- Automobilisten die zelf ook fietsen, zien meer dan automobilisten die hun fiets in de schuur laten staan, blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Ford
- Onderzoek toont aan dat bestuurders die fietsen sneller kleine, maar significante verschillen zien in rijomstandigheden. Verhoogd bewustzijn kan reactie versnellen en helpen ongelukken voorkomen
- Ford implementeert module “Share The Road”, gericht op ontwikkelen van harmonie tussen verkeersgebruikers, in trainingsprogramma Driving Skills for Life
- Inschrijving geopend voor Nederlandse editie van Driving Skills for Life. Inschrijven kan via www.drivingskillsforlife.nl
Kijk ongeveer tien seconden naar de afbeeldingen. De kans is groot dat je een klein maar belangrijk verschil ontdekt. Maar als je een automobilist bent die ook fietst, is de kans groot dat je dat verschil eerder hebt opgemerkt. Lees verder
Downloads
Misschien is het maar een kwestie van milliseconden – maar de snelheid waarmee veranderingen in verkeersituaties worden waargenomen, kunnen invloed hebben op het reactievermogen, en op wat er daarna gebeurt.
Ford heeft opdracht gegeven voor het onderzoek in het kader van de campagne “Share The Road” die voor meer harmonie tussen weggebruikers moet zorgen, zodat iedereen zich veiliger kan bewegen in het verkeer. De module “Share The Road” wordt nu geïmplementeerd in het trainingsprogramma Driving Skills for Life (DSFL) voor jonge automobilisten.
“Jonge automobilisten moeten vaardigheden ontwikkelen om zelfverzekerder, voorzichtiger en attenter te rijden. Door in te zien hoe belangrijk het bijvoorbeeld is om fietsers genoeg ruimte op de weg te geven, kunnen we ritten prettiger en veiliger voor iedereen maken”, zegt Jim Graham, manager Ford DSFL.
Voor het onderzoek vroeg Ford 2.000 mensen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK om telkens twee identiek ogende foto’s van verschillende verkeerssituaties te bekijken. Bij sommige foto’s waren de veranderingen klein, met verkeersborden, auto’s, fietsen en voetgangers die wel op de ene foto stonden, maar niet op de andere. In elk scenario zagen bestuurders die zelf ook fietsten het verschil sneller.
Die automobilisten zagen een verandering in de afbeelding in minder dan tien seconden (9,25 seconden), terwijl bestuurders die niet regelmatig fietsen daar gemiddeld meer dan een seconde langer over deden (10,68 seconden). De eerste groep gaf ook 3 procent beter aan dat er iets was veranderd in de afbeelding.
Elk jaar verongelukken er meer dan 38.000 jonge mensen van 18-24 jaar op EU-wegen; het is de grootste doodsoorzaak in deze leeftijdsgroep. Al neemt het totaalaantal verkeersdoden in Europa af, het aandeel fatale ongelukken onder fietsers neemt toe.
Fords campagne “Share The Road” onderstreept de overtuiging van het bedrijf dat iedereen er profijt van heeft als meer mensen in staat worden gesteld veilig te fietsen.
In het kader van de implementatie van “Share The Road” in DSFL kunnen deelnemers meedoen aan “WheelSwap”: een baanbrekende virtual reality-ervaring die automobilisten en fietsers laat ondervinden wat de mogelijke gevolgen zijn van autorijden en fietsen, wanneer er geen rekening wordt gehouden met medeweggebruikers. Vorig jaar gaf 78 procent van de deelnemers aan DSFL aan dat ze hun gedrag ten opzichte van andere weggebruikers zouden aanpassen na hun deelname aan “WheelSwap”.
Tijdens de sessies wordt ook de “Dutch Reach” gedemonstreerd: de techniek om uit de auto te stappen zonder per ongeluk het portier voor de neus van een naderende fietser te openen. Ook komen de blinde hoek van fietsers en veilige passeerafstanden bij het inhalen van fietsers aan bod. De wettelijke voorschriften in Europa verschillen, maar automobilisten wordt geadviseerd 1,5 meter afstand te bewaren bij het inhalen van fietsers.
“Voor automobilisten is het cruciaal om gevaarlijke situaties te herkennen en erop te reageren. Dit onderzoek heeft aangetoond dat je visuele informatie sneller kunt verwerken als je zowel fietser als automobilist bent. Het gaat daarbij ook om visuele aanwijzingen met betrekking tot andere automobilisten, verkeersborden, voetgangers en fietsers op de weg”, zegt Senior Behavioural Strategist Thea Knight, die het onderzoek heeft uitgevoerd.
De Nederlandse editie van Driving Skills for Life is van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Ook meedoen aan Driving Skills for Life? Check drivingskillsforlife.nl en schrijf je direct in.