• Ford vraagt met Share The Road campagne aandacht voor harmonie tussen weggebruikers
  • Snelheidsverschillen tussen verschillende weggebruikers brengen risico met zich mee
  • NTFU, de Nederlandse wielersportbond, roept wielrenners op zichtbaar rekening te houden met anderen

Het is lente; wat betekent dat veel recreatieve weggebruikers, inclusief wielrenners, de weg weer opgaan. Zodra we er met mooi weer massaal op uit gaan leidt dit tot drukte op de weg. Ford Nederland en Wielersportbond NTFU vragen weggebruikers met elkaar rekening te houden. Gun elkaar de ruimte, dan gebruikt iedereen de weg veilig en met plezier. Lees verder

Verschillende weggebruikers rijden met verschillende snelheden op dezelfde weg. Fietsers, wandelaars en automobilisten zijn niet altijd alert op de hogere snelheid waarmee wielrenners rijden. De NTFU roept daarom wielrenners op zichtbaar rekening te houden met anderen: wees een dame of heer in het verkeer en communiceer vriendelijk met andere weggebruikers.

Met de doorlopende campagne ‘Share The Road’ probeert Ford continu de harmonie tussen weggebruikers te bevorderen. Verkeersveiligheid is immers voor iedere weggebruiker van groot belang. Door wederzijdse bewustwording van het gedrag van fietsers en automobilisten in het verkeer, hopen Ford Nederland en de NTFU begrip en tolerantie in het verkeer te creëren.

Houd rekening met elkaar
De NTFU roept wielrenners op rekening te houden met anderen. Wielrenners kunnen dit doen door alvast na te denken over de route en het tijdstip van vertrek, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of eind van de middag. “Fiets als duo of rijd solo, pas je snelheid aan waar nodig, gebruik op tijd je bel en communiceer vriendelijk met andere weggebruikers”, geeft Erik Tolboom van de NTFU verder als tips mee. “Wielrenners die oogcontact maken en een vriendelijk handgebaar maken, maken het verschil tussen frustratie en begrip. En gun als automobilist de fietser de tijd om aan de kant gaan, voordat je passeert,” aldus Erik Tolboom van de NTFU.

Groepen rijden veiliger met een wegkapitein
Als er straks weer in groepen kan worden gesport, gaan steeds meer groepen wielrenners onder leiding van een wegkapitein op pad. Via de NTFU zijn inmiddels ruim 1.500 wegkapiteins opgeleid die hun groep veilig over de weg dirigeren. Hij of zij houdt de veiligheid in de gaten, ziet toe op de gemaakte afspraken, zet een mooie, maar veilige route uit en zorgt dat er gecommuniceerd wordt met andere weggebruikers. Met “laatste” weten andere weggebruikers dat een groep bijvoorbeeld gepasseerd is. In het filmpje De Echte Wielrenner laat van zich horen legt de NTFU uit wat weggebruikers kunnen verwachten van wielrenners en wat wielrenners van hen verwachten. Echter benadrukt de NTFU dat het door de huidige corona maatregelen momenteel niet is toegestaan om in groepsverband buiten te sporten.

Share The Road
Ook Ford maakte als onderdeel van de ‘Share the Road’ campagne verschillende video’s en VR-ervaringen om bewustwording rondom verkeersveiligheid te creëren. Als onderdeel van Driving Skills for Life was er ‘Wheel Swap’ een VR-ervaring waarbij je als automobilist in de huid van een fietser kon duiken. Afgelopen december werd de ‘anderhalvemeter’-kersttrui geïntroduceerd en eerder maakte Ford een zijspiegel met die waarschuwt als het portier wordt opengezwaaid en een Emoji Jas voor fietsers, waarmee de fietser zijn of haar sentiment kon uiten en richting kon aangeven. Al deze acties zijn er op gericht bewustwording te creëren en ongevallen tussen verschillende weggebruikers te voorkomen.

# # #

Over de NTFU
Wielersportbond NTFU behartigt de belangen van de sportieve fietser. Wij zetten ons in voor kwaliteit en veiligheid binnen de wielersport. Samen met onze verenigingen en partners bieden we ruim 75.000 sportieve fietsers mooie toertochten, trainingen en clinics, praktische kennis over de wielersport én aantrekkelijke producten en diensten. www.ntfu.nl

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com