• Bestuurders leren in Ford Fiesta hoe te handelen als de auto op z’n dak ligt

Veiligheid heeft topprioriteit bij Ford. Het merk focust zich daarbij al decennia op het bereikbaar maken van geavanceerde technologie voor het grote publiek. Zo had de vorige generatie Focus bij zijn introductie destijds in 2010 meer veiligheids- en assistentiesystemen aan boord dan auto’s uit het topsegment. En sindsdien hebben de engineers van Ford bepaald niet stil gezeten. Of het nu gaat om de compacte Fiesta of bijvoorbeeld de elektrische Mustang Mach-E, elke Ford is voorzien van een arsenaal aan actieve veiligheidssystemen om ongevallen te helpen voorkomen. Lees verder

Een mooi voorbeeld is het innovatieve ‘Wrong Way Alert’ dat waarschuwt wanneer de bestuurder dreigt te gaan spookrijden. Wanneer het systeem detecteert dat de bestuurder in de verkeerde rijrichting rijdt, laat het een waarschuwing horen én zien.

Hoeveel veiligheids- en assistentiesystemen een auto ook heeft om een ongeval te helpen voorkomen, uiteindelijk zijn het de bestuurders die de grootste verantwoordelijkheid dragen voor een zo veilig mogelijk rijgedrag. En ook op dát vlak neemt Ford het initiatief. Zo heeft het merk met Driving Skills for Life wereldwijd meer dan 1 miljoen jongeren een rijtraining gegeven om zo veilig mogelijk te rijden en voerde het vorig jaar nog de campagne ‘Share the Road’ met daarin de oproep om op de weg meer rekening met elkaar te houden.

Als het dan tóch fout gaat…

Als een ongeval niet is te voorkomen, dan is het zaak om letsel zo veel mogelijk te beperken. Daarbij spelen uiteraard de passieve veiligheidssystemen zoals airbags een grote rol, én, ook hier, de bestuurder en inzittenden zelf. Het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) werkt dan ook hard aan niet alleen het vergroten van bewustwording over verantwoord rijgedrag en voertuigbeheersing, maar geeft ook trainingen aan bedrijven en consumenten over hoe te handelen bij een ongeval.

Een goed voorbeeld is de speciale ongevallensimulator van het instituut, waarmee inzittenden onder leiding van een docent leren wat te doen als de auto over de kop is geslagen en ze in de gordels hangen. Verkeerde handelingen in een dergelijke situatie kunnen onnodig letsel veroorzaken. Om ook op dit vlak mee te helpen aan het maximaliseren van de veiligheid, en het minimaliseren van letsel als het fout gaat, heeft Ford Nederland een nieuwe Fiesta ter beschikking gesteld aan de organisatie. De ongevallensimulator wordt ingezet in combinatie met verkeersveiligheidstrainingen of evenementen.

“Bij Ford gaan wij op een holistische manier om met de veiligheid van onze klanten en andere weggebruikers. We dragen de initiatieven van het NIV dan ook een warm hart toe en zijn blij om een bijdrage te kunnen leveren”, aldus Johan Claassen, Managing Director van Ford Nederland B.V.

Over NIV

Het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) is een kennis– en opleidingsinstituut. De sinds 1999 landelijk opererende organisatie heeft als missie het verbeteren van de verkeersveiligheid van bestuurders, passagiers en medeweggebruikers. Dit bewerkstelligt de organisatie door het verzorgen van zowel praktische als theoretisch trainingen in verkeersveiligheidscentra, op locatie, of de openbare weg. Het NIV heeft een eigen verkeersveiligheidscentrum inclusief testbaan. Tijdens de trainingen staat niet alleen de kennis en kunde maar juist gedragsverandering door bewustwording centraal. Deze bewustwording levert een bijdrage aan verantwoord rijgedrag en vergroot de voertuigbeheersing. Meer informatie over het NIV is te vinden op niv.nl.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com