• Wereldwijd sterven jaarlijks tientallen kinderen en huisdieren die in een hete auto achterblijven
  • Fords Rear Occupant Alert biedt de bestuurder eenvoudige herinnering om achterbank te controleren
  • Tijdens test met ijssculpturen van baby en hond in Fords “weerfabriek” steeg binnentemperatuur binnen 19 minuten tot 50 °C waarbij buitentemperatuur 35 °C was

Door de strubbelingen op vele internationale luchthavens gaan deze zomer waarschijnlijk meer mensen met auto op vakantie. Voor sommigen kan zo'n trip echter in een tragedie eindigen. Jaarlijks overlijden er kinderen en huisdieren aan een zonnesteek nadat zij door een bestuurder zijn achtergelaten in een auto waarin de temperatuur binnen al snel de buitentemperatuur kan overstijgen. Lees verder

Ford heeft nu een technologie ontwikkeld die dit kan helpen voorkomen. Rear Occupant Alert biedt de bestuurder een eenvoudige herinnering om de achterbank te controleren indien aan het begin van de rit de achterportieren geopend zijn geweest.

Video van ijsbaby laat risico’s zien

Om de gevaren van een heet interieur te benadrukken heeft Ford een ijsbeeldhouwer opdracht gegeven om een “ijsbaby” en een “ijshond” te maken die vervolgens in de “weerfabriek” van Ford in Keulen in een auto werden gelegd. Buiten de auto werd de temperatuur ingesteld op 35 °C. Maar in de auto was de temperatuur binnen 19 minuten gestegen tot 50 °C en begonnen de ijsbeelden onmiddellijk te smelten.

De professionele ijsbeeldhouwer creëerde de beeltenis van een 12 maanden oude baby die op een speen zuigt en een speeltje vasthoudt, en die van een grote Labrador die een halsband draagt, zittend in een bench achter in een Ford Focus Wagon. Op de testlocatie waar Ford gewoonlijk zijn modellen aan een verscheidenheid aan klimatologische tests onderwerpt, werd duidelijk welk effect het broeikaseffect op een auto heeft. Korte golfstraling dringt via de ramen door in het interieur, wordt door de stoelen weerkaatst en verhit de auto.

Rear Occupant Alert wordt geïntroduceerd op het moment dat het bezit van huisdieren een hoge vlucht heeft genomen. Sinds het begin van de COVID-19-pandemie hebben bijvoorbeeld 3,2 miljoen huishoudens in het VK een huisdier aangeschaft.

Zo werkt Rear Occupant Alert

Experts adviseren bestuurders om eerst de auto goed te controleren voor de auto op slot te doen, om zo te voorkomen dat er per ongeluk een kind of huisdier in de auto wordt achtergelaten. Rear Occupant Alert herinnert de bestuurder eraan dat hij vóór vertrek een achterportier heeft geopend. In zo’n geval wordt de technologie geactiveerd nadat de auto is gestopt en het contact is uitgeschakeld.

Er verschijnt een visuele waarschuwing in het centrale display van de auto. De waarschuwing is tien seconden te zien, of korter als deze wordt uitgezet. Ook klinkt er een geluidssignaal om de bestuurder eraan te herinneren vóór het uitstappen de achterbank te controleren. Het systeem waarschuwt niet alleen voor de aanwezigheid van een kind of dier, maar kan een bestuurder er ook aan herinneren dat er iets waardevols als een laptop of handtas op de achterbank is neergelegd die bij achterlating de aanleiding kan zijn van een auto-inbraak.

In Europa is deze technologie geïnstalleerd op de volgende modellen: EcoSport, Fiesta, Focus, Kuga, Mondeo, Puma, Transit en Tourneo Connect. De technologie is ook aanwezig op de nieuwe volledig elektrische Mustang Mach-E, die in het optionele glazen dak – dat de hele lengte van het interieur beslaat – nog meer slimme functies bevat. Dankzij een speciale glascoating blijft het interieur in de zomer koeler en in de winter warmer. Bovendien is er in het glas een speciale laag aangebracht die bescherming biedt tegen ultraviolette straling.

Achterblijven in de auto

Volgens de belangengroep KidsandCars.org vormen het achterblijven in een auto en het in een auto klimmen en per ongeluk opgesloten raken voor kinderen de belangrijke risico’s om te overlijden aan hyperthermie (zonnesteek). De organisatie wijst erop dat het lichaam van een kind drie- tot vijfmaal sneller oververhit raakt dan dat van een volwassene. In de VS zijn er jaarlijks gemiddeld 39 sterfgevallen, wat neerkomt op één per negen dagen. In Europa komt dit soort incidenten minder vaak voor. Er zijn echter stergevallen gemeld in Ierland, Frankrijk en België, waarbij voorbijgangers soms het heft in eigen handen namen in een poging om een tragedie te voorkomen.

Warm weer kan ook gevaarlijk zijn voor huisdieren die in een voertuig worden achtergelaten. Tussen 2009 en 2018 werden er bij de RSPCA in Engeland en Wales 64.443 incidenten gemeld van dieren die aan hitte waren blootgesteld. Volgens RSPCA Australia is zes minuten in een hete auto voor een hond al fataal.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com