• Voorspellende koplampen (links op afbeelding) tonen sneller optimale rijrichting bij het naderen van een bocht
  • Systeem van slimme koplampen werkt op basis van realtime locatiegegevens

Rijden in het donker kan behoorlijk stressvol zijn, zeker op onbekende bochtige wegen. Veel mensen kiezen er dan ook voor om dit helemaal niet te doen. Ford bestudeert echter nieuwe manieren om in het donker rijden makkelijker en comfortabeler te maken. Lees verder

Het bedrijf gebruikte als een van de eersten verkeersborden en wegmarkeringen om de lichtbundels van de koplampen zo aan te passen dat de weg beter werd verlicht, in het bijzonder bij kruispunten.

Nu testen technici van Ford Research en Advanced Engineering Europe technologie die gebruikmaakt van realtime locatiegegevens om de auto effectief de weg te wijzen.1 Het voorspellende slimme koplampsysteem richt lichtbundels op komende bochten, nog voordat de bestuurder ze ziet, waardoor gevaren en andere weggebruikers sneller en effectiever worden verlicht.

Zo werkt het
Het prototype van het geavanceerde lichtsysteem maakt gebruik van gps-locatiegegevens, geavanceerde technologieën en zeer nauwkeurige geometrische straatgegevens om bochten nauwkeurig te identificeren.

De rijrichting en de snelheid van de auto worden met een algoritme berekend waarna de richting van de koplampen proactief wordt aangepast zodat bochten, kruisingen en zelfs gevaren net voorbij de bocht optimaal worden verlicht.

Als er op een deel van de route geen locatiegegevens beschikbaar zijn, werkt het systeem samen met camera- en stuurgebaseerde dynamische technologieën voor het buigen van de lichtbundels. Op deze manier blijft de weg op een slimme manier verlicht totdat er weer goede locatiegegevens beschikbaar zijn.

Onderzoekers hebben uitgebreid gebruikgemaakt van de zogenaamde “digital twin”-simulatie waarmee de fysieke wereld in een virtuele wereld wordt nagebootst. De simulator berekent nauwkeurig hoe in de werkelijke wereld licht valt en wordt weerkaatst en stelt onderzoekers zo in staat om de technologie voor bestuurders beter te visualiseren en te optimaliseren.

“Dankzij deze technologie komt er een dag waarop in het donker rijden neerkomt op het volgen van de koplampen. Dit nieuwe systeem, dat is gebaseerd op kaart- en locatiegegevens, is de volgende stap in onze zoektocht naar een manier om in het donker rijden niet moeilijker of stressvoller te maken dan rijden overdag”, aldus Michael Koherr, lighting research engineer bij Ford Europa.

# # #

 1Het koplampsysteem betreft een prototype en is momenteel nog niet beschikbaar

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com