• Chariot* introduceert eerste Europese shuttledienst voor forenzen in Londen
  • 14 minibussen bedienen vier routes via busbanen in Londen; uitgerust met wifi en airco
  • Ridesharing-dienst via app te boeken, speciaal bedoeld voor eerste en laatste kilometers woon-werkverkeer
  • Bedoeld voor klanten in stadsdelen met weinig openbaar vervoer

Na de introductie in verschillende steden in de Verenigde Staten, start Chariot nu een dagelijkse shuttledienst voor forenzen in London om het reizen in de stad te vergemakkelijken. Lees verder

De dienst is bedoeld voor bewoners in stadsdelen waar de beschikbaarheid van het openbaar vervoer te wensen overlaat. Met Chariot worden forenzen de eerste en laatste kilometers van hun reis snel en comfortabel naar nabijgelegen ov-knooppunten en metrostations vervoerd.

In Londen is de dienst vorige week met vier routes van start gegaan. De routes moeten een aanvulling vormen op het bestaande ov-systeem.

“Hoewel Londen over een uitgebreid ov-netwerk beschikt, is het dagelijkse woon-werkverkeer voor sommige Londenaren toch nog steeds een behoorlijke opgave. Chariot is een manier om inwoners betrouwbaar, veilig en betaalbaar vervoer te bieden”, zegt Sarah Jayne Williams, director bij Ford Smart Mobility in Europa.

De vier routes in Londen zijn op basis van een gedetailleerde analyse van stedelijke gebieden opgezet om forenzen vanuit dichtbevolkte stadsdelen naar bestaande ov-netwerken te vervoeren. De routes zullen helpen om lacunes in de verbindingen tussen snelgroeiende wijken te verhelpen.

Tijdens de ochtend- en avondspits worden er elk uur tot wel zes shuttleritten uitgevoerd. Dit gebeurt met 14 zuinige Ford Transit minibussen. Deze bussen kunnen 14 passagiers vervoeren en mogen op de busbanen rijden. Zij zijn voorzien van wifi en airconditioning en opslagruimte boven de stoelen voor laptops en koffertjes. Vanaf de introductie zijn er een aantal Transit minibussen rolstoeltoegankelijk. De beroepschauffeurs hebben een opleiding gehad om hulpbehoevende passagiers te kunnen assisteren.

Via een smartphone-app kan de dichtstbijzijnde Chariot-route en het adres van het ov-knooppunt in de buurt worden opgezocht. Vervolgens zoekt de bijzonder gebruikersvriendelijke app het dichtstbijzijnde opstappunt. Passagiers kunnen een zitplaats boeken en in realtime zien waar de shuttles zich bevinden. De dienst wordt op werkdagen tijdens de spitsuren aangeboden.

Londen is de zesde stad waar Chariot actief is. In de Verenigde Staten is dit al in San Francisco, New York, Seattle, Columbus en Austin. De ridesharing-dienst kan potentieel deel uitmaken van de maatregelen om zowel verkeersopstoppingen als luchtvervuiling tegen te gaan, om lacunes in het ov-netwerk te verhelpen en om forenzen meer keuze te bieden. Het bedrijf bedient momenteel dagelijks 108 routes en heeft uitbreidingsplannen in nog meer steden, zowel in de VS als daarbuiten.

“Overal ter wereld hebben steden te kampen met verkeersopstoppingen en milieuproblemen”, zegt Marcy Klevorn, president van Ford Mobility. “Ford helpt deze problemen te verlichten door mobiliteitsoplossingen als Chariot te ontwikkelen die zeer goed aansluiten bij de uitdagingen waarmee forenzen op verschillende plaatsen te maken hebben. Er kunnen tekortkoming in ov-netwerken mee worden ingevuld en forenzen kunnen er de eerste en laatste kilometers van hun reis mee worden vervoerd.”

# # #

* Chariot London is het nieuwste Europese initiatief van Ford, bedoeld om Smart Mobility-technologieën versneld te ontwikkelen. Gedurende 2018 test Ford in de Britse hoofdstad een wagenpark van 20 plug-in’-hybride Transit Custom bestelauto’s. Dit gebeurt in het kader van ‘Cleaner Air for London’, een initiatief dat wordt ondersteund door Transport for London. Eveneens in Londen bevinden zich het Ford Smart Bench network, een samenwerkingsverband met Strawberry Energy en het eerste Europese Ford Smart Mobility Innovation Office dat is gevestigd in het bedrijvenpark Here East. Samen met Deutsche Bahn biedt Ford sinds 2013 in heel Duitsland autodeeldiensten aan en vorig jaar heeft het bedrijf geholpen bij de levering van 3200 huurfietsen in Keulen en Düsseldorf.

Delen
Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen?
Meld u direct aan!

Aanmelden
Sebastiaan van de Pol
Press & Public Affairs

Sebastiaan van de Pol
PR Manager Ford Nederland B.V.
Telefoon: +31(0)20-5044504
E-mail: prfordnl@ford.com