• Eerste Europese Ford Resource and Engagement Centre (FREC) gaat open in Craiova (Roemenië); wereldwijd het vierde FREC
  • FREC wordt een centrum voor sociaal ondernemerschap, gerund door non-profitpartner Asociatia Pentru Educatie SV Oltenia (EDUCOL) en wordt gehuisvest door het gemeentebestuur van Craiova
  • Ford Motor Company Fund werkt samen met de internationaal actieve fondsenverstrekker GlobalGiving en ondersteunt het programma met een bedrag van $ 1 miljard, verspreid over 4 jaar

Ford Motor Company Fund, de filantropische tak van Ford Motor Company, heeft vandaag bekendgemaakt dat het eerste Ford Resource and Engagement Centre (FREC) in Europa gevestigd zal worden in Roemenië. Het centrum zal zich toeleggen op sociaal ondernemerschap. Lees verder

FREC Craiova is een samenwerkingsverband met Asociatia Pentru Educatie SV Oltenia (EDUCOL), een plaatselijke non-profitorganisatie die zich inzet voor optimale training, ontwikkeling en werkgelegenheid voor jongeren, en met het gemeentebestuur van Craiova, dat de huisvesting aanbiedt.

Samen met GlobalGiving draagt Ford Motor Company Fund verspreidt over vier jaar een bedrag van $ 1 miljard bij aan het nieuwe FREC. Dit centrum gaat fungeren als broedplaats voor sociaal ondernemerschap waar studenten en pas afgestudeerden aan de universiteit van Craiova innovatieve en duurzame initiatieven kunnen ontwikkelen en opstarten om sociale en economische ontwikkeling te stimuleren. Het doel is om de banengroei, het economische potentieel en de levenskwaliteit van de plaatselijke bevolking in de regio Oltenia positief te beïnvloeden.

Het FREC in Craiova, wereldwijd het vierde in zijn soort, is ook bedoeld als een plek waar plaatselijke non-profitpartners, vrijwilligers van Ford, mentoren en onderwijsdeskundigen kunnen samenkomen om relevante programma’s aan te bieden op het gebied van inzetbaarheid en gemeenschapszin – om zo de plaatselijke bevolking te helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden, het ontwikkelen van nieuwe talenten en het huldigen van gemeenschapszin.

Naast de meerjarige overeenkomst tussen GlobalGiving, fondsenverstrekker en partner van Ford Motor Company Fund, en EDUCOL, is er nog eens $ 100.000 beschikbaar gesteld om het gebouw aan te passen aan de specifieke behoeften van het FREC. De verbouwing is inmiddels gestart en wordt ondersteund door werknemers van Ford, het gemeentebestuur van Craiova en de academische gemeenschap van de universiteit van Craiova. Hierbij is er een actieve rol weggelegd voor studenten.

Studenten en afgestudeerden worden uitgenodigd om uiterlijk begin september hun voorstellen op het gebied van sociaal ondernemerschap in te dienen. In oktober worden tijdens een inhuldigingsceremonie de eerste winnende teams bekendgemaakt. Elk team ontvangt een opstartpremie en krijgt toegang tot de kantoorfaciliteiten van het FREC.

“Ford Fund heeft een trotse traditie als het gaat om het versterken van gemeenschappen waar onze werknemers, dealers, leveranciers en klanten wonen”, zegt Jim Vella, president, Ford Motor Company Fund and Community Services. “Wij vinden het geweldig dat we het Ford Resource and Engagement Centre als transformatiemodel in Europa kunnen introduceren om toegang te bieden tot mogelijkheden en bronnen waarmee de levenskwaliteit in Roemenië kan worden verbeterd.”

Het eerste FREC werd in 2013 in Detroit geopend. Sindsdien heeft Ford Fund een FREC geopend in Zuid-Afrika en een tweede FREC in Detroit. Ook wordt er aan uitbreidingsplannen gewerkt voor Azië waar begin 2019 in Bangkok een FREC wordt geopend.

“Door Amerikaanse expertise en enthousiasme voor sociaal ondernemen te combineren met de vruchtbare ondernemerschapsomgeving in Roemenië, hopen we meer jongeren te stimuleren om zich op verantwoorde wijze actief in te zetten voor hun gemeenschap, aangespoord door de wens om iets te kunnen betekenen en deel uit te maken van een wereldwijd netwerk. Wij zijn dankbaar en vereerd om te kunnen samenwerken met Ford Motor Company”, aldus professor Leonardo-Geo Mănescu, President van EDUCOL.

In het kader van hun initiatief ‘Operation Better World’ doet Ford Fund wereldwijd strategische investeringen die zijn gericht op het opbouwen van gemeenschappen, het verbeteren van onderwijs en het stimuleren van veilig rijgedrag.

Recente activiteiten van Ford Motor Company Fund in Roemenië zijn onder andere de vestiging van een beroepsopleidingscentrum voor werktuigbouwkunde en elektrotechniek, “Listen to your heart”, een gratis screeningprogramma voor hart- en vaatziekten, en Ford Driving Skills for Life, een programma voor het aanleren van veilig rijgedrag dat in Roemenië jaarlijks door meer dan 1000 jonge automobilisten wordt gevolgd en via seminars op scholen door meer dan 2500 tieners.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com