• Ford gaat, aan de hand van EEG-test, na of het brein van gewone bestuurders hetzelfde presteert als het brein van een coureur
  • Dezelfde prestatiegerichte mindset van een autocoureur kan de sleutel tot succes zijn
  • Onderzoekers van Ford en King’s College London hebben van EEG-caps (elektro-encefalogram) gebruikgemaakt om de hersenactiviteit van professionele coureurs te meten in een racesimulator
  • Ford ontwikkelt nu een racehelm met EEG-functies voor zijn professionele coureurs, waarbij activiteit gegevens van het brein samen met andere telemetrie uit de auto kunnen worden teruggestuurd naar het team

Ford heeft tests gedaan om te zien of gewone bestuurders hun brein net zo kunnen laten presteren als het brein van een coureur. Hieruit blijkt dat wanneer bestuurders in dezelfde prestatiegerichte mindset komen als een coureur, dit de sleutel tot succes kan zijn in stressvolle situaties. Lees verder

Dat is een van de uitkomsten van een nieuw onderzoek waarin wordt gezocht naar de geheimen van het brein van autocoureurs. De conclusie van het onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van Ford, is dat eenvoudige breintechnieken iedereen kunnen helpen topprestaties te leveren, op het circuit en daarbuiten.

Onderzoekers van Ford en King’s College London hebben gebruikgemaakt van EEG-caps (elektro-encefalogram) om de hersenactiviteit van professionele coureurs te meten in een racesimulator. Deelnemende coureurs aan het onderzoek waren vijfvoudig FIA World Rally Championship-winnaar Sébastian Ogier en drievoudig FIA World Touring Car Championship-winnaar Andy Priaulx: coureurs die weten hoe ze onder druk kunnen presteren.

Er werden vervolgens ook gewone bestuurders geanalyseerd bij het uitvoeren van dezelfde taak. Cruciaal daarbij was dat sommige bestuurders ter voorbereiding op de activiteit mentale oefeningen hadden gedaan en andere niet.

“Uit de onderzoeksgegevens bleek dat het brein van coureurs bij hoge snelheid en met een sterke focus tot wel 40 procent beter presteerde bij het negeren van afleidende zaken dan uw of mijn brein”, vertelt Dr Elias Mouchlianitis, neurowetenschapper aan King’s College London. “Maar het interessante was dat gewone mensen dat hogere prestatieniveau ook blijken te kunnen halen na het uitvoeren van een paar simpele mentale oefeningen.”

Via eenvoudige ademhalings- en meditatieoefeningen, plus een visualisatietechniek waarbij trefwoorden worden gebruikt om de uit te voeren taak te beschrijven, konden normale bestuurders hun concentratie- en prestatievermogen met maar liefst 50 procent verbeteren.

“Wanneer het moeilijk wordt en je onder druk komt te staan, moet je in deze zone terechtkomen. Succesvolle coureurs kunnen dat, op de baan en erbuiten”, aldus Priaulx. “Coureurs zijn niet perse geboren met deze vaardigheid. Uit ons experiment bleek dat eenvoudige mentale training voorafgaand aan een taak iedereen kan helpen om zich beter te concentreren en minder te worden afgeleid, en daardoor taken beter uit te voeren.”

Naar aanleiding van het onderzoek ontwikkelt Ford nu een racehelm met EEG-functies voor zijn professionele coureurs, waarbij activiteitsgegevens van het brein samen met andere telemetrie uit de auto kunnen worden teruggestuurd naar het team. Fysieke eigenschappen zoals de vochthuishouding en de hartslag worden al gecontroleerd, en Ford denkt dat de prestatiegrens kan worden verlegd door de mentale staat van een coureur tijdens een race – en de beslissingen die daaruit volgen – te analyseren.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com