• Innovatief ontwerp van knie-airbag voor nieuwe Ford Mustang biedt meer ruimte voor passagiers voorin
  • Ford eerste autofabrikant die speciale kunststof airbag in klep van handschoenenvak integreert, zodat aparte knie-airbag niet meer nodig is
  • Ford test gewichtsbesparende technologieën voor toekomstig gebruik; hiervoor wordt gebruikgemaakt van een kunststof airbag in plaats van textiel, waarvoor tot nu toe 23 octrooien zijn verkregen

Airbags zijn meer dan 35 jaar geleden geïntroduceerd, en sindsdien hebben ze tienduizenden levens gered. Ze staan ook centraal bij het ontwerpen van de auto s waarin we rijden. Lees verder

De nieuwe Ford Mustang is de eerste auto die is uitgerust met een nieuw type knie-airbag die is geïntegreerd in de klep van het handschoenenvak, in plaats van in het dashboard. Dit biedt passagiers voldoende ruimte om hun benen te strekken. In plaats van een airbag van textiel wordt voor deze technologie een innovatief, voorgevormd kunststof ontwerp gebruikt dat zich tussen de buitenste en de binnenste oppervlakken van de klep van het handschoenenvak bevindt.

De airbag in het handschoenenvak is slechts 46 centimeter lang en 28 centimeter breed, weegt 65 procent minder dan een conventionele knie-airbag en biedt toch een vergelijkbare bescherming. Bij een botsing blaast een compacte gasgenerator in de klep van het handschoenenvak de ballon in slechts 20 milliseconden op, waarbij de klep naar buiten wordt geduwd en beenbescherming biedt. Dankzij gewichtsbesparing verbruikt de auto minder brandstof. De innovatie heeft al geleid tot 23 octrooien.

“Dit is een geheel nieuw ontwerp voor airbags. We zijn teruggegaan naar de ontwerptafel en in de loop van een jaar hebben we honderden prototypes gemaakt om het ontwerp te perfectioneren”, aldus Sean West, Restraints Manager bij Ford. “Het was de moeite waard. Met dit ontwerp hebben we de functies van twee afzonderlijke onderdelen in één onderdeel ondergebracht om ruimte, gewicht en materiaal te besparen. Bovendien hebben we het dashboard verder naar voren geplaatst zodat de bijrijder meer ruimte heeft.”

“Onze airbag in de klep van het handschoenenvak maakt een geheel nieuw scala aan toepassingen mogelijk voor onder druk voorgevormde kunststof airbags. De airbag in het handschoenenvak is slechts een begin”, voegt West daar aan toe.

In totaal beschikt de nieuwe Ford Mustang standaard over acht airbags, en heeft de auto de hoogst mogelijke score voor de Noord-Amerikaanse veiligheidsnorm behaald. Deze legendarische Amerikaanse auto is nu voor de eerste keer sinds meer dan 50 jaar te koop in Europa, en is verkrijgbaar als Fastback en Convertible.

Link naar YouTube video: World First Glove Box Knee Airbag on 2015 Ford Mustang

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com