0-liter: 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017
  • Winnaar in de categorie tot 140 kW (150 pk): 2019
Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com