• In 2018 was in Nederland 34 procent van de dodelijke verkeersslachtoffers een fietser; nieuwe generatie automobilisten is cruciaal voor verbeteren van verkeersveiligheid voor iedereen
  • Sessie “Share The Road” voegt training toe over “Dutch Reach” en veilige passeerafstanden van fietsers en virtual reality-ervaring “WheelSwap” ter bevordering van veiligheid voor automobilist en fietser
  • Vermoeidheid in het verkeer dit jaar tweede thema van Driving Skills for Life
  • Inschrijven kan in vanaf nu via www.drivingskillsforlife.nl

In heel Europa blijven ongevallen in het verkeer de belangrijkste doodsoorzaak voor jongeren tussen de leeftijd van 18 tot 24 jaar. En van alle verkeersongevallen met fatale afloop in Nederlandwas in 2018 34 procent een fietser.
Lees verder

Er rijden 250 miljoen fietsers rond op de Europese wegen en alleen al in Nederland fietsen we met z’n allen zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Daarnaast ontwikkelen overheden en steden transportstrategieën om het gebruik van de fiets nog verder te stimuleren. Daarom is het van wezenlijk belang om de volgende generatie automobilisten beter te leren omgaan met fietsers, ter verbetering van de verkeersveiligheid voor iedereen.

Fords gratis praktijktraining voor 17- tot 24-jarige automobilisten, Driving Skills For Life (DSFL), biedt dit jaar voor het eerst de module “Share The Road”, gericht op het bevorderen van veiligere interactie tussen automobilisten en fietsers.

Share The Road
De nieuwe module – onderdeel van Fords campagne “Share The Road” – leert deelnemers van DSFL over de “Dutch Reach”: de techniek om uit de auto te stappen zonder per ongeluk het portier voor de neus van een naderende fietser te openen. Ook komen de dode hoek en veilige passeerafstanden bij het inhalen van fietsers aan bod.

Daarnaast kunnen deelnemers meedoen aan de virtual reality-ervaring “WheelSwap”. Daarin kunnen automobilisten en fietsers ondervinden hoe onverschillig rijden en fietsen op zijn minst angstaanjagend en in het ergste geval fataal kan zijn voor medeweggebruikers. In 2018 gaf 78 procent van de DSFL deelnemers die de ervaring hebben uitgeprobeerd, aan dat ze hun gedrag ten opzichte van andere weggebruikers zouden aanpassen.

Slaappak
De module met het slaappak komt naast de sessies over het herkennen van gevaren, rijvaardigheid en over het maken van een noodstop aan bod. Met het slaappak worden de gevaren van vermoeidheid achter het stuur onder de aandacht gebracht. Deze blijken namelijk vergelijkbaar met het rijden onder invloed van drank. Ford heeft voor DSFL 2019 een slaappak ontwikkeld dat vermoeidheid simuleert. Tijdens DSFL krijgen jongeren dit jaar de kans om het slaappak aan te trekken en de gevolgen van vermoeidheid in een veilige omgeving te ervaren.

Deelnemers krijgen in kleine groepjes praktijkles om ervaring op te doen en technieken te leren van deskundige rijinstructeurs. Sinds 2003 hebben alleen al in Europa 38.000 jonge bestuurders op 315 showdagen in 16 landen de training gevolgd.

“We herinneren ons vast allemaal de fouten die we maakten en de risico’s die we namen tijdens het autorijden toen we jong waren, ook al vond een examinator ons goed genoeg om los te laten in het verkeer. DSFL borduurt voort op de rijlessen die beginnende bestuurders kregen, met een focus op het voortdurend veranderende verkeersbeeld. Het kan hen, en andere weggebruikers, helpen gevaarlijke situaties te voorkomen”, aldus Sebastiaan van de Pol, PR Manager Ford Nederland, Driving Skills for Life.

Dit jaar kunnen 600 jongeren in Nederland profiteren van de door Veilig Verkeer Nederland ondersteunde gratis rijvaardigheidstraining van Ford. DSFL is in Nederland op vrijdag 30 augustus, zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Het evenement vindt deze dagen plaats op Rijvaardigheidscentrum Lelystad.

Jonge automobilisten van 17 tot 24 jaar die van de mogelijkheid gebruik willen maken om veiligere rijvaardigheden aan te leren, kunnen zich kosteloos inschrijven via www.drivingskillsforlife.nl.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com