• Blootstelling aan chemicaliën in desinfecterende handgel, zonnebrandcrèmes met hoge factor en insectenwerende middelen kan oppervlakken in auto vroegtijdig laten verouderen
  • Europese markt voor desinfecterende handgel neemt naar verwachting met 60% toe tussen 2018 en 2024; zonnebrandcrème met hoge factor kan ingrediënten bevatten die auto-interieurs beschadigen
  • Ford zorgt ervoor dat interieurs langer mooi blijven door deze te testen in extreme omstandigheden en te beschermen tegen slijtage

Desinfecterende handgel wordt steeds meer gekocht, en zonnelotions met een hoge beschermingsfactor zijn mogelijk beter voor onze gezondheid, maar ze kunnen slecht nieuws betekenen voor onze auto. De chemicaliën uit sommige van deze producten kunnen reageren op oppervlakken en vroegtijdige slijtage veroorzaken, tenzij die oppervlakken worden voorzien van een beschermende afwerking. Lees verder

Het is een probleem waarmee Ford-technici dagelijks worden geconfronteerd. Er worden continu tests uitgevoerd met nieuwe producten op de materialen die worden toegepast in Ford-voertuigen. De uitkomsten van de tests worden gebruikt bij de ontwikkeling van beschermende coatings, die ervoor zorgen dat auto-interieurs nog jaren mooi blijven.

“Van handgel tot zonnelotions tot anti-insectenmiddelen: trends onder consumenten veranderen voortdurend en er komen continu nieuwe producten op de markt”, zegt Mark Montgomery, senior materials engineer bij het Materials Technology Centre, Dunton Technical Centre (VK), van Ford Europa. “Zelfs het meest onschuldige product kan problemen veroorzaken wanneer het – honderden en soms zelfs duizenden keren per jaar – in aanraking komt met bepaalde oppervlakken.”

De Europese markt voor desinfecterende middelen (bijvoorbeeld in de vorm van gel, schuim of doekjes, waarvan de meeste ethanol bevatten) neemt van 2018 tot 2024 naar verwachting toe met 60 procent. In Nederland is de toename zelfs nog iets groter, namelijk 64 procent, naar verwachting van $ 15,55 miljoen in 2018 naar $ 25,53 miljoen in 2024. Zonnelotions met een hogere beschermingsfactor bevatten grotere hoeveelheden titaniumoxide, dat kan reageren met kunststoffen en met de natuurlijke oliën in leer, vooral wanneer het heet is. N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide, oftewel DEET, is het meest voorkomende werkzame ingrediënt in insectenwerende middelen.

De Ford-teams in Dunton en Keulen testen op temperaturen die kunnen oplopen tot 74 °C, de temperatuur die op een hete dag bereikt zou kunnen worden in een geparkeerde auto. In andere tests wordt lange blootstelling – tot wel 1152 uur, oftewel 48 dagen – aan de zon gesimuleerd met materiaalmonsters die worden gebombardeerd met ultraviolet licht dat overeenkomt met het licht op de lichtste plek op aarde.

De kunststoffen worden ook getest op zeer lage temperaturen, tot -30° C. Dan wordt het materiaal broos en wordt er herhaaldelijk een rubberen bal, tien keer zo zwaar als een gewone voetbal, op gestuiterd om te controleren of het materiaal niet barst of scheurt.

Op basis van de uitkomsten kan de chemische samenstelling van beschermende coatings vervolgens worden aangepast, zodat interieurs worden beschermd. Zo zorgt Ford ervoor dat interieurs mooi blijven tijdens de gehele levensduur van de auto, wat weer fijn is voor eigenaars wanneer het tijd is om hun auto te verkopen. Ook opslagaccessoires worden getest, bijvoorbeeld kofferbakbekleding en kunststof interieurmaterialen.

“Soms komt er wat speurwerk bij kijken”, zegt Richard Kyle, materials engineer, ook werkzaam in Dunton. “Er waren voorbeelden van bijzonder hoge slijtage in Turkije. Uiteindelijk hebben we kunnen herleiden dat ethanol de boosdoener was, zeer waarschijnlijk in de vorm van een populaire desinfecterende handgel die voor 80% uit ethanol bestaat – veel hoger dan we eerder hebben gezien. Toen we eenmaal wisten wat het was, konden we er iets aan doen.”

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com