• Nieuwe generatie SYNC biedt bestuurder snelle toegang tot functies dankzij grote touchscreens, overzichtelijke vormgeving en spraakherkenning
  • Ford SYNC infotainmentsysteem maakt gebruik van machine-learning om nieuwe niveaus van personalisatie te bieden
  • Nieuwe Remote Vehicle Setup om voertuig nog voor levering te personaliseren
  • Nieuwe SYNC-systeem debuteert in nieuwe, volledig elektrische Mustang Mach-E

De meeste bestuurders leren hun auto’s net zo goed kennen als hun partners, maar hoe goed kent onze auto ons? Het nieuwe SYNC systeem van Ford zal bestuurders herinneren aan dat wekelijkse telefoontje naar hun ouders. De technologie leert namelijk dankzij innovatieve machine-learning technologie van het gedrag van de bestuurder om slimme suggesties te doen. Het kan daardoor zomaar zijn dat de bestuurder van de auto een aanwijzing krijgt om iemand te bellen of om te stoppen bij die geliefde koffietent, als die activiteiten deel uitmaken van zijn of haar routine. Lees verder

Het nieuwe systeem debuteert in de volledig elektrische Mustang Mach-E waarvan de levering begin 2021 start. Het combineert spraakherkenning, internetzoekresultaten en machine learning-intelligentie om aanbevelingen te doen op basis van eerdere ritten.

Ford heeft de nieuwe generatie van het SYNC infotainmentsysteem via een exclusief virtueel evenement gepresenteerd in Europa. Ook werd de nieuwe functie Remote Vehicle Setup onthuld waarmee eigenaren hun nieuwe auto alvast kunnen personaliseren, nog voordat deze thuis voor de deur staat. Hiermee kunnen eigenaren vooraf instellingen configureren, van voorkeursrijmodi tot de kleur van de sfeerverlichting.

“We hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het bezit van een Mustang Mach-E de meest persoonlijke, meest online verbonden ervaring is die mogelijk is”, zegt Jan Schroll, Connectivity Manager bij Ford Europa. “De volgende generatie SYNC is de slimste versie tot nu toe en zal steeds slimmer worden naarmate je langer eigenaar bent van jouw auto. Het is ontworpen om te weten wat je nodig hebt – en wanneer je het nodig hebt – zodat je gewoon achterover kunt leunen en van de rit kunt genieten.”

Persoonlijke touch
De volgende generatie SYNC van Ford is van begin af ontworpen om de mensgerichte ontwerpfilosofie van Ford naar de voorgrond te laten komen in de rijervaring. Het nieuwe systeem stelt de gebruiker in staat om meer dan 80 voertuiginstellingen aan te passen in de Mustang Mach-E: van cabinetemperatuur en stoelpositie tot sfeerverlichting. Zodoende ontstaat een zeer persoonlijke beleving in de auto. Het systeem kan zelfs individuele bestuurders herkennen aan hun smartphone of sleutelhanger en alle gewenste instellingen toepassen terwijl ze de auto naderen. Zodoende geniet elk familielid onmiddellijk van een eigen unieke interieur-, rij- en entertainmentervaring.

Speciaal algoritme
Het systeem maakt gebruik van een machine learning algoritme om de gewoonten van bestuurders in de loop van de tijd beter te begrijpen. Elke vrijdag naar de sportschool? Bel je naar huis op de terugweg van je werk? Het SYNC-systeem van de nieuwste generatie leert de routines van elke eigenaar om op het juiste moment de juiste navigatie- en communicatiesuggesties te doen, zodat de bestuurder zich op de weg kan concentreren.

Binnenin de Ford Mustang Mach-E heeft het nieuwste SYNC-systeem een 15,5-inch full HD-touchscreen. De grote, gebruiksvriendelijke unit is in één oogopslag eenvoudig af te lezen, terwijl de interface zo is vormgegeven dat informatie op een overzichtelijke, gemakkelijk opneembare manier wordt weergegeven. Bekende aanraakbedieningen zoals knijpen, zoomen en draaien zijn allemaal mogelijk, terwijl de fysieke draaiknop onderaan het scherm zorgt voor een snelle en voelbare aanpassing van het volume voor muziek of telefoongesprekken.

Navigeren via de SYNC-interface is dankzij een nieuw design eenvoudiger dan ooit. Het kost nooit meer dan één of twee aanrakingen om gewenste informatie op te vragen of om een applicatie te starten. Dankzij het grote scherm en de kaartlay-out kunnen verschillende applicaties tegelijkertijd worden weergegeven. Een inkomende oproep tijdens het navigeren hoeft er zodoende niet toe te leiden dat de bestuurder een afslag mist omdat de aanwijzingen uit beeld verdwijnen.

Ready, set-up, go!
Met de Mustang Mach-E kunnen eigenaren dankzij Remote Vehicle Setup hun nieuwe voertuig voorafgaand aan aflevering configureren. Eigenaars kunnen gemakkelijk een persoonlijk profiel aanmaken, compleet met foto of avatar. Het is mogelijk om favoriete instellingen en veel bezochte locaties zoals een supermarkt of werk op te slaan, maar ook om favoriete laadstations in de buurt te selecteren.

