- Ford gebruikt dezelfde body-trackingtechnologie in assemblagelijn als topsporters voor perfectioneren van techniek en repliceren van typische moves voor computergames
- Werknemers assemblagefabriek Ford in Valencia dragen speciaal pak met sensoren dat goede houding bevordert
- Ford overweegt verdere uitrol naar andere Europese productiefaciliteiten
Technologie die normaal gesproken wordt gebruikt door topsporters om hun techniek te verbeteren of door gameontwikkelaars om ervoor te zorgen dat specifieke vaardigheden van sporters goed worden nagebootst in computergames, wordt nu ingezet bij de assemblage van auto's. Lees verder
Downloads
Werknemers van de assemblagefabriek van Ford in Valencia gebruiken een speciaal pak dat is uitgerust met geavanceerde body-trackingtechnologie. Bij het proefsysteem, ontwikkeld door Ford en het Instituto Biomecánica de Valencia, zijn 70 werknemers betrokken van 21 verschillende werkplekken.
De tracking-technologie legt normaal gesproken vast hoe sporters sprinten of draaien, waardoor coaches het volledige potentieel van topsporters kunnen benutten. Ford gebruikt de technologie om fysiek minder belastende werkstations te ontwerpen voor een hogere kwaliteit van de werkomgeving.
“Op het sportveld is via motion-trackingtechnologie aangetoond dat kleine aanpassingen in het bewegingspatroon tot grote verbeteringen kunnen leiden”, aldus Javier Gisbert, production area manager van de motorassemblagefabriek van Ford in Valencia. “Voor onze werknemers kunnen aanpassingen van de werkplek met behulp van een vergelijkbare technologie ervoor zorgen dat ze, zelfs op een lange dag, comfortabel kunnen werken.”
Bekijk de video hier: https://youtu.be/HmDXskVICtg
Technici van Ford kwamen op het idee door een pak dat ze op een beurs zagen, waarmee werd gedemonstreerd hoe robots menselijke bewegingen kunnen nabootsen. Ze pasten het idee toe op hun fabriek waar deze maand de productie van de nieuwe Ford Transit Connect is gestart.
Het nauwsluitende pak bestaat uit 15 kleine bewegingstracking-lichtsensors die zijn gekoppeld aan een draadloos detectieapparaat. Het systeem volgt de bewegingen van de persoon tijdens zijn werk, waarbij bewegingen van het hoofd, de nek, de schouder en de ledematen worden vastgelegd. De bewegingen worden opgenomen met vier speciale motion-trackingcamera’s – vergelijkbaar met de camera’s die worden gebruikt bij gameconsoles – die naast de werknemer worden geplaatst. Daarmee wordt een driedimensionale animatie van een skeletmodel van de gebruiker gemaakt.
Speciaal opgeleide ergonomen gebruiken de gegevens vervolgens om werknemers een goede houding aan te leren. De maten die zijn vastgelegd in het systeem, bijvoorbeeld de lichaamslengte of de armlengte van de werknemer, worden gebruikt om werkstations te ontwerpen die beter zijn afgestemd op de werknemer.
Ford is van plan om deze technologie ook toe te passen in andere Europese productiefaciliteiten. Het plan maakt deel uit van het project van Ford – dat wordt uitgevoerd sinds 2003 – om het aantal letselgevallen bij werknemers wereldwijd terug te dringen via de introductie van ergonomische technologie en gegevensgestuurde proceswijzigingen.