De Remote Vehicle Setup kan online worden gedaan of in FordPass, de speciale smartphone-app1 voor Ford-eigenaren. De eigenaar kan instellingen van de auto configureren, zoals onder andere dagelijkse vertrektijden, voorkeursinstellingen voor cabinecomfort en acculaadniveaus. Het is zelfs mogelijk om een rijmodus te personaliseren. Er is keuze uit Active, Whisper of Untamed. De bestuurder kan het reactievermogen van het voertuig aanpassen en binnenin het voertuiggeluid en de kleuren van de sfeerverlichting naar wens instellen.

Het gepersonaliseerde profiel wordt in de cloud opgeslagen, zodat de auto – zodra de eigenaar de sleutels in ontvangst heeft genomen – direct alle instellingen via de cloud kan downloaden. Dit wordt een kwestie van instappen en wegrijden. Toekomstige draadloze updates maken het ook mogelijk om vooraf radiozenders in te stellen, nog voordat de auto wordt afgeleverd.

“One-size-fits-all past niet bij iedereen”, zegt Sheryl Connelly, Ford Global Consumer Trends and Futuring Manager. “Consumenten willen producten, diensten en ervaringen die uniek zijn voor hun behoeften, daarom maakt Ford personalisatie vóór levering mogelijk op de Mustang Mach-E. Zo zullen geen twee Mustang Mach-E’s ooit precies hetzelfde zijn.”

Eigenaren van een Mach-E kunnen ook hun smartphone gebruiken om de auto te ontgrendelen of vergrendelen. Als de functie Phone-as-a-Key is ingeschakeld, herkent de auto onmiddellijk wie er nadert, ontgrendelt de auto de portieren en activeert de auto de individuele bestuurdersvoorkeuren en -instellingen.2 Als de smartphonebatterij van de bestuurder leeg raakt, hoeft hij of zij enkel een persoonlijke toegangscode in te voeren op een speciaal toetsenbord op de autodeur.

Gespreksassistent
De volgende generatie SYNC biedt ook geavanceerde spraakherkenning. Dankzij deze technologie kan de bestuurder zich beter concentreren op het rijden. Het onthouden van ingestelde spraakopdrachten is niet meer nodig. Het systeem begrijpt natuurlijke, alledaagse spraak in liefst vijftien Europese talen, waardoor de eigenaar met de auto kan praten zoals hij of zij dat zou doen met een passagier. De bestuurder kan werkelijk alles regelen, van entertainment- en navigatiefuncties tot interieuromgeving en telefoongesprekken.

Om de beste antwoorden op commando’s en vragen van de bestuurder te bieden, vult de volgende generatie SYNC de ingebouwde kennis aan met resultaten van zoekopdrachten op internet, zodat verzoeken voor het dichtstbijzijnde restaurant of de dichtstbijzijnde apotheek zo nauwkeurig en actueel mogelijk zijn.

Apple CarPlay en Android Auto zijn beide kosteloos geïnstalleerd. Het is mogelijk om de smartphone draadloos te verbinden met het systeem, een kabel is niet meer nodig. Eigenaren profiteren zo van veilige en moeiteloze toegang tot hun favoriete smartphone-apps en contacten met hun stem of het touchscreen van de auto.3 Dankzij het grote display kunnen Apple CarPlay of Android Auto tegelijk in beeld worden getoond met andere apps, zoals navigatie of radio. De bestuurder heeft daardoor altijd de volledige controle en kan snel de belangrijkste functies selecteren.

De connectiviteit wordt verder verbeterd met SYNC AppLink, met ondersteunde apps zoals what3words, Waze en Webex. Die apps bieden een nog optimaler samenspel tussen het voertuig en de smartphone.

In charge
De nieuwste versie van SYNC geeft bestuurders onderweg ook extra vertrouwen. Het systeem adviseert namelijk waar en wanneer het beste is op te laden. De bestuurder heeft daarbij altijd inzicht in realtime beschikbaarheid en prijzen van laadstations.

Intelligent Range-technologie biedt bestuurders actuele informatie over de actieradius van hun elektrische auto, op basis van factoren als verkeer, wegverloop, weer en zelfs gegevens van andere geëlektrificeerde Fords die op de weg rijden. Als de actieradius sterk verandert, wordt in een melding de nieuwe geschatte actieradius benadrukt. Het systeem legt uit waarom deze is gewijzigd.

Eigenaren krijgen toegang tot het grootste openbare oplaadnetwerk van Europa, met de mogelijkheid om snel en veilig te betalen met de FordPass-smartphone-app.4 Eigenaren van een Mustang Mach-E kunnen de batterij van hun auto in minder dan 40 minuten opladen van 10 tot 80 procent. Dat komt neer op een gemiddeld rijbereik van 119 kilometer per 10 minuten laden bij een IONITY snellader.5

Informatie over het batterijniveau en de actieradius is beschikbaar via de FordPass-smartphone-app. Met die app kunnen eigenaren ook geprefereerde laadtijden plannen om bijvoorbeeld te profiteren van lagere stroomtarieven. De eigenaar kan er tegelijkertijd voor zorgen dat er voldoende actieradius is om de komende ritten te voltooien. FordPass stelt chauffeurs ook in staat om vertrektijden in te stellen, zodat het interieur vooraf op de ideale temperatuur is. Dit wordt ook wel preconditioning genoemd. Door het interieur te koelen of verwarmen terwijl het voertuig wordt opgeladen, gaat daaraan tijdens het rijden geen kostbare energie verloren en kan de best mogelijke actieradius worden bereikt.

Het nieuwe verbonden navigatiesysteem helpt bestuurders hun reistijden te verkorten, maar ook om vertragingen en omleidingen als gevolg van files beter te managen. Real-time en voorspellende verkeersinformatie wordt geleverd door TomTom. In-vehicle en in-cloud routing wordt verzorgd door Garmin en zorgt ervoor dat de bestuurder altijd de meest efficiënte route naar de bestemming krijgt aangeboden.6

De nieuwste versies van kaarten worden altijd in de auto opgeslagen, zodat de navigatie ook op locaties zonder netwerkverbinding accuraat blijft. Wanneer de bestuurder op de eindbestemming arriveert, ziet hij of zij direct welke parkeerplaatsen in de straat nog beschikbaar zijn. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren aan het zoeken van een parkeerplaats. De FordPass-app helpt de eigenaar ook met het snel en nauwkeurig terugvinden van de auto in een onbekende stad of grote parkeergarage.

De FordPass-app kan verder worden geïntegreerd in het navigatiesysteem van het nieuwe SYNC-systeem om het plannen van reizen gemakkelijker te maken. Het systeem heeft functies die speciaal zijn ontworpen voor eigenaren van elektrische voertuigen. Ritten kunnen vooraf worden gepland, waarbij rekening wordt gehouden met laadstations, nabijgelegen voorzieningen en bezienswaardigheden. Wanneer de gewenste rit is uitgestippeld, kan die eenvoudig via de FordPass-app naar de auto worden gestuurd. De reis kan direct beginnen.

Continu verbeteringen
Net zoals smartphone-apps regelmatig worden bijgewerkt om verbeteringen en nieuwe mogelijkheden te bieden, zorgen draadloze updates ervoor dat Fords voortdurend evolueren en verbeteren. Updates worden ongemerkt en draadloos doorgevoerd en bieden kwaliteitsverbeteringen en prestatieverbeteringen aan het SYNC-systeem en computermodules door het hele voertuig. Dankzij deze over-the-air-updates wordt het aantal bezoeken aan de dealer sterk verminderd.

Software wordt draadloos op de achtergrond gedownload. Updates worden in minder dan twee minuten geïnstalleerd.7 Eigenaren kunnen kiezen wanneer updates plaatsvinden en kunnen zelfs plannen dat ze ’s nachts worden toegepast of wanneer de auto niet wordt gebruikt.

Het nieuwe SYNC-systeem zal beschikbaar zijn op geselecteerde Fords in Europa, te beginnen met de volledig elektrische Mustang Mach-E. De Mach-E vormt de aftrap van een snelgroeiend aanbod van volledig elektrische voertuigen van Ford. Het is een van de zeventien nieuwe geëlektrificeerde voertuigen die het bedrijf voor eind 2021 in Europa introduceert.

# # #

 1 De FordPass-app is geschikt voor Apple- en Android-smartphonesen is verkrijgbaar via de Apple AppStore en Google Play Store in veertig Europese landen.

 2 Phone-as-a-key is niet verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland.

 3 Rijd niet afgeleid. Gebruik waar mogelijk spraakgestuurde systemen en gebruik geen handheld-apparaten tijdens het rijden.

 4 Voor betaling met de FordPass-smartphone-app is een betaald abonnement voor een oplaadservice vereist.

 5 Verwachte range en laadtijd op basis van door de fabrikant geteste waarden en berekening volgens de WLTP-rijcyclus. De geschatte toegevoegde kilometers zijn gebaseerd op de eerste 10 minuten opladen, beginnend op het moment dat de auto wordt opgeladen. Officieel gehomologeerde energie-efficiëntiecijfers zullen dichter bij de verkoopdatum worden gepubliceerd. De oplaadsnelheid neemt af naarmate de batterij zijn volle capaciteit bereikt. De resultaten kunnen variëren op basis van pieklaadtijden en laadtoestand van de batterij. Het werkelijke voertuigbereik varieert afhankelijk van de omstandigheden zoals externe elementen, rijgedrag, voertuigonderhoud en de leeftijd en de gezondheidstoestand van de lithium-ion batterij.

 6 Live Traffic-functie vereist een apart betaald abonnement na een eerste gratis proefperiode

 7 Updates kunnen in minder dan twee minuten worden geactiveerd, terwijl updates waarvoor het voertuig mogelijk moet worden geparkeerd, kunnen worden gepland wanneer het de eigenaar het beste uitkomt. Eigenaren ontvangen een melding wanneer software-updates beschikbaar komen; deze kunnen vervolgens worden toegepast via Wi-Fi of mobiele verbinding, afhankelijk van de update.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com